MENIU

Fostul ministru Gabriel Sandu, trimis în judecată pentru o șpagă de 2 milioane de euro

Fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu a fost trimis în judecată de procurorii anticorupție pentru spălare de bani, într-un nou dosar Microsoft. Sandu este acuzat că ar fi primit de la doi oameni de afaceri 2 milioane de euro pentru ca Guvernul Boc să încheie cu aceştia contracte de închiriere licenţe Microsoft.

 

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Gabriel Sandu, fost ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, pentru spălare de bani, într-un nou dosar Microsoft.

„În cursul anului 2009, inculpatul Sandu Gabriel, în calitatea menţionată mai sus, ar fi pretins şi primit de la doi oameni de afaceri suma de 2.196.035 euro pentru a face demersurile necesare ca firmele acestora să încheie un contract de închiriere licenţe Microsoft cu Guvernul României. La solicitarea inculpatului Sandu Gabriel, în baza unor contracte de consultanţă ce atestau operaţiuni comerciale fictive, suma respectivă de 2.196.035 euro ar fi fost transferată în contul unei societăţi comerciale controlate de acesta”, informează DNA.

În perioada 24 august 2010-13 noiembrie 2015, pentru a ascunde originea ilicită a banilor primiţi, Sandu Gabriel i-ar fi transferat prin intermediul unor companii cipriote, în conturile a două societăţi din România, informează DNA.

„Prin acest mecanism, inculpatul ar fi încercat să creeze aparenţa că suma respectivă ar reprezenta de fapt o investiţie pe teritoriul României a companiilor din Cipru. Cu privire la suma de 2.196.035 euro, ce a făcut obiectul infracţiunii de spălare a banilor din prezenta cauză, nu se mai poate dispune confiscarea specială având în vedere faptul că, prin decizia penală amintită mai sus (de condamnare a lui Sandu, n.r.), s-a dispus confiscarea aceleiaşi sume de la inculpat cu titlu de folos necuvenit (sumă ce a făcut obiectul infracţiunii de trafic de influenţă pentru care inculpatul a fost condamnat definitiv)”, potrivit procurorilor anticorupție. 

Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curţi De Casaţie şi Justiţie.

Gabriel Sandu, acuzat de luare de mită în „dosarul Poșta Română”

Fostul ministru a fost trimis în judecată și în alt dosar în acest an. Este vorba de dosarul legat de fraudarea „Poștei Române”. Gabriel Sandu a fost trimis în judecată pe 3 mai pentru luare de mită de peste 11 milioane de lei. 

Gabriel Sandu este acuzat de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, şi trafic de influenţă. În acelaşi dosar au mai trimiși în judecată și Marius Constantin Fecioru, la data faptelor secretar de stat în cadrul Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Dumitru Daniel Neagoe, la data faptelor director general al Companiei Naţionale Poşta Română, Victor Simon, la data faptelor şef al Departamentului achiziţii-investiţii din cadrul companiei, alături de alţi şase inculpaţi şi trei societăţi comerciale.

Gabriel Sandu, condamnat în„ dosarul Microsoft”

Gabriel Sandu a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție pe 3 octombrie 2016 la trei ani de închisoare cu executare în dosarul Microsoft. Cu doi ani înainte, în 29 octombrie 2014 a fost arestat preventiv în dosarul „Microsoft” împreună cu Gheorghe Ștefan și oamenii de afaceri Dorin Cocoș și Nicolae Dumitru, fiind acuzat de luare de mită în formă continuată și spălare de bani.

De asemenea, Sandu a fost trimis în judecată de DNA pe 27 septembrie 2017 alături de oamenii de afaceri, Dinu Pescariu și Claudiu Florică și de fostul director general al Microsoft România, Călin Tatomir într-un dosar privind licențe Microsoft.

Gabriel Sandu a fost ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale în Cabinetul Emil Boc în perioada decembrie 2008-septembrie 2010.