MENIU

Fost director de cercetare Oxford Analytica: Fiul unui fost ministru român, ucis. Ratase un obiectiv

Scandalul Cambridge are ramificaţii şi în România. Christopher Wylie, fost director de cercetare la Cambridge Analytica și cel care a făcut primele dezvăluiri privind folosirea ilegală a datelor Facebook în campanii electorale, afirmă că predecesorul său, românul Dan Mureșan, fiul lui Ioan Avram Mureşan, fost ministru al Agriculturii, a murit după ce a fost otrăvit în camera unui hotel din Kenya. Mai mult, acesta mai spune că poliția a fost mituită pentru a nu face investigații, scrie publicația Bussines Insider. Pe de altă parte, acesta a menţionat că nu are dovezi în acest sens.

"Am auzit că el (Dan Mureşan, n.red.) lucra la un fel de înţelegere. Nu ştiu exact despre ce înţelegere era vorba, dar nu s-a concretizat. Şi, repet, sunt doar informaţii pe care le-am primit, nu spun că aşa s-a întâmplat, oamenii cred că a fost otrăvit în camera lui de hotel. Am mai auzit că poliţia a fost mituită să nu intre în camera de hotel timp de 24 de ore", a spus acesta, în faţa parlamentarilor britanici.

Dan Mureşan a fost găsit fără suflare în camera sa de hotel din Nairobi în septembrie 2012. Ministerul Afacerilor Externe informa atunci că el era angajatul unei firme de telecomunicaţii din Marea Britanie şi că se afla de mai multă vreme în Kenya fără să fi informat ambasada. În urmă cu doar câteva zile, presa kenyană scria că Dan Mureşan lucra, de fapt, pentru Cambridge Analytica.

În mărturia sa, Wylie a descris tabloul unei organizații care acționa în afara oricăror reguli, folosind date ilegale și tehnici de intimidare pentru a caâștiga alegeri.

„Nu le pasă dacă e legal sau ilegal atât timp cat fac treaba„, a spus el, referindu-se la Cambridge Analytica. Acesta a mai susținut ca Aggregate IQ, pe care o descrie drept o companie paravan a Cambridge Analytica, a fost implicată în trimiterea de videoclipuri violente și cu caracter intimidant alegătorilor din Nigeria pentru a influența rezultatul alegerilor.

Aceste imagini, spune el, arătau oameni „cu gâtul tăiat, care erau lasați să sângereze până la moarte într-o groapă sau erau arși de vii". Lansatorul de alerte spune ca această companie ar juca un rol de pivot în perturbarea alegerilor în întreaga lume.