MENIU

Florin Iordache: Procurorii lucrează sub autoritatea Ministerului Justiției

Florin Iordache, deputat PSD

Viitorul ministru al Justiției, Florin Iordache, a subliniat, la audierea sa în comisiilor reunite de specialitate din Parlament, că procurorii își desfășoară activitatea sub autoritatea ministrului Justiției.  

"Voi căuta ca un text din Constituție, fie ignorat complet de unii miniștri ai Justiției, fie abuziv exercitat de alții, să devină cu adevărat operațional. Am în vedere art. 132 din Constituția României privind statutul procurorilor, potrivit căruia procurorii își desfășoară activitatea conform principiului legalității, imparțialității și controlului ierarhic, sub autoritatea ministrului Justiției. În același timp, prin consultarea întregului corp profesional al magistraților, dar și al societății civile, voi încerca ca ministrul Justiției să fie un factor mai activ în promovarea unor politici publice în domeniul Justiției, astfel încât încrederea în justiție să crească", a susținut Florin Iordache la audiere, potrivit Agerpres.

Ulterior, chestionat pe această temă, Iordache a spus că a citat un articol din Constituție. Florin Iordache a afirmat totodată că ar cere revocarea unui procuror-șef, dacă sunt întrunite anumite condiții legale. "Eu sunt primul care îmi doresc respectarea și a Constituției și legilor în vigoare", a explicat el.

Întrebat despre speculațiile potrivit cărora s-ar fi aflat "în spatele celebrei marțea neagră", Florin Iordache a precizat că sunt niște articole de presă, adăugând că dezbaterea în Parlament nu poate fi influențată de o persoană sau de alta și că atunci era președinte al Comisiei pentru muncă.

"De aceea, nici nu mi s-a părut normal să răspund la niște acuzații sau anumite articole de presă", a menționat el.

Iordache, propus pentru funcția de ministru al Justiției, a primit miercuri aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate din Parlament. Decizia a fost luată cu 43 de voturi "pentru", 16 "împotrivă" și două "abțineri".

Mai multe articole despre:
florin iordache