MENIU

HEXI PHARMA. Flori Dinu și Uliana Ochinciuc, puse sub acuzare pentru evaziune și spălare de bani

Procurorii DNA au dezlegat infracţiunile din controversatul dosar HEXI PHARMA. Astfel, în urma audierilor, societatea a fost pusă sub acuzare pentru spălare de bani şi evaziune fiscală, Flori Dinu, directorul general, fiind urmărită penal pentru complicitate la evaziune fiscală, în timp ce soţia lui Condrea, Uliana Ochinciuc, este acuzată de spălare de bani şi plasată sub control judiciar. DNA susține că, în perioada 2008 — 2016, Hexi Pharma a evidențiat în actele contabile operațiuni fictive de intermediere a achizițiilor de bunuri, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligațiilor fiscale și diminuării obligațiilor de plată către bugetul de stat cu o sumă estimată în această etapă a cercetărilor la aproximativ 8 milioane lei. Totodată, din dosar mai reiese că Dan Condrea a transferat 550 000 de euro în contul soţiei al fratelui acesteia, chiar pe parcursul desfăşurării anchetei penale. Pe de altă parte, procurorii au pus sechestru pe 23 de imobile şi 32 de autoturisme.

Flori Dinu nu a făcut declaraţii la intrarea la audieri, iar la ieşirea de la DNA, avocatul ei a afirmat că este suspectă de complicitate la delapidare. Totodată, şi soţia lui Dan Condrea, Uliana Ochinciuc, a ajuns în faţa procurorilor pentru prima dată. Pe de altă parte, un fost partener de afaceri de al lui Condrea, Miron Panaitescu, a fost adus pentru a da explicaţii, cu o dubă, din Penitenciarul Rahova. Pe 27 mai, Dinu a fost plasată în arest la domiciliu. Procurorii susţin că, instigată de patronul Dan Condrea, aceasta este cea care a coordonat activitatea de diluare a dezinfectanţilor folosiţi în spitale.

UPDATE 14.21 DNA a transmis un comunicat de presă în care precizează că societatea HEXI PHARMA a fost pusă sub acuzare pentru evaziune fiscală și spălare a banilor:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au dispus efectuarea urmăririi penale față de suspecții:

S.C. HEXI PHARMA CO S.R.L., sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de evaziune fiscală și spălare a banilor,

CPS CHEMICAL & PHARMACEUTICAL SOLUTIONS LTD și HATOM LIMITED LTD, ambele din Cipru, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de complicitate la evaziune fiscală și spălare a banilor.

DINU FLORI, director general al S.C. HEXI PHARMA CO S.R.L., sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la evaziune fiscală,

PANAITESCU MIRON-VICTOR, administrator la mai multe societăți comerciale, OCHINCIUC ULIANA și OCHINCIUC RADU, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de spălare a banilor,

În ordonanța de efectuare a urmăririi penale se arată că, în cauză, există date și probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În perioada 2008 – 2016, societatea S.C. HEXI PHARMA CO S.R.L. a evidențiat în actele contabile operațiuni fictive de intermediere a achizițiilor de bunuri, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligațiilor fiscale și diminuării obligațiilor de plată către bugetul de stat cu o sumă estimată în această etapă a cercetărilor la 7.816.485 lei (echivalentul a 1.737.417 euro).

În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra bunurilor mobile, imobile și conturilor bancare dobândite prin infracțiunile de evaziune fiscală și spălare de bani, bunuri supuse confiscării speciale indiferent de identitatea proprietarului actual, după cum urmează:


- 23 de imobile situate în municipiul București și județul Ilfov,
- 32 de autoturisme,
- utilaje, echipamente și instalații destinate procesului de producție,
- conturi bancare deschise în România, Cipru, Elveția și Germania de către persoanele care au participat la săvârșirea infracțiunilor sau care au obținut beneficii în urma acestora.

UPDATE. La ieşirea de la DNA, avocatul lui Flori Dinu a afirmat că aceasta este acuzată de complicitate la delapidare şi că nu s-a luat nicio altă măsură preventivă împotriva acesteia. Acesta a mai susţinut că Flori Dinu este nevinovată şi că de vină ar fi Dan Condrea.

Maşina cu care Miron Panaitescu a fost adus de la Penitenciarul Rahova a ajus la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie în jurul orei 09.45. La scurt timp după ce a fost adus Panaintescu, la DNA a venit şi Uliana Ochinciuc, fosta concubină a lui Dan Condrea.

 Flori Dinu este în arest la domiciliu, măsură luată în dosarul în care Parchetul instanţei supreme o acuză de 128 de infracţiuni de înşelăciune şi de participare improprie la zădărnicirea combaterii bolilor.

Cine este Miron Panaitescu

Miron Panaitescu a fost administrator la una dintre firmele din grupul Hexi Pharma, respectiv Hexi Med SRL. În decembrie 2015, Panaitescu a fost condamnat definitiv la doi ani şi nouă luni de închisoare pentru ucidere din culpă, “în variantă agravată şi în stare de pluralitate intermediară”, victima fiind Natalia Panaitescu.

Acesta mai avea, la data condamnării, de executat trei ani şi trei luni dintr-o pedeapsă de 11 ani de închisoare, primită într-un alt dosar, astfel că cele două pedepse au fost contopite, Curtea de Apel Bucureşti dispunând ca Panaitescu să execute trei ani şi trei luni de închisoare.

Flori Dinu este în arest la domiciliu din 28 mai, măsură dispusă de Judecătoria Sectorului 5, în dosarul în care procurorii Parchetului Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie o acuză de 128 de infracţiuni de înşelăciune, majoritatea în formă continuată şi de participare improprie la zădărnicirea combaterii bolilor

.Procurorii PICCJ au stabilit prejudiciul la peste 28 de milioane de lei, aferent produselor constatate ca fiind neconforme, furnizate în baza contractelor încheiate în intervalul iunie 2012 - aprilie 2016 între Hexi Pharma şi numeroase unităţi sanitare. "Inculpata Dinu Flori, în calitate de director general al Hexi Pharma, având atribuţii în special pe partea de vânzări desfăşurată de societate, la instigarea numitului Dan Alexandru Condrea şi cunoscând că produsele comercializate nu respectă specificaţiile din etichete, a coordonat întreg personalul care a promovat produsele şi a intermediat activitatea de negociere şi încheiere de contracte de furnizare, inducând în eroare reprezentanţii unităţilor medicale care au achiziţionat produsele", potrivit Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Fosta soţie a lui Dan Condrea, Laura Georgescu, declara, cu o zi înainte de reţinerea lui Flori Dinu, că patronul Hexi Pharma avea în calculatorul său de la sediul firmei liste cu sumele date unor medici, directori de spitale şi oameni politici care au sprijinit afacerile societăţii, inclusiv “liste pe partide”, precizând că are şi ea copii ale acestor liste, cu date până în decembrie 2008.

“În calculatorul din Goga, pe care am apucat să-l percheziţionez cinci minute până să mă ia la bătaie angajaţii domnului Condrea, era în calculatorul lui personal din Goga. Erau listele la el şi la Dinu Flori. Nominal şi nu numai nominal. Erau nişte liste pe partide. Adică fiecare director de spital aparţinea de PSD, de PNL, şi cu sume. Eu deţin backup-uri până la 2008, decembrie. Am intrat atunci în apartament, cu riscul să mă împuşte pentru că ştiam că are pistol şi am făcut ultimul set de backup-uri”, a spus fosta soţie a lui Condrea. Laura Georgescu a mai spus că dosarele de fonduri europene pentru Hexi Pharma ar fi fost contrasemnate de Elena Udrea.

”Acele dosare aprobate cu sute de mii de euro de fonduri europene pentru firma lui Dan Condrea erau contrasemnate de Elena Udrea. Ea era ministru la acea vreme!”, a spus Laura Georgescu, la Antena 3.

Elena Udrea a declarat, vineri, că fosta soţie a lui Dan Condrea ar trebui să prezinte dovada că dosarele prin care s-ar fi alocat sute de mii de euro din fonduri europene pentru firma Hexi Pharma ar fi fost contrasemnate de fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului.

Flori Dinu, în arest la domiciliu

Judecătoria sectorului 5 a respins, sâmbătă, cererea procurorilor de la Parchetul General de arestare preventivă a directorului general Hexi Pharma, Flori Dinu, și a decis ca aceasta să fie plasată în arest la domiciliu. Decizia nu este definitivă, iar Flori Dinu va fi eliberată din arestul Poliției Capitalei la expirarea ordonanței de reținere de 24 de ore, emisă pe numele ei, vineri.

Firma Hexi Pharma a transmis sâmbătă, printr-un comunicat de presă, că directorul general al societăţii, Flori Dinu, nu a făcut nicio declaraţie în ultimele 24 de ore la Parchet.

"Flori Dinu nu a făcut nicio declaraţie la Parchet în ultimele 24 de ore. Ţinem să precizăm că a existat o citaţie de la Parchet pentru vineri, 27.05, ora 17.00, dar pentru Hexi Pharma în general. Informaţia că a fost citată şi nu s-a prezentat este falsă. Mandatul de aducere a venit la ora 16.00 în timp ce Flori Dinu era la serviciu. A colaborat cu organele de anchetă încă de la început şi s-ar fi prezentat oricum la Parchet la ora 17.00. Nu a fost ridicată de acasă sau de pe stradă, a mers împreună cu reprezentanţii Parchetului de la birou şi aceştia nu au trimis mascaţi", a transmis firma sâmbătă, printr-un comunicat de presă.

Directorul de producţie de la Hexi Pharma, pus sub acuzare de Parchetul General

Flori Dinu a fost citată de procurori să se prezinte vineri la sediul Parchetului General. Deoarece aceasta nu s-a prezentat pe parcurul zilei, procurorul de caz a solicitat unei echipe de politişti să meargă şi să o aducă pentru a fi înştiinţată în legătură cu noua calitate de suspect.

Flori Dinu a fost dusă de poliţişti la Parchetul General, după ce anchetatorii au făcut mai multe percheziţii, în zilele trecute, la toate sediile Hexi Pharma şi au ridicat mai multe documente, contracte pe care compania le-a făcut cu mai multe spitale.

Cătălin Tolontan: Flori Dinu, mai importantă ca Dan Condrea. Ținea legătura cu autoritățile

Conturile Hexi Pharma au fost deblocate parţial astăzi. Pe lângă plata salariilor şi a utilităţilor, compania ar putea returna spitalelor banii care ar fi fost irosiţi pe dezinfectanţii diluaţi. Între timp, procurorul general al României verifică cum au fost valorificate de anchetatori informările de la SRI, cu privire la posibile nereguli în achiziţia de servicii şi produse din domeniul medical.

Cu conturile îngheţate, reprezentanţii Hexi Pharma au cerut judecătorilor să le ridice interdicţia de a avea acces la bani. Tribunalul Bucureşti a deblocat însă doar parţial conturile companiei.

Directorul companiei susţinea că Hexi Pharma are nevoie urgentă de bani pentru a testa dezinfectanţii în străinătate. În acest mod vor să demonstreze că produsele lor ar fi de calitate.

Flori Dinu a declarat, joi, că scandalul privind dezinfectanţii produşi de Hexi Pharna a apărut fix în momentul când se pregăteau să se extindă şi pe piaţa externă, drept pentru care ea crede că "în momentul în care începi să prinzi putere, devii periculos pentru multe interese".

"Acesta este punctul meu de vedere. Surprinzător este faptul că acest scandal a apărut exact în momentul în care noi ne doream să ne lansăm pe piaţa externă şi făcusem toate demersurile, începusem să apărem şi pe la târguri internaţionale şi probabil că asta a deranjat", a declarat joi Flori Dinu. Aceasta  a mai spus că nu a primit nicio sesizare în scris sau verbală de la vreun medic dinc are să reiasă că produsele nu ar fi în regulă. 

În ceea ce priveşte afacerile lui Dan Condrea, Flori Dinu spune că ea se ocupa doar de vânzări şi nu ştie nimic despre ce făcea acesta cu banii lui.

Director general al firmei Hexi Pharma, Flori Dinu, s-a prezentat şi pe pe data de 11 mai la sediul Parchetului General, unde a fost audiata in dosarul dezinfectantilor diluati din spitale. Cu o zi înainte, procurorii Parchetului General l-au audiat şi pe patronul companiei, Dan Condrea.

Hexi Pharma a fost pusă sub urmărire penală de procurorii Parchetului General pentru participație improprie la infracțiunea de zădărnicire a combaterii bolilor, fiind suspectată că, în perioada 2012-2016, a vândut către 152 de spitale produse biocide improprii. Valoarea contractelor este de circa 51 milioane lei, informează Parchetul General.

"Având în vedere solicitările reprezentanţilor mass-media referitoare la cauza cunoscută generic sub denumirea „Dezinfectanţii utilizaţi în spitale", Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie face următoarele precizări: Din cercetările efectuate până în prezent a rezultat că, în intervalul 2014 – 2016, HEXI PHARMA a încheiat contracte de vânzare de produse biocide cu un număr de 152 de unităţi medicale din România. Valoarea contractelor încheiate de HEXI PHARMA cu aceste unităţi medicale – având ca obiect vânzarea de produse biocide cu privire la care s-au constatat nerespectări ale concentraţiei substanţelor active - este de cca. 51 milioane lei. Pe măsura derulării cercetărilor, vom informa opinia publică", a anunţat Parchetul General.

Patronul companiei Hexi Pharma, Dan Condrea, a decedat săptămâna trecută, într-un accident auto produs în apropierea localității Buftea.

Mai multe articole despre:
măsuri director decizii măsură hexi pharma Flori Dinu