MENIU

FIREA, ÎN RĂZBOI CU BĂSESCU: O nouă plângere faţă de suspendarea cercetării preşedintelui

FIREA, ÎN RĂZBOI CU BĂSESCU: O nouă plângere faţă de suspendarea cercetării preşedintelui

Avocatul senatorului PSD Gabriela Firea, Lucian Bolcaș, a anunţat că a depus, miercuri, o nouă plângere la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), după ce Parchetul instanţei supreme a decis suspendarea anchetării președintelui Traian Băsescu "pentru calomnie".

"Este o plângere procedurală împotriva soluţiei pronunţată de procurorul şef din cadrul Parchetului general privind menţinerea soluţiei de suspendare a plângerii făcută de doamna senator Firea împotriva numitului Băsescu Traian, pentru săvârşirea infracţiunii de calomnie. Având în vedere că prim-procurorul şef şi procurorul de caz au menţinut soluţia suspendării urmăririi penale, invocând o imunitate pe care noi o contestăm, am făcut plângerea adresată Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care, la ora actuală, se înregistrează", a declarat Bolcaș.

Potrivit apărătorului Gabrielei Firea, imunitatea preşedintelui nu trebuie să încalce egalitatea în drepturi a cetăţenilor unui stat democratic.

"Este ultima cale de atac, pe care, de data aceasta, am făcut-o complexă, în sensul că am adresat plângerea, cum spune la procedură, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, dar în cauză se pune în discuţie interpretarea unor texte constituţionale. Eu consider că niciun procuror şi niciun judecător, chiar dacă de la Înalta Curte, nu este competent să se pronunțe asupra interpretării textelor constituţionale. Cu privire la interpretarea acestor texte se poate pronunţa numai Curtea Constituţională", a adăugat avocatul, care a precizat că nu dorește citarea preşedintelui să vină în instanţă. Lucian Bolcaș a mai contestat o dată suspendarea anchetării lui Traian Băsescu, în 24 aprilie. El spunea atunci, după ce a depus contestaţia la Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), că a atacat ordonanţa procurorului prin care s-a dispus suspendarea cercetărilor în cazul plângerii senatorului Gabriela Firea, precizând că respectivul demers este "o procedură normală".

"Fiecare ordonanţă este întemeiată, exprimă un punct de vedere al procurorului de caz şi conţine argumente juridice. Plângerea noastră combate argumentele procurorului şi sunt sau nu sunt suficiente", arăta Bolcaş.

Avocatul mai spunea că o persoană cu funcţie de conducere într-un stat trebuie să răspundă în faţa legii la fel ca oricare altă persoană. Bolcaş a precizat că o persoană cu "imunitate absolută" se transformă în dictator, iar regimul în dictatură.

Lucian Bolcaş menționa, tot atunci, că "la mijloc este vorba de onoarea doamnei Firea, de onoarea instituţiei pe care o reprezintă, dar şi de onoarea faţă de Constituţie şi faţă de statul democratic".

Scandalul Băsescu - Firea a început după ce preşedintele, referindu-se la senatorul PSD, a spus că şi acum poate spune că aceasta este "o bună jurnalistă, dar este catastrofală ca jurist". "Mai bine ar sta în banca ei şi s-ar ocupa ce se întâmplă pe moşia soţului ei, unde e primar. Că s-ar putea să nu îl mai găsească într-o zi acasă, dacă nu e atentă. Înţeleg că în parohia lui se întâmplă destule lucruri rele", a spus şeful statului.

Preşedintele Traian Băsescu a mai declarat că senatorul PSD Gabriela Firea este "o şantajistă de profesie".