MENIU

Firea declară război furtunii mesajelor false din online: "Depun plângere penală! Audit informatic"

<p>Gabriela Firea </p>

În mijlocul avertizării de furtună în Bucureşti, grija Gabrielei Firea este să depună plângere penală împotriva celor care au răspândut mesaje false legate de gradul de pericol al furtunii din Capitală. Mai mult, a cerut şi audit informatic. Paradoxal, primarul a transmis bucureştenilor că nu există motive de panică.

"În ultimele ore circulă un mesaj pe WhatsApp cu informaţii neadevărate potrivit carora eu sau PMB ţinem secrete informaţii foarte utile bucureştenilor, că fenomenele ar fi mult mai grave. Vreau să îi rog pe bucureşteni să citească şi să se informeze doar din surse oficiale, nu toxice. Având în vedere că este un fapt foarte grav, voi face plângere penală împotriva celor care au răspândit acest mesaj. Bucureştenii nu au niciun motiv de nelinişte. Avem informare de la ANM, Codul Galben se menţine, după ora 17.00 va debuta acest fenomen, va exista un prag critic între 19.00-20.00", a spus Gabriela Firea.

Cod galben de furtună în Bucureşti. DSU se luptă cu zvonuri: Nu cădeţi în capcană! Ce mesaje circulă

Reamintim că Departamentul pentru situaţii de urgenţă a postat pe pagina de Facebook a instituţiei un mesaj în care avertizează cetăţenii să nu cadă în capcana unor mesaje false care circulă în online, prin care oamenii sunt avertizaţi că "situația ciclonului e mult mai grava decât s-a anunțat oficial".

"Nu cădeți în capcană zvonurilor, folosiți doar canalele oficiale de informare ale instituțiilor cu atribuții în domeniu. Având în vedere alte informații care circulă în diverse medii online, vă comunicăm că Departamentul pentru Situații de Urgență emite informații de avertizare, de îndată ce se primesc oficial de la institutiile care le emit.

Pentru cei care întâmpină dificultăți în accesarea aplicației DSU, problema este cunoscută, iar acum se lucrează pentru redimensionarea serverului astfel incât să permită mai multe accesări simultan", se arată pe pagina de Facebook DSU.

Redăm, în continuare, şi unul dintre mesajele false care circula în online.

"Salut! Am un client care lucrează direct cu Firea în PMB și m-a avertizat acum că nu se dorește creare de panica dar situația ciclonului e mult mai grava decât s-a anunțat oficial. Maxim la ora 17.00 ar fi indicat să fim adăpostiți şi mașinile parcate corespunzător sa nu fie expuse la căderi de copaci sau acoperișuri. E neoficial", se arată într-unul dintre mesajele care circulă pe Facebook şi pe WhatsApp.