MENIU

Financial Times: Victoria lui Iohannis, cel mai bun eveniment politic din Europa

<p>Financial Times: Victoria lui Iohannis, cel mai bun eveniment politic din Europa </p>

Publicația Financial Times i-a dedicat un articol, în ediția electronică de miercuri, președintelui ales al României, Klaus Iohannis, despre a cărui victorie la alegerile prezidențiale scrie că oferă speranţa unui viitor mai tolerant şi că ar putea contribui la o poziţie mai coerentă, mai unită a Uniunii Europene în faţa Rusiei. Totodată, specifică publicația americană, victoria lui Klaus Iohannis s-ar putea dovedi cel mai bun eveniment politic, din Europa, de anul acesta, potrivit Mediafax.

În articol, se subliniază faptul că reușita liberalului este încurajatoare pentru trei chestiuni importante, pentru Europa Centrală și de Est: politica etnică problematică, lupta continuă împotriva corupţiei şi competiţia între alianţa euroatlantică şi Rusia. Astfel, victoria lui Klaus Iohannis este specială tocmai pentru că el face parte din minoritatea germană, care reprezintă mai puţin de un procent din populaţia României, în condiţiile în care naţionalismul s-a infiltrat adesea în politica românească, după cum pot mărturisi etnicii maghiari şi evrei, comentează Financial Times. Românii au dat dovadă de o maturitate excepţională duminică, alegând un candidat din cadrul unei minorităţi etnice pentru postul de preşedinte. Pentru mulţi români, programele electorale şi atracţia personală a celor doi candidaţi au contat, în mod evident, mai mult decât originea lor etnică, continuă publicația americană, citată de Mediafax.

Puţine ţări europene, din est sau vest, pot spune acelaşi lucru, adaugă Financial Times, care se întreabă dacă Bulgaria a avut un preşedinte etnic turc, sau Italia şi-a ales un premier din regiunea etnică germană Tirolul de Sud şi chiar dacă Marea Britanie a avut vreun premier de origine afro-caraibiană. Într-o regiune a cărei istorie este plină de tensiuni politice etnice, rezultatul alegerilor din România oferă speranţa unui viitor al toleranţei.

De aceea, faptul că Iohannis a fost ales pe baza unui program anticorupţie, probabil cel mai explicit al unui candidat din România postcomunistă, arată că alegătorii români s-au săturat, la fel ca aliaţii occidentali ai ţării, de corupţia din politica românească, din mediul de afaceri şi administraţia publică. Publicația americană mai subliniază, totodată, că Iohannis nu poate schimba totul peste noapte, dar că ascensiunea sa la preşedinţie este un semn că politicienii nu vor scăpa probabil nepedepsiţi pentru abuzul de putere.

Victoria sa electorală ar trebui, de asemenea, să sporească determinarea NATO şi a Uniunii Europene de a rămâne ferme în faţa eforturilor Rusiei de a-şi extinde influenţa politică, militară şi economică în Balcani şi zona Mării Negre, mai scrie Financial Times. 

 

Mai multe pe Mediafax.