MENIU

SEISM 2018. Cum se pregătesc autoritățille pentru un cutremur de 7,5 grade. Proporţiile dezastrului

<p>EXERCIŢIU SEISM 2018. Autorităţile se pregătesc de cutremur şi anunţă un mare exerciţiu naţional / Foto: IGSU</p>
<p>EXERCIŢIU SEISM 2018. Autorităţile se pregătesc de cutremur şi anunţă un mare exerciţiu naţional / Foto: IGSU</p>
<p>EXERCIŢIU SEISM 2018. Autorităţile se pregătesc de cutremur şi anunţă un mare exerciţiu naţional / Foto: IGSU</p>

Exercitiu de amploare în Capitală. Autoritățile vor să își verifice capacitatea de intervenție. Scenariul: un cutremur de 7,5 pe Richter devastează Bucureștiul. Peste o mie de oameni cad victime intre care 400 de morți. Echipaje de intervenție din toată țara au fost trimise spre Capitală, orașul cel mai lovit de acest seism, potrivit scenariului. Zeci de clădiri s-au prăbușit, sute de oameni sunt prinși sub dărâmături, pompieri din toată țara pleacă spre București. Prima problemă, traficul. Ambulanțele care se îndreaptă spre Capitală au rămas blocate în traficul de coșmar de pe DN1. Exercițiul "Seism 2018" este coordonat de la Ciolpani. 

UPDATE 22.35. Secretarul de stat Raed Arafat a anunţat, sâmbătă seara, că la aproximativ 12 ore de la momentul seismului simulat în cadrul exerciţiului naţional sunt 450 de persoane decedate, aproape 1.800 de răniţi şi peste 3.200 de persoane date dispărute. El a menţionat că în România vor ajunge o echipă medicală din Israel, care va alcătui un spital de nivel 3 - cel mai ridicat - şi una de căutare-salvare din Bulgaria.

"La aproximativ 12 ore de la momentul în care a avut loc seismul, avem din păcate înregistrate 450 de persoane decedate şi încă 1.791 de persoane care sunt rănite şi mai există 3.218 în continuare persoane dispărute. La acest moment sunt încă 88 de persoane surprinse sub dărâmături şi echipele de căutare-salvare încearcă să le salveze", a declarat, sâmbătă seară, într-o conferinţă de presă, Raed Arafat.

El a mai spus că a vorbit cu ministrul Sănătăţii şi s-a luat legătura cu Colegiul Medicilor pentru rezolvarea formalităţilor pentru echipele medicale internaţionale, pentru a nu fi probleme cu dreptul de liberă practică.

"Avem în jur de 30.000 de sinistraţi, IGSU urmează să instaleze primele două tabere de sinistraţi pe stadioanele din Voluntari şi Ştefăneşti, iar instalarea lor va începe în această noapte", a adăugat Arafat. El a explicat că Primăria Municipiului Bucureşti poate instala în interiorul Arenei locuri pentru aproximativ 20.000 de oameni, dar având în vedere că duminică după-amiază este meci şi că acesta este doar un exerciţiu, instalarea lor a fost amânată până după meci.

El a spus că a primit confirmări că o echipă medicală din Israel care va alcătui un spital de nivel trei - cel mai înalt nivel - va ajunge în cursul nopţii în România, fiind vorba despre peste o sută de medici şi asistenţi, iar o echipă de căutare-salvare din Bulgaria urmează să intre în ţară duminică, la 11, pe la Ruse. De asemenea, Republica Moldova trimite o echipă de paramedici cu o ambulanţă.

Totodată, a fost adus pe mare, în containere, un spital de nivel 3, iar sâmbătă vor sosi echipele medicale şi echipamentele medicale mai sensibile şi se consideră că va deveni operaţional duminică seară.

Arafat a spus că deja au ajuns în ţară 7 ambulanţe din Austria, 4 ambulanţe din Italia, o ambulanţă din Ungaria, 3 autocamioane din Austria şi 2 autocamioane din italia cu echipamente şi materiale pentru ridicarea de posturi medicale avasate de nivel 2 sau nivel 1.

UPDATE 16:39 Raed Arafat a făcut declaraţii, anunţând stadiul exerciţiului de simulare a cutremurului de 7 grade:

"În prezent aveam 32 persoane sub dărmâturi. Am solicitat starea de urgență pentru a implementa toate măsurile. Aceasta va fi de 15 zile, vom apela la sprijin internațional. Am trimis o prealertă către mecanismele de protecție civilă europeană și cel al NATO. Am solicitat 4 echipe de cautare salvare, grea, medie și ușoară, dar și echipe medicale de urgență de grad 1, 2 și3.

De asemenea, avem echipe standby pentru evacuarea pe calea aerului a persoanelor rănite și a cetățenilor străini. Am solicitat imagini din satelit de la sistemul european Copernicus, pe care le vom primi în 24 de ore. De asemenea, am solictat și experți pentru construcții civile si alte obiective.

În prezent, avem 280 de paturi pentru terapie intensivă în toate județele,  2425 de paturi chirurgicale, alte 4.153 pentru alte tratamente și peste 4.000 de paturi ce pot fi eliberate le cerere. Se lucrează la stabilirea stocului de sânage și evacuarea răniților din București către alte orase. De asemenea, avem la dispoziție și avioane militare care pot transporta victime spre alte orșe.

Există 219 mijloace intervenție care se deplasează  spre București. O parte au ajuns, altele încă sunt pe drum. Avem 750 de oameni disponibili din structurile de la pompieri și SMURD.

În prezent, avem peste o mie victime, din care 400 de persoane sunt decedate. Peste 200 de clădiri sunt prabușite, iar peste o mie sunt avariate. Avem elicoptere pentru recunoașterea pagubelor din teren și urmează să primim restul evlauărilor. Ne așteptăm ca numărul răniților să crească.

UPDATE 14:06 Viorica Dăncilă. "E un exercițiu important care ne arată cum se face această mobilizare, dar să vedem și dacă avem deficiențe. Exercițiul presupune și  participare internațională. Trebuie să ne pregătim foarte bine să facem față acestor provocări". 

Secretarul de stat Raed Arafat a anunţat, sâmbătă seara, că la aproximativ 12 ore de la momentul seismului simulat în cadrul exerciţiului naţional sunt 450 de persoane decedate, aproape 1.800 de răniţi şi peste 3.200 de persoane date dispărute. El a menţionat că în România vor ajunge o echipă medicală din Israel, care va alcătui un spital de nivel 3 - cel mai ridicat - şi una de căutare-salvare din Bulgaria.

UPDATE 13:41 O şedinţă a Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă se va desfăşura sâmbătă, de la ora 13,30, la Centrul Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei de la Ciolpani, în cadrul exerciţiului naţional "Seism 2018".

UPDATE 13:30: Premierul Viorica Dăncilă a ajuns la Ciolpani.

UPDATE sâmbătă, 10:30: Raed Arafat a făcut primele declarații referitoare la amplul exercițiu desfășurat de autorități prin care se verifica intervenția în cazul unui cutremur devastator. “În acest moment avem următorul scenariu: un cutremur de 7,5 grade, care a avut loc la adâncimea de 140 de kilometri, în zona seismică Vrancea, durata fiind de 57 de secunde. Cel mai afectat oraș este Bucureștiul. Toate comunicațiile din București, dar și cele între Capitală și alte zone au fost întrerupte. Abia acum câteva minute au fost reluate comunicațiile”, a declarat Arafat.

Conform scenariului, odată cu recunoașterea aeriană și primirea de noi informații, centrul de comandă al acțiunii se va muta la Ciolpani, de la sediul central al MAI.

Raed Arafat a mai spus că nu vor fi în tot Bucureștiul activități, pentru a nu perturba activitatea Capitalei. “Va fi foarte intens testă capacitatea spitalelor mobile de a prelua victimele, dar și cele de urgență”

Conform scenariului, Arafat a spus că centrul Bucureștiului este cel mai afectat, în special clădirile vechi, 12 cladiri fiind prăbușite, iar la o primă estimare fiind dscoperite 200 de persoane rănite. “Zona 2 este reprezentată de Șăseaual Ștefan cel Mare-Spitalul Coletina, unde sunt 50 de persoane rănite. Între strada Boteanu și Șoseaua Colentina sunt 50 de oameni prinși sub clădiri. Pe Calea Victoriei sunt două clădiri afectate și 50 de răniți. Numărul de victime este relativ redus pentru că am luat în calcul faptul că este o zi normală de muncă, deci mulți sunt plecați de acasă”, a mai spus Arafat.

Începând cu ora 9.00, s-a declanșat exercițiul national „SEISM 2018”, care constă în punerea în aplicare a Concepției naționale de răspuns post-seism.

Conform scenariului, a avut loc un cutremur de 7.5 grade pe scara Richter, care poate fi urmat de mai multe replici.

Au fost alertate toate unitățile subordonate ale IGSU, iar mai multe echipaje de pompieri din țară se deplasează spre Capitală.

La Ciolpani a fost activat Centrul Național de Coordonare și Conducere a Intervenției.

În acest context, la ora 10.30, la sediul Ministerului Afacerilor Interne, va avea loc o conferință de presă, ce va fi susținută de către secretarul de stat, dr. Raed Arafat.

Mai multe articole despre:
seism exercitiu seism