MENIU

Eliminarea pensiilor, amânată a 3 oară. Actualul proiect n-ar putea fi pus în practică

Foto ilustrativ

Eliminarea pensiilor speciale pare o misiune imposibilă. Comisia de buget din Senat a amânat, marți, cu două săptămâni, avizarea eliminării pensiilor speciale. Discuțiile s-au aprins și a fost solicitată o amânare după ce un reprezentant al USR a remarcat faptul că în actualul proiect sunt o serie de reglementările ambigue și lacunare, care ar face legea nefuncțională.

În cadrul dezbaterilor, USR a susținut că ministerul Muncii ar trebui să elaboreze un alt proiect de lege, pentru că în forma actuală nu s-ar încadra în liniile generale impuse de PNRR.

 

Secretarul de stat în Ministerul Finanţelor, Daniela Pescaru a afirmat în cadrul dezbaterii din comisia de buget din Senat, că toate măsurile din această lege a pensiilor speciale vor conduce la diminuarea pensiilor, potrivit ziare.com.

 

”Practic toate pensiile de serviciu care se plătesc din bugetul Ministerului Muncii au două componente, o componentă care reprezintă suma care i se cuvine beneficiarului în funcţie de cât a contribuit pe perioada vieţii active iar diferenţa până la pensia de serviciu, suma care se acordă din bugetul de stat prin bugetul Ministerului Muncii”, a spus secretarul de stat.

 

”Cu excepţia magistraţilor, toate categoriile de personal, şi aici mă refer la personalul auxiliar din Justiţie, la funcţionarii publici parlamentari, la personalul navigant şi diplomaţii şi se reduce procentul de la 80% la 65%, (...) contribuţia statului s-ar reduce cu circa 32%, pe această diminuare de procent. (...) V-am dat un exemplu pentru a a scoate în evidenţă faptul că legea are un impact pozitiv pe buget, în sensul că se reduc cheltuielilor, într-un orizont de timp”, a spus Pescaru.

 

 

Ea a precizat că este foarte dificil de evaluat acest impact bugetar.

 

Singura categorie care nu are această diminuare sunt magistraţii, practic, pe legea 303 prin care sunt stabilite pensiile de serviciu pentru magistraţi, rămâne procentul de 80%, singura modificare care s-a făcut a fost că perioada, cele 12 luni care constituie baza de calcul pentru pensia de serviciu rămâne la latitudinea beneficiarului să o aleagă din ultimii 10 ani de activitate”, a explicat secretarul de stat.