MENIU

Patru inculpați recunosc faptele în dosarul Gala Bute! Topoliceanu: I-am dat 10.000 de euro Elenei

Elena Udrea a ajuns astăzi, pentru prima dată în faţa magistraţilor care judecă dosarul Gala Bute. După ce a încercat, fără succes, să conteste rechizitoriul DNA, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fixat pentru această dimineaţă primul termen de judecată. Udrea nu a recunoscut nimic din acuzaţiile care i se aduc în dosarul Gala Bute, anunţă Realitatea Tv. Asta în timp ce patru dintre inculpaţi le explică judecătorilor modul în care au fost comise infracţiunile şi cer să le fie reduse pedepsele. Fostul ministru al Dezvoltării susţine însă că nu vrea să fie judecată în procedură simplificată în ancheta privind organizarea Galei Bute.

UPDATE: Ana Maria Topoliceanu este a patra persoană care și-a recunoscut, astăzi, faptele în dosarul Gala Bute. 

"Toți banii primiți prin Breazu au ajuns la Elena Udrea. Este vorba despre suma de bani menționată de Breazu, primită prin intermediul firmei sale. Pot preciza că, personal, în două rânduri i-am dat cam până la 10.000 de euro în numerar. I-am spus că sunt de la Lungu. Se discuta despre fiecare firmă în parte. Se zicea: asta e firma de care mi-a zis Lungu", a spus Topoliceanu. 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

UPDATE: Fostul secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului Gheorghe Nastasia a declarat vineri la ÎCCJ, la audierea sa în dosarul Gala Bute, că i-a dat o geantă în care erau 900.000 de euro fostului ministru Elena Udrea, în cabinetul ei, din partea omului de afaceri Adrian Gărdean, potrivit Agerpres.

"M-am întâlnit cu Gărdean și Udrea la pensiunea din Bușteni. A fost o discuție scurtă în care Udrea i-a spus lui Gărdean că e nevoie să facă niște sponsorizări. Nu a detaliat. Petrecerea era de ziua mea la pensiunea mea din Bușteni. La discuție am fost doar noi trei. I-a spus pur și simplu. Urma să se desfășoare Gala Bute și cred ca pe acest fond. Atunci nu am discutat alte detalii cu Gărdean. A fost o discuție generală despre sponsorizări", și-a început Nastasia declarația în fața judecătorilor ÎCCJ.

"Într-una dintre discuțiile din 2011 cu Udrea s-a discutat despre acest comision de zece la sută reprezentând un procent pe care trebuia să îl dea Gărdean pentru lucrările finanțate de minister. Acest comision era în realitate o mită și nu o sponsorizare. Concret, ministrul a spus că va veni Gărdean și că va aduce această sumă", a spus Nastasia.

El a adăugat că în septembrie 2011 la sediul ministerului a vorbit cu Gărdean, care i-a cerut situația cu sumele ce urmau plătite de minister aferente lucrărilor executate de Termogaz Company SA.

"Eu, lui Gărdean, nu i-am spus ce procent să dea pentru că el mi-a lăsat de înțeles că știe ce trebuie să facă. Pe 6 octombrie 2011 a venit la minister cu o geantă cu 900.000 de euro pe care mi-a dat-o și mi-a spus că urmează să mai facă contracte. A venit la biroul meu din sediu și mi-a spus ce e în geantă. Nu am deschis geanta și nu am văzut concret ce era acolo. Mi-a spus ca sunt 900.000 euro în geantă", a mai declarat Nastasia.

El a povestit cum, ulterior, s-a dus cu geanta cu bani în cabinetul Elenei Udrea, care nu a avut nicio reacție.

"În ziua respectivă am remis geanta doamnei Udrea. Gărdean a stat în biroul meu circa zece minute. Am fost în cabinetul dumneaei... nu-mi amintesc precis la cât timp după plecarea lui Gărdean. Eu, personal, am dus-o acolo. Era singură în birou. (...) Am lăsat geanta acolo și i-am spus că sunt de la Gărdean și i-am spus și că acesta a spus că restul banilor vor fi dați de el prin contractul cu Obreja. I-am spus ministrului că în geantă sunt 900.000. Geanta am pus-o pe un fotoliu, iar ministrul nu a avut nicio reacție. Nu am rămas în biroul doamnei", a arătat Nastasia.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Fostul consilier al Elenei Udrea, fosta şefă a Companiei Naţionale de Investiţii, fostul secretar general al Ministerului Dezvoltării şi un om de afaceri şi-au recunoscut faptele din dosar. Ştefan Lungu, Ana Maria Topoliceanu, Gheorghe Nastasia şi un alt inculpat au cerut să fie judecaţi în procedură simplificată pentru a beneficia de pedepse mai blânde. Pe de altă parte, Elena Udrea a anunţat că nu recunoaşte nicio acuzaţie.

Fostul consilier al Elenei Udrea a povestit că, pentru ca ministerul Dezvoltării să facă plăţi către o firmă era nevoie ca oamenii de afaceri să dea mită 10 la sută din valoarea contractului. Ştefan Lungu spune că astfel de plăţi erau făcute la decizia Elenei Udrea.

Ştefan Lungu: Nu ştiu ce a fost în capul meu.(…) Banii alocaţi de minister nu erau suficienţi pentru toate contractile. Percepţia era că trebuie oferit un comision pentru ca sumele să fie deblocate de minister. (…) Nastasia Gheorghe a fost cel care a spus că plăţile trebuie să se întoarcă la minister sub forma unui comision. Întotdeauna am avut percepţia că nu Nastasia decidea, ci decizia era luată de ministrul Udrea. Exista o practică a acordării unui comision la Ministerul Dezvoltării, indiferent de ministru.
Sursa: declaraţie Ştefan Lungu

Potrivit procurorilor DNA, Gala Bute a fost finanţată ilegal din şpăgi şi din fonduri publice.

Update 10:00. Elena Udrea a declarat în faţa ICCJ, că ea a fost arestată după ce anumite persoane au spus că au primit bani, dar pentru ea: "Eu am fost arestata pentru ca niste oameni au spus ca au luat bani, dar au luat bani pentru mine. Să vină la proces şi să demonstreze asta. Cu Traian Băsescu am vorbit acum o săptămână. De atunci am si uitat, am vorbit nu stiu de cate ori".

Procurorii DNA, care au trimis-o în judecată pe Elena Udrea în dosarul ”Gala Bute”, spun că aceasta a coordonat un sistem prin care apropiaţii săi au primit bani de la mai multe firme pentru a le garanta plata la timp a lucrărilor finanţate de MDRT, o parte din sume ajungând la fostul ministru Fostul ministru Elena Udrea, aflată în arest din 25 februarie, a fost trimisă în judecată, marţi, de procurorii anticorupţie, în dosarul "Gala Bute", fiind acuzată de mai multe infracţiuni de corupţie comise în perioada 2010 - 2012, privind administrarea fondurilor publice de către Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT).

Astfel, Elena Udrea este acuzată de trei infracţiuni de luare de mită, precum şi de abuz în serviciu şi tentativă la folosirea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete pentru obţinerea pe nedrept de fonduri europene, arată DNA într-un comunicat de presă transmis marţi. De asemenea, au fost trimişi în judecată fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box Rudel Obreja şi omul de afaceri Tudor Breazu, ambii aflându-se în arest preventiv, ca şi Elena Udrea. Tudor Breazu este acuzat de complicitate la luare de mită, în timp ce Rudel Obreja este acuzat de complicitate la luare de mită, evaziune fiscală (două infracţiuni) şi spălare de bani.

Procurorii DNA i-au trimis în judecată, în arest la domiciliu, pe fostul consilier al Elenei Udrea Ştefan Lungu, pentru trei infracţiuni de complicitate la dare de mită, şi pe fostul secretar general în MDRT Georghe Nastasia, pentru luare de mită. În acest dosar, au fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie şi fostul ministru al Economiei Ion Ariton, actual senator, pentru participaţie improprie la abuz în serviciu şi folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite, fostul director al Companiei Naţionale de Investiţii Ana Maria Topoliceanu, acuzată de luare de mită, şi administratorul SC Consmin SA Dragoş Botoroagă, acuzat de dare de mită. Cei trei sunt cercetaţi sub control judiciar. Procurorii arată, în rechizitoriu, că fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului Elena Udrea a coordonat un sistem prin care persoanele sale cele mai apropiate (Ştefan Lungu, Ana Maria Topoliceanu, Gheorghe Nastasia şi Tudor Breazu) au primit, cu ştiinţa acesteia, sume de bani de la reprezentanţii unor societăţi comerciale, pentru a le garanta plata la timp a lucrărilor finanţate de minister.

”Sumele obţinute au intrat fie nemijlocit în patrimoniul inculpatei Udrea Elena Gabriela (în numerar ori prin plata unor bunuri şi servicii), fie în patrimoniul unor persoane indicate de aceasta (organizaţia Bucureşti a unui partid şi inculpatul Obreja Rudel)”, spun procurorii DNA. Potrivit acestora, Elena Udrea şi-a exercitat atribuţiile în mod nelegal şi a determinat alţi funcţionari din minister să îşi încalce atribuţiile, cu prilejul achiziţiei de servicii de publicitate la gala de box profesionist, prejudiciind bugetul ministerului şi creând un folos necuvenit pentru Rudel Obreja. Anchetatorii mai arată că acestui demers i s-a alăturat şi fostul ministru al Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri Ion Ariton, care i-a determinat pe reprezentanţii mai multor companii din subordinea ministerului să facă sponsorizări într-o modalitate interzisă de lege pentru organizarea galei de box. oâ

 

 

 Acum o saptamana, am si uitat. de atunci am si uitat, am vorbit nu stiu de cate ori

Mai multe articole despre:
Elena Udrea numire GALA BUTE trimisa in judecata