MENIU

Ședință a Ministerului Dezvoltării, la hotel de 5 stele. Organizarea: 38 875 de lei din bani publici

Ședințele nu se mai țin la sediul ministrelor, ci la hoteluri de 4 sau 5 stele, pentru care de plătesc sume uriașe din bugetul public. Este cazul ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice care a publicat pe site-ul instituției un anunț în care se menționează că achiziționează servicii de organizare a unei ședințe a Comitetului de Monitorizare a Programului Operațional Regional 2014-2020, în data de 5 noiembrie 2015. Pentru organizare, se alocă suma de 32 133, 77 fără TVA, din bani publici, potrivit caietului de sarcini, iar cu TVA preţul cu TVA este 34.875 lei.  În galeria articolului se regăseşte o imagine de la prima şedinţă a comitetului de monitorizare POR.

Anunţul a fost postat pe site-ul instituţiei, iar potrivit invitaţiei de participare, criteriul de atribuire a contractului este preţul cel mai scăzut. Anunţul a fost publicat pe 9 octombrie.

"Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice prin Direcţia Achiziţii Publice, doreşte să achizitioneze servicii de organizare a celei de-a doua ședințe a Comitetului de Monitorizare a Programului Operațional Regional 2014-2020, în data de 5 noiembrie 2015, București. Valoarea estimată :  32.113,77 lei fără TVA. Sursa de finanţare: Bugetul de Stat. Valabilitatea ofertei: 30 de zile de la termenul limită de primire a ofertelor", se arată în documnet.

Cum sunt împărţite costurile:

Pe de altă parte, potrivit caietului de sarcini, există citerii clare pentru locaţia în care se va desfăşura şedinţa: "hotel de 4 și 5 stele, în zona centrală a Bucureştiului, posibilitate de parcare gratuită pentru minim 20  de participanţi în parcarea hotelului". Totodată, sunt defalcate şi cheltuielile:

1. Cheltuieli pentru închiriere sală pentru 110 de persoane, din care 45 de persoane în jurul unei mese de prezidiu în formă de U, iar restul persoanelor așezat în format teatru. 25.000 lei cu TVA

Masa de prezidiu în formă de U shape trebuie să fie îmbrăcată festiv (fețe de masă, naproane). Distanţa între scaune să permită trecerea printre ele.

2. Cheltuieli pentru sală conferinţă presă pentru 30 persoane, masă de prezidiu,  2 microfoane fixe,  coffee break (dacă va fi necesară) = 3.000 lei cu TVA

3. Cheltuieli de protocol

a. asigurarea protocolului necesar la sală (apă plată/minerală, ceai, cafea, patiserie dulce - sărată)

                  110 persoane x  2,5 lei (2 pauze de cafea/pers/zi)  =275 lei cu TVA

Se vor oferi 2 pauze de cafea / zi.

b. catering

                 110 persoane x 60 lei  x 1 dejun de lcuru  = 6.600 lei cu TVA                    

TOTAL 3 = 6.875 lei cu TVA

 4. Cheltuieli pentru interpretariat și redactare stenogramă a ședinței (2 translatori română – engleză)  =  4.000 lei

           TOTAL: 38.875 lei cu TVA

Pe de altă parte, în cadrul MDRAP sunt alte probleme, potrivit raportului SRI pe 2014, citat de hotnews.ro. Cele mai mari probleme inregistrate in ceea ce priveste dezvoltarea regionala au fost cauzate de alocarea preferentiala a resurselor bugetare si promovarea preferentiala de lucrari de investitii, potrivit raportului de activitate al SRI pe anul 2014, depus la Birourile permanente ale Parlamentului.

Pe lista problemelor generate la acest capitol SRI a mai inclus initierea de investitii disparate, necorelarea cu cerintele si oportunitatile regionale, indeplinirea necorespunzatoare a obligatiilor de catre proiectanti/antreprenori/consultanti si "managementul defectuos al sistemului cameral national".

La capitolul "Securitate energetica", SRI noteaza ca absorbtia fondurilor europene a continuat sa reprezinta un "punct nevralgic", rata scazuta de atragere a banilor europeni fiind un efect cumulat al deficientelor administrative, institutionale si oranizatorice, dar si al "inflatiei legislative".