MENIU

Dan Vasile Mihale: Iohannis, la un pas de o gafă monumentală

Dancila şi Dragnea la Cotroceni

Dacă Iohannis vă cădea în capcana liderului PNL și va cere suspendarea premierului Dăncilă, în eventualitatea că DIICOT ar dispune începerea urmăririi penale împotriva acesteia pentru înaltă trădare  și uzurparea funcției, președintele ar face cea mai mare gafă din cariera sa, iar efectele vor fi iremediabile. Dragnea și Dăncilă se vor victimiza și vor ieși mai întăriți, ca niciodată, din acest război cu Iohannis.

Demersul cetățeanului Orban, întâmplător lider PNL, pe cât este de onorabil, pe atât este de ipocrit. Să reclami uzurparea funcției în cazul doamnei Dăncilă este o glumă proastă. La fel și acuzația de înaltă trădare. Doamna Dăncilă nu a trădat decât limba română, iar asta nu este o crimă. O avea doamna Dăncilă multe minusuri, dar, cu siguranță, nu are vocația de trădător. Un om atât de docil nu poate trăda decât din neglijență.

Revenind la plângerea lui Ludovic Orban, aceasta îi dă posibilitatea președintelui Klaus Iohannis să o suspende din funcție pe Viorica Dăncilă în baza Articolului 109 din Constituție. Acest articol a mai fost invocat în 2006 pentru suspendarea lui Teodor Atanasiu, la acel moment ministru al Apărării în Guvernul Tăriceanu. Atanasiu a fost suspendat din funcție, iar apoi a fost achitat. În condițiile în care președintele Traian Băsescu a refuzat repunerea sa în funcție, pe 25 octombrie 2006 Atanasiu a demisionat.

Dacă președintele Iohannis va repeta greșelile pe care le-a făcut Traian Băsescu, care l-a suspendat pe Atanasiu  în baza denunțurilor formulate de Adriana Săftoiu și Eugen Bejinariu și a refuzat să-l repună în funcție, după ce i s-a dovedit nevinovăția, va avea viitorul politic al lui Traian Băsescu. 

Debarcarea doamnei Dăncilă după modelul/precedentul din 2006 ar fi un imens gest de slăbiciune politică. Oricât de frustrant ar fi pentru opoziție faptul că premierul Dăncilă refuză să demisioneze din funcție, situația trebuie gestionată cu inteligență și, în niciun caz, după melodia cobzarului Ludovic Orban.

Acest nou ,,mega-scandal'' politic este doar un antrenament pentru bătălia reală din 2019. Așa că, domnul Iohannis nu trebuie să profite de  ,,oportunitatea'' oferită de Orban, dacă vrea să plece în campanie din pol position.

Mai multe articole despre:
gafă suspendare iohannis