MENIU

Dan Vasile Mihale: Iohannis, înfrânt. Suspendarea, inutilă

Slăbiciunea şi oportunismul, laşitatea şi pretenţiile nu fac niciodată casă bună. O demonstrează cu vârf și îndesat ultima ieșire publică a președintelui Iohannis. Tardivă, ca mai toate ieșirile sale din ultima vreme, ultima ascunde și o rușionoasă înfrângere. Și nu este prima...

În urmă cu șase luni, Iohannis dezamăgea, în mod flagrant, sute de mii de români. De dragul așa-zisei stabilități politice, președintele accepta, senin, desemnarea Vioricăi Vasilica Dăncilă ca premier. O greșeală politică fatală! 

La trei luni de la învestirea lui Dăncilă, mai exact după scandalul privind relocarea ambasadei României din Israel la Ierusalim,  același Iohannis cerea, poruncitor, demisia premierului Dăncilă pe motiv că nu se ridică la nivelul funcției. O altă gafă de proporții. Ce să înțeleagă electoratul? Că președintele României a semnat învestirea "ca primarul", fără o verificare minimală? 

Înfrânt din nou, președintele primea atunci o replică pe măsură. "Nu am motive să demisionez", i-a răspuns doamna Dăncilă, în timp ce adevăratul premier râdea triumfător pe sub mustață. 

A urmat războiul pentru menținerea lui Kovesi în fruntea DNA. Nici pe acesta nu l-a câștigat. După o lungă perioadă de ezitări și fiind amenințat cu suspendarea de portavocile din PSD, președintele cu reacție întârziată a capitulat, semnând revocarea. O nouă lovitură de imagine care va avea impact la alegerile prezidențiale din 2019.

Și, în fine, ultimul episod s-a scris joi, 19 iulie, când Iohannis a ieșit rampă, la 24 de ore după întâlnirea cu Dăncilă, să ne spună ceea ce știam cu toții, că PSDragnea legiferează prost și că este preocupat doar de salvarea liderilor de la vârf de brațul lung al legii.

Cu un discurs bine structurat și frazat, Iohannis a vrut să mascheze în ultima sa apariție publică o nouă și rușionoasă înfrângere: acceptarea legilor justiției așa cum au fost ele croite de parlamentarii Puterii. În plus, apelul său patetic la rațiunea și civismul parlamentarilor PSD-ALDE de a reface legile incriminate a avut, pe alocuri, nuanțe hilare. Să faci apel la oamenii lui Dragnea este jenant și inutil. Au fost mulți care au făcut apel la moralitatea oamenilor din PSD, dar degeaba. Dragnea s-a dovedit o piatră tare.

Ca simplu alegător, aveam pretenții mai mari de la la domnul Iohannis, cel puțin după episodul cu "elefanții". Din nefiricire însă, acesta demonstrează că este doar un președinte captiv în țara jupânului Dragnea și că actuala putere nu trebuie să-și mai bată capul cu suspendarea sa. Este inutilă. Iohannis devine un candidat tot mai puțin incomod la alegerile prezidențiale din 2019.

Mai multe articole despre:
suspedare iohannis înfrând inutilă