MENIU

Dan Vasile Mihale: "FILOSOFIA" schimbărilor de la Palatul Victoria

Analiza Dragnea si Tariceanu

După și-a decapitat propriul guvern, remaniat de vreo două-trei ori, guvernarea PSD-ALDE a operat prima schimbare în configurația Guvernului Tudose. În locul rămas vacant la Apărare, după demisia lui Adrian Țuțuianu, care a avut curajul să spună public că nu mai sunt bani pentru salarii și pensii în sistem, a venit filosoful Mihai Fifor, ministru al Economiei până mai ieri, şi apropiat al lui Liviu Dragnea. În același timp, deputatul Gheorghe Şimon, de profesie inginer mecanic, a fost propus ca înlocuitor al lui Fifor la Economie. Propunerile PSD au fost acceptate rapid de președintele Klaus Iohannis care, în trecut, l-a respins pe filosoful Fifor pentru șefia Transporturilor, pe motiv că nu are pregătirea necesară pentru un domeniu atât de tehnic.

Schimbarea, deși surprinzătoare, era pe agenda publică, așa că nu a stârnit prea mult interes, ci doar rumoare și câteva întrebări. Cum poate un filosof să fie atât de bun și la Economie și Apărare, deși nu a fost bun la Transporturi? Răspunsul a venit de la șeful Senatului. Legat de pregătirea profesională a lui Mihai Fifor în domeniul filosofiei, Tăriceanu a explicat că funcția de ministru al Apărării este una politică și civilă.

"Din 1990, filosofia politică care domina înainte criteriile de selecție pentru miniștrii Apărării s-a schimbat. Funcția de ministru al Apărării este una politică și civilă, așa că eu consider că experiența sa (a lui Mihai Fifor — n.r.) de senator și de membru al Guvernului este cea care îl recomandă îndeajuns pentru a ocupa și această funcție", a susținut președintele Senatului, la Palatul Parlamentului.

O altă întrebare ar fi: de ce Gheorghe Șimon? Răspunsul a venit de la Liviu Dragnea. "Gheorghe Simon are o experienţă foarte mare în economie, are o activitate veche în PSD şi o experienţă în economia reală, este inginer, are toate argumentele pentru a fi un bun ministru". Adevărul este că Dragnea a avut mereu o părere bună despre Șimon. Iată ce declara, potrivit ZiarMM, în urmă cu ceva vreme, liderul PSD: "Gheorghe Şimon nu este o vedetă de televiziune, dar acel om care, de ani de zile, deţine o companie care ţine în viaţă nu numai un oraş, Vişeu de Sus, ci o întreagă zonă, cu mii de angajaţi şi mii de oameni cărora el le dă dreptul la viaţă". 

În realitate, afacerea "prosperă" a lui Şimon este societatea Angred, din Baia Mare, care se află, din 2012, în procedură de faliment, foştii angajaţi fiind în litigiu de muncă cu firma pentru recuperarea drepturilor salariale. Dar asta nu se pune la PSD. Vorba domnului Dragnea: "Toți suntem ingineri!"

Grație binomului Dragnea - Tăriceanu, Guvernul Tudose seamănă cu o echipă de fotbal din divizia C, care joacă cu rezervele și care face schimbări halucinante și când este prea târziu pentru a întoarce rezultatul jocului. Cu doi selecționeri, precum  Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, care își arogă simultan și postul de căpitan jucător, premierul Tudose stă doar în poartă, la încasare.

În fotbal, ca și în politică, când nu ai cu cine juca, improvizezi, iar rezultatele sunt, desigur, pe măsură. Mă întreb, însă, retoric: unde este glorioasa rezervă de cadre a PSD? Totul a ajuns să graviteze în jurul lui Dragnea și a celor trei Wonder Women (Gabriela Firea, Lia Olguța Vasilescu și Carmen Dan)? Trist, chiar și pentru PSD...

Mai multe articole despre:
null