MENIU

Dumitru Dumbravă a rămas fără "tactică". Generalul Mitică de la SRI, lăsat fără diploma de doctor - PLAGIAT 

Dumitru Dumbravă

Tribunalul București a anulat diploma de doctor al Academiei Naționale de Informații a SRI a generalului (r) Dumitru Dumbravă, fost șef al Direcției juridice a SRI, una dintre cele mai influente persoane din conducerea Serviciului în mandatul lui George Maior. 

"Admite acțiunea. Anulează diploma de doctor seria (…) nr (…)/7.12.2012", anunță Tribunalului București. 

Solicitarea de retragere a titlului de doctor a fost făcută chiar de către Academia Națională de Informații a SRI.

Generalul Dumitru Dumbravă a fost șeful Direcției juridice a SRI pe vremea generalului Florian Coldea, fostul șef militar al Serviciului Român de Informații. După ce Coldea a trecut în rezervă în 2017, Mitică Dumbravă a fost secretar general al SRI. În 2018, a fost trecut și el în rezervă. 

Dumitru Dumbravă a devenit celebru în urma unui interviu acordat, în 2015, publicației online juridice.ro, în care a vorbit deschis despre "câmpul tactic al serviciilor" din justiție. 

"Dacă în urmă cu câţiva ani consideram că ne-am atins obiectivul odată cu sesizarea PNA, de exemplu, dacă ulterior ne retrăgeam din câmpul tactic odată cu sesizarea instanţei prin rechizitoriu, apreciind (naiv am putea spune acum) că misiunea noastră a fost încheiată, în prezent ne menţinem interesul/atenţia până la soluţionarea definitivă a fiecărei cauz", declara, la acea vreme, generalul Dumbravă.

Acesta a fost acuzat public de oameni politici, analiști și jurnaliști că ar fi controlat o rețea de judecători cărora le impunea soluții în anumite procese, dar și că și-ar fi construit o rețea similară în rândul ziariștilor, pe care îi alimenta cu informații privilegiate din dosarele de anchetă derulate de SRI împreună cu DNA.

De altfel, acuzele publice aduse lui Dumitru Dumbravă au făcut obiectul audierii sale în Comisia parlamentară de control al SRI care, în noiembrie 2017, i-a cerut demisia din funcția de secretar general al Serviciului.

Dumbravă a mai rămas în SRI aproape zece luni după acea audiere.

Plagiatul generalului Dumitru Dumbravă, picătura care a umplut paharul problemelor sale de imagine

În cazul tezei sale, intitulată „Aspecte cu relevanță privind securitatea în spațiul cibernetic” – despre care PressOne a scris că este plagiată – Academia SRI a emis un verdict în timp record. 

Teza a fost coordonată de profesorul Constantin Onișor, iar din comisia care i-a acordat titlul de doctor au făcut parte profesorii Gheorghe Teodoru Ștefan (președinte), Țuțu Pișleag, Gelu Alexandrescu și Gheorghe Toma (referenți). Aceștia au fost plătiți pentru a evalua teza.

Sesizarea ce viza această teză a fost depusă la Registratura Academiei SRI în data de 26 iulie 2018.

35 de zile mai târziu, pe 29 august, o comisie de analiză, numită prin decizia rectorului, conchidea într-un raport că plagiatul se confirmă: „Există preluări integrale sau parțiale din textul sursă fără citarea acesteia și fără menționarea autorului”.

7 zile mai târziu, pe 4 septembrie, Comisia de Etică a Academiei SRI s-a întrunit, a constatat plagiatul și a elaborat o hotărâre în acest sens, votând trei lucruri:

- aprobarea raportului comisiei de analiză care a constatat plagiatul;

- înaintarea raportului către rectorul Academiei, pentru „formularea unui punct de vedere către CNATDCU – MEN (Ministerul Educației – n.r.) privind situația domnului Dumitru Dumbravă”;

- comunicarea hotărârii Comisiei de Etică către Ministerul Educației și publicarea acesteia pe site-ul ANIMV.

În adresa trimisă către CNATDCU, prin care se comunică verdictul de plagiat decis de Comisia de Etică, rectorul Adrian Ivan propune retragerea titlului de doctor deținut de generalul (r) Dumitru Dumbravă pentru încălcarea eticii academice.

În intervalul în care la Academia SRI au fost analizate acuzațiile de plagiat ce-l vizează, generalul Dumbravă, care la acel moment era secretar general al SRI, și-a dat demisia. A înaintat-o directorului SRI, Eduard Hellvig, pe data de 28 august, iar la 1 septembrie a fost trecut în rezervă.

Surse din comunitatea de informații citate de pressone.ro susțin că generalul (r) Dumitru Dumbravă a fost nevoit să demisioneze din cauza acuzațiilor de plagiat. Acestea ar fi reprezentat picătura care a umplut paharul problemelor sale de imagine.

Decretul de trecere în rezervă semnat de președintele Klaus Iohannis sugerează că plecarea generalului Dumbravă din SRI a fost una forțată. El nu a fost înaintat în grad și apoi trecut în rezervă, așa cum se obișnuiește cu militarii de carieră, mai ales cu cei ajunși la vârful structurilor de forță, ci a fost pensionat cu gradul de la acel moment.