MENIU

Acord Londra-Madrid, în ultimul moment: summitul pentru Brexit va avea loc duminică

Administraţia de la Madrid a ajuns la un acord cu reprezentanţii Uniunii Europene în ceea ce priveşte statutul provinciei britanice Gibraltar, oferind astfel asigurări că summitul UE pe tema acordului Brexit programat duminică va avea loc, relatează Reuters, citată de Mediafax.

Prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez a transmis sâmbătă că a ajuns la un acord în ceea ce priveşte statutul Gibraltarului şi că summitul pe tema Brexit programat duminică va avea loc.

De asemenea, Sanchez a transmis că orice decizie privind provincia Gibraltar va fi luată împreună cu Spania.

„Negocierile între Spania şi Marea Britanie au avut loc în această noapte. În urma unei conversaţii telefonice, Donald Tusk (preşedintele Consiliului European, n.red.) şi Pedro Sanchez au ajuns la un acord în ceea ce priveşte Gibraltarul. Summitul se va desfăşua conform planului”, a declarat o sursă diplomatică pentru Reuters.

Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, a declarat că solidaritatea şi dialogul au reprezentat „calea europeană de a rezolva această problemă”, în urma unei discuţii purtate sâmbătă cu Pedro Sanchez.

Declaraţiile lui Junker au fost făcute după ce Spania a primit suficientă siguranţă în ceea ce priveşte statutul Gibraltarului, pentru a renunţa la opţiunea de veto din cadrul summitului care urmează să aibă loc duminică.

Mai multe articole despre:
UE Spania summit Brexit