MENIU

Dragnea cere remanieri în Guvern și îl amenință pe Cioloș cu moțiunea de cenzură

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, vineri, că PSD așteaptă ca premierul Dacian Cioloș să remanieze câțiva miniștri, punctând că "moțiunea de cenzură se poate introduce foarte repede și foarte ușor". Cu toate acestea, Dragnea a evitat să avanseze un termen în privința unei eventuale moțiuni de cenzură, potrivit Agerpres.

"Nu vreau să dau termene, pentru că, cine știe, poate brusc, în următoarele zile, în următoarea săptămână, poate premierul face ceva remanieri, poate că a înțeles că unii nu mai pot rămâne pe acolo, poate își schimbă atitudinea. (...) Eu nu știu ce va face Dacian Cioloș. (...) Dacă vin proiecte de lege pe care noi le credem necesare și bune, noi le votăm, dacă nu, nu", a declarat Liviu Dragnea, la DCNews live.

Mai mult, Dragnea precizează că dacă premierul nu va înțelege să procedeze la remanierea anumitor miniștri "și îi va păstra în orice situație pe toți membrii Cabinetului, mai devreme sau mai târziu, atunci reacția va fi asupra întregului Cabinet".

"Dacă simte, dacă înțelege că va începe și dumnealui să aibă probleme ca Guvern în ansamblu din cauza unor membri ai Cabinetului, atunci înseamnă că va proceda rapid la niște remanieri. Dacă nu va înțelege lucrul ăsta și îi va păstra în orice situație pe toți membrii Cabinetului, mai devreme sau mai târziu, atunci reacția va fi asupra întregului Cabinet. (...) Eu spun asta încă o dată: premierul Cioloș ar trebui să remanieze câțiva miniștri. Decizia finală este a dumnealui, nu eu îi fac Guvernul. Dar, ca și mulți oameni, am și eu nemulțumiri față de unii miniștri. Are toate pârghiile la dispoziție, toate informațiile să ajungă la o concluzie. N-o va face, problema dumnealui. Asta așteptăm, să vedem dacă remaniază și dacă face și alte lucruri. Moțiunea de cenzură se poate introduce foarte repede și foarte ușor, se pune problema ce se întâmplă a doua zi. Nu știu, ajungem din nou la Cotroceni", a afirmat Dragnea.

Spiritele s-au încins în PSD după ce prim-ministrul, Dacian Cioloș, a dispus schimbarea din funcţie a 19 prefecţi şi trei subprefecţi din ţară. Prima reacție a venit din partea social-democratului, Cătălin Rădulescu, care a declarat, joi, în cadrul emisiunii "Casa Poporului", la Realitatea TV, că premierul Cioloş a fost susţinut în anumite condiţii de PSD să devină premier, condiții pe care trebuie să le respecte.

"Chestiunea cu prefecții, vă reamintesc că premierul Cioloș a fost susținut și de către PSD, și de către PNL în anumite condiții. Noi am pus anumite condiții domnului Cioloș pe care trebuia să le respecte, iar dânsul și-a asumat respectarea acestor condiții. Când a primit suportul PSD, s-a angajat să nu facă astfel de modificări. Văd că asta face. Putem să facem inclusiv o moțiune de cenzură imediat", a declarat deputatul PSD, Cătălin Rădulescu.

Ulterior, preşedintele organizaţiei judeţene a PSD Giurgiu, senatorul Niculae Bădălău, a declarat că schimbarea prefecţilor îl face să se gândească că acest guvern nu este unul de tehnocraţi, el susţinând în context că este posibil ca PSD să susţină o moţiune pentru schimbarea Guvernului, până în alegerile locale.

Pentru a depune o moţiune de cenzură, PSD trebuie să strângă 137 de semnături. Pentru a trece, sunt necesare voturile a 273 de senatori și deputați.