MENIU

Dosarul Mineriadei. Munteanu: Bănuiam că acest dosar se va redeschide. Au fost semne extrem de clare

Preşedintele Ligii Studenţilor în 1990, Marian Munteanu, a declarat, miercuri, în cadrul unei intervenții telefonice, la Realitatea TV, că bănuia faptul că dosarul Mineriadei se va redeschide, întrucât fuseseră niște semne extrem de clare, în acest sens.  

"Bănuiam că acest dosar se va redeschide. Au fost niște semne extrem de clare, în acest ses. Rămâne de văzut în ce măsură anchetatorii vor reuși să clarifice și să propună soluții instanțelor de drept. Alături de colegii din generația mea de atunci, noi am făcut ceea ce am făcut pentru a fi oferit un sprijin societății românești. Nu erau acțiuni făcute în numele persoanei. Din acest punct de vedere, am considerat, atunci, și ca și acum că lucrurile negative care s-au întâmplat au fost îndreptate împotriva românilor, în primul rând.

Eu cred că loviți, agresați, nedreptățiți au fost, într-un fel, toți românii prin acțiunile guvernanților de atunci. Dacă după 25 de ani, statul român își revine și instituțiile sale încep să funcționeze, la un anumit grad de normalitate, este un semn de însănătoșire și speranță pentru viitor, în sensul în care, probabil că mai încolo, societatea românească să meargă mai mult pe căile legalității.

Simplul fapt că se pune problema unei cercetări temeinice pentru că, timp de 25 de ani, diferite guvernări, toată lumea a vorbit de justiție și dreptate, însă nu s-a făcut niciun pas concret. Iată că, astăzi, se întâmplă acest lucru. E de salutat. Nu are un aspect pesonal, eu cred că este un element care interesează societatea românească", a declarat Marian Munteanu.

"Foarte puțină lume știe că pe mine nu m-a întrebat nimeni nimic, din partea procuraturii, timp de aproape 20 de ani, cât timp a fost dosarul în mâna unui procuror care nu a vrut să facă mai nimic, care nu a solicitat declarații ale unor martori care au participat la acele acțiuni", a adăugat Munteanu. 

Dosarul Mineriadei. Iliescu şi Măgureanu, audiaţi. Surse: fostul preşedinte va fi pus sub învinuire

 

Fostul preşedinte Ion Iliescu va fi pus sub învinuire în dosarul Mineriadei, susţin surse din apropierea anchetei, citate de Realitatea TV. Iliescu a ajuns la Parchetul General în această dimineaţă, pentru a afla acuzaţiile care i se aduc. La scurt timp după acesta a ajuns şi Virgil Măgureanu, fostul director al SRI. Ancheta vizează mineriada din 13-15 iunie 1990. Decizia de redeschidere a dosarului a fost luată de procurorii militari.

În jurul orei 10:00, la Parchetul Militar a venit şi Virgil Măgureanu, tot pentru a fi audiat de procurori. A fost foarte rezervat în declaraţii, însă, întrebat dacă îşi reproşează ceva, acesta a răspuns că sigur nu-şi reproşează morţii din timpul mineriadei.

Potrivit unui comunicat al Parchetului, procurorii militari au dispus schimbarea încadrării juridice şi efectuarea în continuare a urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii contra umanităţii.

"Ca urmare a ordonanţei procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie de infirmare a soluţiei şi confirmare a ordonanţei de către judecătorul de cameră preliminară din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, procurorii militari continuă ancheta în dosarul nr. 47/P/2014 privind evenimentele din 13-15 iunie 1990. Prin ordonanţa nr. 47/P/2014 din data de 16 octombrie 2015, procurorii militari au dispus schimbarea încadrării juridice şi efectuarea în continuare a urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii contra umanităţii prev. de art. 439 alin. 1 lit. a, g şi j din Codul penal constând în reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Universităţii, din dimineaţa zilei de 13 iunie 1990, soldată cu decesul a patru persoane şi rănirea prin împuşcare a altor trei, precum şi vătămarea corporală şi lipsirea de libertate a aprox. 1.000 de persoane în zilele de 14 şi 15 iunie 1990, ca urmare a atacului violent declanşat de către muncitori din unele centre industriale şi bazine carbonifere din ţară", se arată într-un comunicat al Parchetului.

Prin aceeaşi ordonanţă s-a dispus extinderea urmăririi penale cu privire la participarea altor persoane la săvârşirea faptelor descrise anterior.

"În perioada următoare vor fi audiate persoanele faţă de care s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii contra umanităţii prev. de 439 lit. a, g şi j din Codul penal şi care la data evenimentelor deţineau funcţii de conducere la nivelul structurilor civile şi militare ale statului, precum şi în cadrul unor unităţi economice", se mai arată în acelaşi comunicat.