MENIU

Analiză: Începe scoaterea din joc a președintelui României

Cu tot scandalul de rigoare si in timp ce jumatate din atentie, cel putin, era atrasa, pe buna dreptate, de tentativa de macelarire a Codurilor Penale, modificarile la Legea 303 /2004 privind Statutul magistratilor a trecut ca vantul prin Senat intr-o varianta care marcheaza inceputul decisiv al scoaterii din joc a presedintelui Romaniei, este de părere jurnalista Ioana Ene Dogioiu.

”Printr-un amendament al lui Serban Nicolae, la Senat s-a facut ceea ce nu se facuse in Camera. Adica presedintele nu va mai avea voie sa refuze decat o singura data, motivat, propunerea pentru sefiile parchetelor, adica procurorul general, procurorul sef DNA si procurorul sef DIICOT.

Cu alte cuvinte, daca va ramane asa, practic ministrul Justitiei va capata drept de veto in privinta viitorilor procurori sefi, pentru ca el va face propunerea care trebuie sa primeasca doar un aviz consultativ al CSM. Deci a doua propunere a ministrului Justitiei, indiferent ce aviz va avea ea de la CSM, va trebui acceptata de presedinte”, scrie Ioana Ene Dogioiu, într-un editorial pe ziare.com.

Asta inseamna, spune jurnalista, ca numirea procurorilor sefi va fi la cheremul partidului care il sustine pe ministrul Justitiei. E simplu. Acesta isi pregateste, daca nu cumva primeste chiar de la partid, in plic, doi favoriti pentru fiecare functie, convins ca unul dintre ei va fi numit. ”Si poate chiar incepe un santaj la presedinte: daca nu il numesti pe asta, urmatorul va fi cu mult mai rau”, mai afirmă ea.

Citește continuarea pe ziare.com.

Mai multe articole despre:
preşedinte