MENIU

Dîncu: "Radu Câmpeanu făcea parte din triada care ne-a învățat ce este democrația"

Radu Câmpeanu, fostul președinte al PNL care s-a stins din viață miercuri, făcea parte, alături de Rațiu și Coposu, din ”triada” care ne-a învățat ce este democrația, după Revoluție, a declarat vicepremierul Vasile Dîncu, la emisiunea ”Prime Time News”, de la Realitatea TV, moderată de Denise Rifai. 

”Cel care ne-a părăsit este unul din acea triadă care ne-a învățat după '90 ce este democrația, alături de Coposu și Rațiu. A făcut o figură specială în politica românească. Am avut discuții acum 15 ani, când eram ministru. Îi plăcea să discute cu cei care nu sunt neapărat de aceeași părere ca domnia sa. Spunea că are de învățat de la cei care i se opun ca ideologie", a povestit Vasile Dîncu. 

Radu Câmpeanu, spune vicepremierul, a fost pe nedrept criticat chiar în interiorul Dreptei. ”A fost primul care a înţeles că România are nevoie de un consens. Dacă nu vom uita trecutul cât se poate de repede, nu vom putea avansa. Acest spirit de consens mi s-a părut extraordinar pentru politica noastră, la un moment dat. Cred că România îi datorează foarte mult lui Radu Câmpeanu”, a explicat acesta. 

Radu Câmpeanu, primul președinte al partidului după căderea regimului comuist, a încetat din viață, miercuri, la vârsta de 94 de ani.

Șef al Tineretului Liberal înainte de cel de-Al Doilea Război Mondial, a fost student în decursul războiului. După război, participă la manifestațiile anti-comuniste din 24 - 28 februarie 1945. Arestat în 1948, a petrecut mai mulți ani în închisorile comuniste. După eliberarea sa ca deținut politic, emigrează în Franța împreună cu soția sa Monica Papadopol și cu fiul lor Barbu. La Paris, se arată foarte activ în rândurile exilaților, dar după sosirea lui Paul Goma, este suspectat ca informator al Securităţii.

În 1990 revine în țară, unde participă la reîntemeierea PNL al cărui președinte va fi între 1990 și 1993, fiind ales senator în legislatura 1990-1992 în municipiul București. A fost candidatul PNL la funcția de președinte al României la alegerile din 1990, când a obținut 10,64 % din voturi și s-a plasat pe locul al doilea.

 

 

 

 

Mai multe articole despre:
PNL liberali Radu Câmpeanu Dîncu