MENIU

Diaconescu: "Juncker trebuie să primească mandat de la noi pentru a restarta relaţia cu Rusia"

Fostul ministru Cristian Diaconescu a analizat, în emisiunea Jocuri de Putere cu Rareş Bogdan, declaraţiile lui Jean Claude Juncker despre "restartarea relaţiilor" cu Rusia şi impactul pe care acest fapt l-ar avea asupra României.

Cristian Diaconescu a analizat discursul lui Juncker, pe care l-a caracterizat drept un personaj care "nu greşeşte", explicând că reprezentanţii României ar trebui să aibă câteva întrebări pentru Juncker.

"Domnul Juncker, nu trebuie să uităm că discutăm despre unul dintre cei mai importanţi lideri politici europeni, şeful Guvernului Europei, care datorită experienţei sale fabuloase în privinţa felului în care funcţionează mecanismele europene...nu face greşeli, mai ales în contextul unor declaraţii publice. Este părerea mea. Din acest punct de vedere, dacă în adresarea publică Juncker -sar fi rezumat la o declaraţie despre Rusia, ar fi însemnat un lucru, dar a pus în contrast, în antinomie, faptul că SUA ar trebui îndepărtate din sfera influenţelor majore şi că Rusia ar trebui apropiată.

Percepţia riscului, a ameninţării, e mult filtrată de Juncker prin diplomaţia de la Bruxelles iar Juncker trebuie să primească mandat de la noi toţi pentru a restarta relaţia cu Rusia. Trebuie să primească o întrebare de la reprezentanţii României.

Juncker este personajul care, într-un moment de blocaj decizional, invocă o şedinţă din 1985 şi felul în care a fost rezolvată. În jurul mesei mai toţi sunt nou veniţi şi aceştia îi urmează sfatul de obicei.

Ce ar putea fi restartat în privinţa relaţiilor dintre Rusia şi Ucraina? Am putea pune un amendament în privinţa încălcării graniţelor altor state şi să spunem că acest lucru e interzis în Europa, cu excepţia Rusiei.

Juncker a votat pentru scutul antirachetă din România. Astăzi, pe diverse voci, numai România pare a fi ţinta acestei retorici a Rusiei. Unde e vulnerabilitatea pe care Rusia vrea să o identifice în România...e la nivelul cetăţenilor? Eu, pe interesul meu naţional, am câteva întrebări. Iată, Ucraina face alegeri pe picior de egalitate cu cei din Donbas şi aceştia vor intra în Parlament cu imunitate, dacă au legături cu doborârea avionului olandez....nu vor păţi nimic.

Juncker mai trebuie întrebat dacă nu ar trebui ca România şi Polonia să fie membre ale acestui dialog. Într-o resetare se face un compromis...cine îl va face, Bruxelles-ul? Vreau să fie informat la prima mână ca cetăţean european, am o problemă în a înţelege acest personaj politic, Juncker, care nu poate greşi....

În ianuarie 2016 se vor aplica sancţiuni. De ce e acest moment important? PIB-ul Rusiei a scăzut, iar ea ar putea fi în pericol de incapacitate de plată. Lovitura pe economia Rusiei a fost foarte dură şi veţi vedea că o serie de ţări sunt refractare de a continua regimul de sancţiuni. SUA îşi pune problema despre aceste sancţiuni", a încheiat fostul ministru Diaconescu.