MENIU

DEZVĂLUIRILE LUI TURCESCU: Voiculescu şi instituţii ale statului, LEGĂTURI INCREDIBILE

DEZVĂLUIRILE LUI TURCESCU: Voiculescu şi instituţii ale statului, LEGĂTURI INCREDIBILE

Care este legătura dintre Secretariatul General al Guvernului, Comisia Naţională de Acreditare a Spitalelor şi afacerile familiei Voiculescu? Un raport stufos al Corpului de Control al premierului, pe care Victor Ponta îl ţine secret, scrie Robert Turcescu, într-o anchetă pe site-ul personal. 

Raportul de 200 de pagini, întocmit de Corpul de Control al premierului Victor Ponta, a vizat activitatea Comisiei Naţionale de Acreditare a Spitalelor, pe scurt CoNAS, din perioada 2009 - 2012. Potrivit lui Robert Turcescu, ce atrage atenţia în acest raport şi ce îl determină pe Victor Ponta să îl ţină ascuns este un contract între CoNAS şi o agenţie de turism în care Camelia Voiculescu, fiica cea mică a lui Dan Voiculescu, deţinea la acea vreme majoritatea acţiunilor.

"Scopul contractului era organizarea unor deplasări în străinătate, pe bani publici, pentru mai mulţi angajaţi CoNAS. Valoarea totală a contractului era de 2,5 milioane de euro, bani care ar fi trebuit acordaţi printr-un proiect european. Cum proiectul a fost respins, dar banii erau deja cheltuiţi, paguba a revenit bugetului de stat", mai scrie Robert Turcescu în ancheta sa.

Documentele au fost semnate de şefii CoNAS din perioada respectivă: Şerban Romulus Dan, Petrache Florentin Valentin şi Lukacs Vilmos. La finalul raportului, Corpul de Control al premierului a propus chiar sesizarea DNA în legătură cu faptele constatate. Deşi numele lui Valentin Petrache apare de mai multe ori în raport, Victor Ponta nu a avut o problemă să îi delege din nou atribuţiile de preşedinte al CoNAS, în luna martie a acestui an.

În ancheta sa, Robert Turcescu a prezentat şi alte legături între Victor Ponta şi CoNAS. Soţia lui Valentin Petrache, Luminiţa, lucrează uşă în uşă cu Ponta. În trecut, aceasta a fost şef de serviciu la Agenţia Naţională Anti-Doping, unde era colegă cu actualul şef al Cancelariei premierului, Vlad Stoica.

Jurnalistul mai prezintă un nume: Andrei Rusu, consilier personal al lui Victor Ponta. Din declaraţia de avere a lui Rusu reiese că acesta a câştigat destul de bine din contracte de consultanţă tocmai cu instituţia vizată de ancheta Corpului de Control, CoNAS.