MENIU

DEZVĂLUIRILE LUI COZMIN GUŞĂ: Cine a fost naşul "soluţiei imorale" din 2004

DEZVĂLUIRILE LUI COZMIN GUŞĂ

Analistul politic Cozmin Guşă a dezvăluit, în cadrul emisiunii JOCURI DE PUTERE, amănunte despre scena politică din 2004. "Tăriceanu este autorul moral al aducerii la guvernare al PUR-ului şi al UDMR-ului", a spus Guşă.

"Oameni mici, proiecte mici. Solidaritatea în jurul proiectelor nu a mai existat în România. Proiecte au existat. Continuitatea despre care vorbea Ioan Rus e una care într-adevăr a lipsit tocmai din cauza unor ambiţii persoanale ale unor oameni. Vă spun în premieră o treabă de negociere din 2004, din tabăra lui Băsescu şi a lui Tăriceanu. Eu am instat ca nici UDMR-ul, nici PUR-ul să nu fie luaţi la guvernare. Eram printre şefii de campanie. Aveam experienţa colaborării cu UDMR-ul, cât am stat în PSD. Era una pozitivă atât timp cât nu erau lăsaţi să guverneze. Ei susţineau guvernarea pentru nişte interese caracteristice minorităţii maghiare, dar nu au fost lăsaţi să guverneze. Şi bine a fost, după părerea mea. Pentru că interesele de clan, de grup, pe care liderii maghiari le au nu trebuie potenţate printr-un pix pe care îl dă guvernarea, ci prin negociere normală pe care o ai cu majoritate. A fost o discriminare pozitivă de care, nu minoritatea maghairă, ci membrii UDMR şi liderii UDMR au beneficiat de fiecare dată. Nici PUR-ul nu era ceva de luat. Şi atunci a existat o debalansare. Singurul care a susţinut cu ardoare prezenţa PUR la guvernare, nu a fost Traian Băsescu, ci Călin Popescu Tăriceanu. Şi tot în premieră spun că aveam dublul voturilor de susţinut un guvern minoritar al Alianţei DA, voturi de la PRM şi de la PSD. Inclusiv unii oameni care sunt în actuala guvernare care nu mai voiau să susţină o guvernare Năstase pentru că era complicat, Năstase pierduse alegerile. Tăriceanu este autorul moral al aducerii la guvernare al PUR-ului şi al UDMR-ului. Solidaritatea între colegii de partid a fost una minimală mai mereu. Nimeni nu a dorit să fie solidar pentru proiecte. Fiecare a dorit să îşi rezolve propria persoană, funcţie, viitor. Puţini s-au gândit că prin această rezolvare personală distrug viitorul altora şi nici proiectele nu continuă", a spus Guşă.

Analistul politic a mai subliniat că, în acest moment, partidele nu mai au "politică de cadre".

"Statul român nu mai antrenează pe nimeni demult pentru funcţii politice, din păcate. Partidele nu mai au pepinieră, nu mai au politică de cadre. Tot timpul ne-am ferit să nu facem politică de cadre la partide când de fapt era cea mai importantă. Îl iei pe un om şi vezi că peste 10 ani are potenţial de premier. Victor Ponta este beneficiarul unui astfel de ciclu. Organizaţia de tineret a PSD-ului a început să existe sub preşedinţia lui Ponta. Sunt unul dintre primii oameni politici care s-a înscris în concursul care îl ajutăm mai mult pe Victor Ponta în carieră şi în viaţă. A fost un alt prieten de-al meu care mi l-a prezentat pe Victor Ponta, m-am înscris în concursul acesta, l-am ajutat o perioadă. Adrian Năstase este altul care l-a ajutat foarte mult. Sunt foarte mulţi oameni care l-au ajutat", a spus Guşă.