MENIU

Desemnarea lui Grindeanu: criza care nu a avut loc

Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat vineri pe Sorin Grindeanu în funcția de premier și a pus astfel capăt celor câteva zile de tensiuni în care analiștii sau politicienii s-au grăbit să facă presupuneri sau, după caz, presiuni.

Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Sorin Grindeanu. Şeful statului a semnat decretul de numire în această dimineaţă, iar la scurt timp, actul normativ fost publicat şi în Monitorul Oficial.

Președintele a încheiat astfel, foarte sec, printr-un comunicat de presă, câteva zile tensionate pe care mai mulți analiști și politicieni le ridicaseră la rangul de criză politică. 

Dragnea: Eu fac eforturi foarte mari pentru a nu ieși oamenii în stradă

Cu doar o zi înainte de anunțul președinției, liderul PSD Liviu Dragnea ieșea la un post de televiziune pentru a amenința cu proteste de stradă.

"Pentru mine sunt preocupări care cresc cu fiecare oră. N-am spus până acum lucrul ăsta — de câteva zile eu fac eforturi foarte mari pentru a nu ieși oamenii în stradă. Sunt din ce în ce mai mulți hotărâți să iasă în stradă, în toate orașele. Cei care probabil că au făcut materialele împotriva doamnei Shhaideh pot verifica facebook-ul lor și mesajele, că oricum sunt eu sunt conectat direct cu toate instituțiile. (...) După acel refuz, când toată țara aștepta, am mai făcut o propunere. Toată lumea aștepta să iasă să spună: 'Iată, îl desemnez pe domnul Grindeanu, la treabă'. În această după-amiază a crescut intensitatea și a celor spuse și numărul de mesaje. Și eu vă spun foarte cinstit și o spun în continuare destul de calm — eu nu mai cred că după Anul Nou mai pot să mai țin oamenii să iasă în stradă. Și o spun asta pentru ca cei care mai au un dram de responsabilitate să înțeleagă", a afirmat Liviu Dragnea la Romania TV.

Întrebat ce va face dacă va exista un refuz al președintelui, Dragnea a reafirmat că se merge la'' suspendare'': "Până la urmă, să facă ce vrea, dar să facă odată! E refuz? Mergem la suspendare, o spun foarte deschis. Pentru că nu se mai poate. Am înțeles că a spus la întâlnirea informală: 'Aia cu suspendarea e pentru presă'. Eu nu am vrut să folosesc asta, dar vom utiliza orice mijloc constituțional pentru a debloca această țară".

Desemnarea lui Tomac: o teorie departe de realitate

O teorie incredibilă a fost lansată și de jurnalistul Ion Cristoiu, pe blogul său, cu puțin timp înainte de anuțul președinției (care a anulat astfel toată explicația).  

"În realitate, Klaus Iohannis aplică aceeași șmecherie ca și în cazul lui Sevil Shhaideh. El a decis deja respingerea și celei de a doua propuneri a PSD. A lăsat timp pînă marți pentru ca Divizia Presă să-l poată compromite pe Sorin Grindeanu cu informații și documente date de SRI.

Informațiile pe surse provin nu de la Cotroceni, ci de la Kisselef.

Îngroziți la gîndul c-ar trebui să pună piciorul în prag și să treacă la o confruntare pe viață și pe moarte cu Klaus Iohannis, liderii PSD au lansat gogoașa cu desemnarea amînată pe marți.

Există două posibilități pentru PSD și ALDE:

Să mai facă o propunere, pe care, evident, Klaus Iohannis o va respinge.În aceste condiții, PSD și ALDE vor pierde o mare parte din voturile obținute în decembrie 2016.
Să nu mai facă nici o propunere, și în acest caz Klaus Iohannis va invoca dreptul constituțional de a desemna pentru formarea Guvernului pe candidatul unui alt partid: Eugen Tomac, de la PMP.
Toată campania Traian Băsescu a susținut că e premierul PMP.

Și deodată, la consultările de la Cotroceni, scoate din joben pe Eugen Tomac", scria Cristoiu.

Analiza Realitatea TV pe 28 decembrie: Iohannis îl va desemna pe Grindeanu

Analiza Realitatea TV intuia încă din 28 decembrie că președintele Iohannis îl va desemna pe Grindeanu în funcția de premier.   

"Cred că președintele Iohannis îl va accepta pe Sorin Grindeanu. Pentru că acea variantă de a nu-l accepta, este un lucru pe care daca Klaus Iohannis îl va accepta va acționa total în dezavantajul său, dar și dezavantajul României. Klaus Iohannis a câștigat alegerile pentru că el a fost privit de români ca un om concesiv, care se luptă împotriva baronilor și a politicianismului. Astăzi armata lui Iohannis, fie este abramburită, dacă ne referim la PNl. Klaus Iohannis are varianta păcii și s-ar putea reinventa, chiar dacă ar fi o pace negociată", a declarat Cozmin Gușă la Realitatea TV, cu două zile înaintea desemnării premierului. 

Mai multe articole despre:
Klaus Iohannis Sorin Grindeanu