MENIU

Deputaţii DEZBAT solicitarea de ridicare a imunităţii lui VLAD COSMA

Deputaţii DEZBAT solicitarea de ridicare a imunităţii lui VLAD COSMA / Foto: romanialibera.ro

Camera Deputaţilor a început dezbaterea în plen a cererii Ministrului Justiţiei de încuviinţare a arestării preventive a deputatului PSD VLAD COSMA. Raportul Comisiei juridice este nefavorabil încuviinţării arestării preventive a lui VLAD COSMA. Votul va fi secret cu bile.

"Am fost învinuit drept cadou de ziua mea. Marţi, când veneam spre Parlament, am fost oprit în trafic, scos din maşină şi dus la DNA. Aceşti domni care au făcut denunţ împotriva mea sunt anchetaţi în alt dosar. Procurorii i-au sfătuit să spună orice. Nu cunoşteam denunţătorii. (...) Ce anume se doreşte, o arestare televizată sau aflarea adevărului?", a spus VLAD COSMA, luni, într-un discurs susţinut în faţa deputaţilor, primit cu aplauze de către colegii săi.

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, şi-a declarat speranţa, luni, că o decizie a Parlamentului în cazul cererii de încuviinţarea a arestării preventive a deputatului PSD Vlad Cosma nu va fi de natură să blocheze o anchetă în curs.

El a făcut aceste declaraţii, întrebat cum comentează votul negativ dat de Comisia juridică a Camerei Deputaţilor la cererea Ministerului Justiţiei de încuviinţare a arestării preventive a deputatului PSD Vlad Cosma, şi dacă aceasta înseamnă o obstrucţionare a justiţiei.

"Nu se pune problemă de obstrucţie. Este o procedură prevăzută de lege. Merge mai departe această procedură. Procurorii au propus o anumită măsură. Este decizia Parlamentului. Ea trebuie respectată. Nu cred că decizia de astăzi poate influenţa deciziile de mâine şi o decizie, până la urmă, a Parlamentului sper să nu fie de natură să blocheze o anchetă în curs", a spus ministrul Justiţiei.

Comisia juridică a respins, luni, cererea de încuviinţare a arestării preventive a deputatului PSD VLAD COSMA. Conform unor membri ai comisiei, raportul negativ al comisiei a fost adoptat cu 7 voturi "pentru", 13 voturi "împotrivă" şi 3 abţineri.

Votul a fost dat după audierea deputatului VLAD COSMA, cercetat pentru trafic de influenţă.

Raportul Comisiei juridice va fi transmis plenului Camerei Deputaţilor.

Raportul Comisiei juridice în privinţa cererii ministrului Justiţiei de încuviinţare a arestării preventive a deputatului PSD Vlad Cosma va fi negativ, a anunţat luni vicepreşedintele comisiei Ciprian Nica, precizând că au fost deputaţi nemulţumiţi de material probator.

"Au fost 14 voturi împotriva încuviinţării arestării preventive, şapte pentru încuviinţare, două abţineri şi patru buletine anulate. Ca urmare, raportul va fi negativ", a precizat Nica după şedinţa Comisiei juridice.

Nica a spus că membrii Comisiei juridice nu au analizat temeinicia probelor, deoarece nu sunt instanţă de judecată, dar unii colegi au fost nemulţumiţi de materialul probator trimis de ICCJ.

"Noi, ca Comisie juridică, nu suntem instanţă de judecată, nu am analizat temeinicia probelor, dar, din luările de cuvânt ale colegilor, mai ales ale colegilor avocaţi, au fost colegii nemulţumiţi de materialul probator trimis de ICCJ din partea DNA", a spus Nica.

El a arătat că au fost multe discuţii în legătură cu faptul că Vlad Cosma nu a fost niciodată citat la DNA, dar a fost adus cu mandat şi oprit în trafic, arătând că acest lucru este la limita legii.

Deputatul PNL Alina Gorghiu a precizat că şase voturi în favoarea încuviinţării arestării preventive a lui Cosma au aparţinut PNL şi că parlamentarii liberali vor vota în plen în favoarea arestării preventive, "cu bilele la vedere".

Gorghiu a apreciat că nu pledoaria deputatului Vlad Cosma din comisie a fost cea care a determinat votul nefavorabil din comisie, ci a fost opţiune pe care unii deputaţii au luat-o înainte de a veni în comisie.

"Tare mi-e teamă că nu pledoaria domnului deputat Cosma a fost cea care a schimbat votul în comisie şi cred că a fost o opţiune pe care o luaseră colegii înainte de a veni în comisie", a precizat Gorghiu.

Întrebată dacă se referă la deputaţii PSD, ea a spus că nu vrea să facă nicio referire la nimeni şi nu a văzut cum au votat cei de la PSD.

Înaintea audierii lui Cosma în comisie, preşedintele PNL, Crin Antonescu, declara că va propune deputaţilor liberali să voteze pentru încuviinţarea cererii privind arestarea preventivă a deputatului PSD.

Dosarul în care Vlad şi Mircea Cosma sunt puşi sub urmărire penală a fost deschis de DNA Ploieşti în decembrie, în urma denunţului omului de afaceri Ion Dumitru la adresa lui Răzvan Alexe. Atunci, Răzvan Alexe, cunoscut drept un apropiat al conducerii PSD Prahova, a şi fost arestat preventiv în acest dosar.