MENIU

Martor-cheie: Dragnea controlează tot în Teleorman. Mi-au cerut să modific procentele la referendum

Martorul-cheie și singurul denunțător în dosarul "Referendumul", Romică Părpălea, fost președinte al unei secții de votare din Alexandria, a dezvăluit, miercuri seară, în cadrul emisiunii "Jocuri de Putere", moderată de Rareș Bogdan, la ce presiuni a fost supus pentru a-și retrage denunțul împotriva lui Liviu Dragnea.

"În mai 2012, mi s-a oferit posibilitatea să vin ca președinte la o secție de votare, fiind jurist de profesie în municipiul Alexandria. Vorbim prima dată de alegeri locale. Am fost președinte la secția 25, Municipiul Alexandria, în prima fază la alegerile locale. Mi-am mutat domiciliul de pe Bragadiru pe Alexandria. Mi-am dat demisia din PSD și să nu fiu incompatibil cu funcția. La alegerile locale a fost la 38% prezență pe secția mea. Acolo mi-a cerut să modific procesul verbal, ca să aibă voturile necesare, la 98%, mâna dreaptă a lui Dragnea, domnul Boboc Valentin, care a fost directorul Apa Serv; cum s-a modificat în comuna Bragadiru, unde a fost condamnat primarul, undeva peste 90%. I-am spus 'domnule Boboc, dați-mi scris și modific'. Și el mi-a zis așa: 'nu mai ești membru PSD, nu mai ești președinte PSD, după referendum te vom suspenda din funcția de director general' că nu am dorit să ajut partidul. Nu am modificat procesul verbal", declară Romică Părpălea.

Potrivit acestuia, "în Teleorman e Coreea de Nord".

"Un județ sărac, un om care dirijează tot prin oameni, prin firme, prin instituții că la presiunea la care am fost supus, instituțiile statului au lucrat pentru acest om. Au mers să mă fotografieze, să mă înregistreze, m-au urmărit, m-au presat, mi-au închis porțile către anumite întreprinderi. În județul Teleorman este instaurată o dictatură", a spus Romică Părpălea.

Mai departe, martorul-cheie în dosarul "Referendumul" a povestit cum a fost supus la intimidări din partea șefului Antifraudă din Alexandria, Alin Vâjâială, cel care l-ar fi amenințat că dacă nu retrage denunțul împotriva lui Liviu Dragnea, îi înaintează dosarul la DNA, dosar care ar fi fost 'fabricat'. Timp de trei ani, explică Romică Părpălea, ar fi fost șantajat cu acest dosar. 

"Un ofițer de poliție m-a chemat și mi-a zis în sediul poliției, la Alexandria, să retrag plângerea împotriva lui Liviu Dragnea. Mi-a zis: 'ai o plângere făcută de primarul Drăgușin', prietenul lui Dragnea, care au fost în colaborare după ce am făcut denunțul, au făcut o plângere în rem, aiurea! Au lucrat cu oamenii lor din interior, de la Antifrauda. Mi-a zis: 'ori cu domnul Dragnea, ori înaintăm dosarul'. Alin Vâjâială, comisar-șef Antifraudă din Alexandria. El m-a chemat în sediul poliției județene și mi-a zis: 'ori așa, îți închidem dosarul, dar trebuie să îți retragi plângerea'. Și i-am zis că nu am făcut nimic, că mi-au fabricat probe. L-au declinat la DNA și uitați ce zic DNA (ei au crezut că sunt omul lor) mi-a clasat cauza, dar le-am mai dat lor de lucru. Dragnea cere să fie judecat separat, de primarul de la Bragadiru și ceilalți, pentru că vrea să scape, ca și când nu ar fi fost el cel care a dat ordinul pentru fraudare", a mai afirmat Romică Părpălea.

După ce a depus denunțul pe 20 august, la structura centrală a DNA, martorul-cheie în dosarul "Referendumul" a explicat cum a colaborat cu procurorii, ce probe a adus în susținerea denunțului său și ce a urmat.

"A trebuit să aduc probe și am adus și le-am demonstrat și Liviu Dragnea a fost trimis în judecată pe probele mele. Cei de la DNA mi-au și zis că trebuiau să lucreze trei ani ca să adune aceste probe, probe cu oamenii care au votat și cei care nu au votat. Ce a făcut primarul din Bragadiru: l-a ajutat pe Dragnea, trimitea oameni în teritoriu. După prima condamnare, și-a pierdut drepturile electorale. Au început cercetările. Dumnealor au avut înregistrările și le-au pus cap la cap și am lucrat cu procurorii și s-a instrumentat dosarul. La un moment dat, domnul Bocșan, procurorul de caz, a renunțat. Mi-a zis că nu mai lucrează pe operativ, că e la ministerul public", povestește Romică Părpălea.

După acest episod, Părpălea a relatat cum i-a fost oferită suma de 100.000 de euro, de către Samuel Calotă, pentru a-și retrage denunțul.

"Am vrut să merg în fața ambasadei Americane, să intru în greva foamei. Nu știți la ce presiuni am fost supus. Telefoane de amenințare, cu număr ascuns și, după toată tevatura, a intervenit prin cineva prin care ne cunoșteam de mult timp. Acea persoană e consilierul personal al Ministrului de Interne, Samuel Calotă, care, la dumnealui în casă, cu presiune, m-a pus să scriu. Prima dată m-a dezbrăcat, să vadă dacă am aparatură de ascultat de la DNA.
Domnul Calota mi-a zis: 'Romică, vin cu o propunere de la Dragnea: îți închidem dosarul'. I-am zis: 'șefu, nu am nimic aici, dacă ei mi-au fabricat un dosar!'. Mi-a zis: 'vă închidem dosarul și vă dăm suma de 100 mii de euro ca să vă retrageți denunțul împotriva lui Dragnea'. Calotă vorbea cu avocatul domnului Dragnea.

Haideți să vă spun de ce mi-au oferit suma: eu, prin contractul de mantat, trebuia să îmi iau suma de 5 miliarde 600 de milioane de la muncipiul Alexandria și am zis: 'șefu, dați-mi banii mei, care sunt cei legali pe contractul de mandat și nu am nicio problemă să îmi dați dumneavoastră bani'. Ce a făcut Calotă: mi-a spus: 'îți dăm 20 mii de euro' ca să îmi fac retragerea declarației denunțului. Retragerea denunțului l-am făcut la dumnealui în casă și banii mi i-a dat pe stradă, după ce s-a dus cu declarația mea să verifice. 10.000 o dată și 10.000 la jumătate de oră. Deci, după ce mi-am retras denunțul, a venit domnul Calotă, mi-a dat 10.000, s-a dus și a verificat la poliție. Am făcut cum mi-a dictat. A avut textul de la avocat, de la domnul Nazat. Am scris ce a zis, am vrut să îndoi pagina și a zis 'nu'. E implicată și poliția acolo, oameni din structurile din poliție. Domnul Vâjâială Nicolae, domnul procuror Neață, de municipiu, care mi-a ținut dosarul trei ani. În Teleorman, puterea e în stare de orice. Dragnea e puterea acolo, are tot ce se poate în Teleorman. De multe ori am crezut că e protejat și din interiorul DNA", spune Romică Părpălea.

Singurul denunțător în dosarul "Referendumul" a punctat și presiunile la care a fost supus și ce a urmat după ce a acceptat să își retragă denunțul.

"Mi-am retras denunțul după un an și ceva, după ce a fost trimis în judecată și atunci normal, după Codul Penal, când nu mai există un denunț se înlătură răspunderea penală, dar procurorii au mers mai departe pe înregistrări.  Un procuror m-a întrebat de ce mi-am retras plângerea și i-am zis 'șefu, dacă domnul Bocșan a renunțat, cu care am colaborat, doamna Mariana, șefa de secție, îmi asigurase protecție'. Știți ce am vrut să fac? Să plec din țară, unde am siguranță. Nu mai pot să trăiesc în România. Trimiteau anumiți oameni. Mi-au dat foc la două mașini. Nici acum nu s-a găsit autorul. Poliția în județul Teleorman e condusă de Dragnea. Vă zic cu probe. Dacă șeful poliției de la Antifraudă m-a șantajat pe mine! Aș accepta testul cu detectorul de minciuni. Am solicitat și la DNA.

Am un martor că i-am dat banii înapoi lui Calotă pentru că, în momentul ăla, m-am gândit că mă filma și înregistra și avea o dovadă cu structurile statului împotriva mea. Mi-a zis așa: 'am o rugăminte la tine, eu plec în China și trebuie să am bani'. I-am zis 'ia șefu bani și fă-ți treaba'. 'Dar asta rămâne între noi. Ți-i dau mai târziu'. Am întins să iau banii ca să am două probe: am crezut că instituțiile statului ne filmează și, al doilea as, i-am dat plicul în mână și l-a pus la Poștă și mi-a venit confirmarea de primire cu scrisul lui la mine, pe care am ascuns-o. Dumnealui a scris confirmarea de primire. Am un martor că i-am dat banii înapoi". Calotă mereu îmi spunea că o să mă cheme la Instanța Supremă. Eu ziceam că voiam să îmi iau banii din contract și ei mi-au ținut dosarul să îmi suspende cauza, să nu pot să îmi iau banii. Cum mă întâlneam cu Sami Calotă: omul de legătură era șofer la Spitalul Porosia. Șoferul, într-o zi, l-a chemat și m-a dus la București, aici. Am colindat două ore prin București că îi era frică să nu fie vreun procuror. A venit la Mall Băneasa, a luat un reportofon și ca să îi demonstreze lui Dragnea că nu e o șmecherie, m-a obligat la marginea unui lac să declar, și are și înregistrarea respectivă, care i-a transmis-o la avocat și la Dragnea", a mai spus Romică Părpălea.

Întrebat, după ce și-a retras plângerea, ce l-a determinat să o redepună cu o săptămână în urmă, Romică Părpălea a precizat că au fost reluate presiunile asupra sa.

"În Teleorman, eu am crezut că după s-au limpezit apele. Au început presiuni asupra mea din nou. Structurile din teritoriu, ca să demonstreze loialitatea față de Dragnea, au așteptat să vadă dacă Liviu Dragnea e condamnat în dosarul Referendumul. Dacă era achitat, îmi încheia și mie cred, dar pentru că Liviu Dragnea a fost condamnat în primă instanță, m-a chemat săptămâna trecută la poliție, la Alexandria, doamna care instrumentează cazul, deși DNA îmi clasase cauza pe corupție și mi-a propus o variantă: 'haideți să vă dăm o amendă penală'. 'De ce doamnă, sunt vinovat? Nu am făcut nimic decât am demonstrat în fața lumii, am depus un denunț pentru că acest om a dat ordin să fraudeze, în județul Teleorman, ca să pozeze la nivel național, să ajungă președinte PSD'. 

După, am fost supus la toate presiunile din partea structurilor din teritoriu: poliție, parchet, oameni din localitatea Bragadiru, prin primar, care a fost condamnat, în primă instanță, și e ținut ca să nu declare împotriva lui Dragnea, în dosarul Referendumul, deși în Codul Penal scrie că nu mai are dreptul să fie în funcție. Motivul de a mă duce din nou la DNA este că am văzut că acești oameni lucrează murdar și au făcut presiuni asupra mea. Pe 20 august am făcut plângerea penală pe numelu lui Dragnea și împotriva primarului din Bragadiru. Oamenii mei loiali din Bragadiru m-au informat că, la Bragadiru, se fură voturi și am zis 'aduceți-mi probe, dovezi, înregistrări și fotografii'. Mi-a spus cineva, un prieten de-al meu, polițist: 'Romică, sunteți monitorizați omule'.

Din 74 de inculpați, în dosarul Referendumul, 22 sunt într-o localitate. În Bragadiru e tragedie cu acest primar, de la PNL trecut la PSD pentru că l-a ajutat să fraudeze referedumul. Dragnea îl ține astăzi ca să nu declare împotrivă. Peste 1.000 de voturi s-au furat într-o localitate. Am dovedit cu înregistrări, cu nume și prenume că se aflau peste 400 în Spania. 300 de semnături au fost aceleași la o secție. La denunțul de joi am spus tot. Plângerea de joi conține ce v-am spus dumneavoastră, mai detaliat", a mai detaliat Romică Părpălea.