MENIU

Daniel Barbu denunță un atac al DNA: Nu am oprit niciun control la partidele politice

<p>Daniel Barbu</p>

Daniel Barbu, fost președinte al Autorității Electorale Permanente și candidat ALDE în cursa pentru Parlamentul European a venit cu lămuriri după ce ieri a fost pus sub urmărire penală de DNA în dosarul trezorierului PSD. Barbu a declarat că a luat în calcul retragerea din cursa pentru Parlamentul European, dar că acum acest lucru este imposibil, pentru că listele au fost deja aprobate. 

Fostul şef al Autorităţii Electorale Permanente, Daniel Barbu, candidat ALDE la alegerile europarlamentare, a respins joi acuzaţiile DNA, precizând că nu a oprit niciun control la niciunul dintre partidele politice pe durata mandatului său la AEP.

"Nu am stopat, oprit, blocat (...) niciun fel de control la niciunul dintre partidele politice pe durata mandatului meu ca preşedinte al AEP. (...) Faptele sunt evocate, după părerea mea, parţial şi în bună măsură distorsionat de către DNA", a afirmat Barbu, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul central al ALDE, notează Agerpres.

El susţine ca în timpul mandatului său "nu a dat dispoziţii nici de începere, nici de încetare a verificărilor, pentru că astfel de măsuri se iau exclusiv prin ordin de serviciu semnat de directorul general al Departamentului de Control al Finanţării al AEP".

"Dovada că nu m-am amestecat în activitatea de control este aceea că (...) ALDE a fost unul dintre partidele cele mai sancţionate de către AEP, după PSD care e un partid mult mai mare şi are o subvenţie mai mare. ALDE a plătit cel mai mare număr de amenzi şi de aceea a fost afectat de confiscări masive", a argumentat fostul preşedinte al Autorităţii Electorale Permanente.

Daniel Barbu a explicat că decizia de a reprograma controlul simultan al Curţii de Conturi şi AEP la PSD dar şi la alte partide a fost luată la propunerea Direcţiei juridice a Autorităţii.

"Am lucrat mereu prin consultare şi consens, întotdeauna cu avizul de legalitate al direcţiei competente", a adăugat Barbu.

Referitor la acuzaţia potrivit căreia ar fi luat cunoştinţă, prin angajaţii AEP, de unele nereguli privind utilizarea subvenţiilor şi nu ar fi fost de acord cu solicitarea unuia dintre angajaţi de a se relua controalele suspendate, Daniel Barbu a afirmat: "Mi s-a adus la cunoştinţă într-adevăr o notă preliminară de control a jumătate din membrii echipei de control de la PSD, în care erau enumerate unele nereguli. Menţionez că ceilalţi membri ai echipei nu au subscris acestei note preliminare şi parţiale. Este adevărat, de asemenea, că domnul Toma Costreie, acesta fiind 'unul dintre angajaţii' evocaţi de DNA, mi-a solicitat insistent în ultimele zile ale mandatului meu reluarea controlului. La propunerea lui, am convocat pe 24 februarie o reuniune de lucru. (...) Au fost luate atunci în unanimitate şi fără ca cineva să fi ridicat obiecţii ori formulat rezerve următoarele hotărâri: AEP să se adreseze din nou Curţii de Conturi cu solicitarea ca ambele instituţii să îşi desfăşoare simultan controlul începând cu 1 martie, (...) AEP să anexeze în adresa de răspuns către DNA, pe lângă documentele solicitate, şi nota preliminară de control semnată de unii membri ai echipei de control de la PSD în care erau semnalate iregularităţi".

"Consider aşadar că, restituite cu maximă corectitudine şi sprijinite pe probe şi mărturii, faptele la care se referă parţial şi cu unele inexactităţi comunicatul DNA evidenţiază, în realitate, că toate acţiunile mele ca preşedinte al AEP au fost caracterizate de legalitate şi de diligenţă şi s-au bizuit fără excepţie pe opinia şi avizul direcţiilor, compartimentelor şi departamentelor din subordine", susţine Barbu.

El a explicat că plecarea sa din ALDE era "cunoscută, anunţată" şi trimisă Birourilor permanente ale Parlamentului pe 15 februarie şi a avut loc "pentru a nu-l găsi într-o situaţie de incompatibilitate, dacă nu în litera legii, măcar în cheie morală".

"Am plecat de îndată ce am fost propus (candidat pe lista ALDE pentru europarlamentare - n.r.). Era normal să mă reînscriu în ALDE", a precizat Barbu.

Fostul şef AEP a mărturisit că acţiunea DNA împotriva sa îl afectează.

"Evident că mă afectează. Îmi afectează familia. (...) Sper din toată inima ca partidul să nu sufere şi şansele lui să nu fie diminuate. Din partea conducerii partidului am primit gesturi de maximă solidaritate. (...) Nu eram sincer pregătit, probabil că nimeni nu e, ca la 62 de ani să păţesc un asemenea lucru. Dar sigur, cu ajutorul lui Dumnezeu şi cu solidaritatea colegilor de partid, iată, a cetăţenilor, voi trece şi peste acest moment. (...) Suspiciunile nu sunt întru totul rezonabile pentru că nu sunt bazate pe fapte şi atunci, evident, că mă întreb (...) de ce atâta superficialitate şi cuvinte grele 'discreţionar'. Ar fi fost suficient să stea de vorbă procurorii DNA cu doi - trei oameni din conducerea AEP pentru a constata că întotdeauna am lucrat prin consultare şi consens. (...) Cred că există o anumită intenţionalitate pentru că faptele nu conduc către concluzia la care procurorii au ajuns. (...) Îndrăznesc să sper, nu în DNA ca instituţie, ci în imparţialitatea şi profesionalismul procurorilor de caz, şi cred că ei se vor lămuri", a detaliat Daniel Barbu.

El a susţinut că, în momentul în care a devenit preşedinte AEP, îl cunoştea pe trezorierul PSD Mircea Drăghici "decât după nume". "Ne-am întâlnit de câteva ori în cursul anului 2017, dar în situaţii publice. (...) Nu am avut niciun fel de convorbire, nici măcar de La mulţi ani de Anul Nou, cu domnul Drăghici în anul 2018", a afirmat Barbu.

Miercuri, Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat că Daniel Barbu este urmărit penal în dosarul în care a fost pus sub acuzare şi trezorierul PSD Mircea Drăghici.

Fostul preşedinte AEP este cercetat pentru fapta de neurmărire, conform legii, a respectării destinaţiei subvenţiilor (prevăzută de articolul 10, litera b, teza a II-a din Legea nr. 78/2000).

Procurorii spun că în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă că în perioada 27 mai 2017 - 27 februarie 2019, în calitate de preşedinte al Autorităţii Electorale Permanente, Daniel Barbu nu ar fi urmărit, conform legii, destinaţia subvenţiilor acordate formaţiunilor politice.

Mai multe articole despre:
null