MENIU

Vasile Dâncu: Politicienii de la noi nu știu la ce folosește politica. Trăim numai anomalii

Sociologul Vasile Dâncu, președinte al Institutului Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES), a declarat, joi seară, în cadrul unei "Ediții Speciale", la Realitatea TV, că actualii politicieni nu știu la ce folosește profesia lor și nici nu au apucat să internalizeze valorile acesteia, în condițiile în care "partidele noastre sunt pur și simplu vânătoare de voturi". În acest sens, Vasile Dâncu a evidențiat faptul că "nu am avut nicio formă de specializare a oamenilor pentru politică", iar din punctul de vedere al ultimelor proiecte cu care principalele două partide au ieșit în față, "trăim numai anomalii", în contextul în care "noi avem și o stângă șchioapă, și o dreaptă șchioapă", care nu se mai recunosc la un moment dat.

"Ceea ce vedem este, de fapt, o realitate destul de tristă în care o țară cu potențial destul de bun are un decuplaj între clasa politică și instituții, care sunt chintesența unui stat. Ceea ce se află dincolo de politic e, mai degrabă, o pierdere a simțului realității, o descurajare, o lipsă de încredere în instituții și o lipsă de proiect. Oamenii nu își pot face propriile lor proiecte dacă noi nu avem un proiect de guvernanță", a declarat Vasile Dâncu. 

În acest context, referindu-se la creșterile salariale anunțate de Guvern, sociologul a explicat faptul că "nu salariul e de cele mai multe ori marea problemă a unei profesii, ci celelalte condiții". În viziunea sa, privilegiile care există în stat, pentru anumiți funcționari, blochează psihologic oamenii, mare parte dintre aceștia alegând să plece din țară.

"În orice stat, mărirea salariilor înseamnă un proces complex în care, în primul rând, se fac studii asupra profesiei respective. Asta înseamnă că ne uităm la medici, că ne uităm la condițiile de muncă. Nu salariul e de cele mai multe ori marea problemă a unei profesii, ci celelalte condiții. Aceasta trebuie făcută într-un sistem. Această profesie face parte dintr-un sistem național al ocupațiilor și trebuie să vezi o corelație între acestea. Nu se poate ca un profesor de liceu să aibă un salariu cât un șofer de la minister. Un șofer de la Ministerul Finanțelor are 35 de milioane de lei vechi, în timp ce un profesor universitar, un lector are 15, maximum 20. Aceste privilegii care există în stat blochează psihologic oamenii și asta face să se golească țara de oamenii buni pe care îi avem. Această desubstanțializare a României se face prin pierderea populației. Au plecat 800.000 de tineri", a spus Vasile Dâncu.

Președintele IRES consideră că românii nu dețin o conștiință a solidarității și nici valori comune, în contextul în care ne confruntăm cu o explozie a individualismului, "care se duce mai departe, printr-o distrugere aproape a țesutului social".

"Nu mai avem dezbatere publică, participanți și consumatori. Nu am avut nicio formă de specializare a oamenilor pentru politică. A conduce nu este simplu. Când făceam politică, ideea era următoarea: 'haideți să luăm în politică oameni care au făcut ceva în viață'. Există oameni în politică care nu au condus niciodată nici măcar o basculă și care au ajuns dintr-odată să conducă o țară, un mare minister, o regiune. E o greșeală din start prin modul de a selecta acești lideri. Ei nu mai sunt lideri autentici. Au învățat să joace niște roluri și după le-au interiorizat. Cămașa le-a intrat sub piele", a explicat sociologul.

Pe de altă parte, Vasile Dâncu a punctat faptul că "politicienii la noi nu au apucat să internalizeze valorile politicii".

"Politicienii de la noi nu știu la ce folosește politica. Politica nu e făcută numai ca să mărească salarii. Dincolo de meserie, trebuie să mai ai două caracteristici importante: una care e obligatorie e un spirit civic, să conteze pentru tine comunitatea. Dacă nu ai un simț al responsabilității pentru ceilalți și dacă nu te simți ca parte a comunității și responsabil pentru ce se întâmplă, atunci nu poți fi politician decât pe un termen foarte scurt. Mai e importantă o anumită naivitate pe care as traduce-o printr-un exces de generozitate. Nu există un politician puternic și serios dacă nu e generos, dacă nu poate să facă ceva pentru ceilalți fără să ceară nimic în schimb. Ca în iubire", a adăugat președintele IRES.

În viziunea sa, caracteristica esențială a politicianului este să dai fără să ceri nimic în schimb. Însă, partidele noastre se dovedesc a fi "pur și simplu vânătoare de voturi", iar "intelectualii contează numai în campanie".

"Politica de astăzi, printr-un marketing foarte specializat, e orientată numai înspre vot. Este o mare escrocherie această democrație care se construiește pe marketing. Partidele nostre sunt pur și simplu vânătoare de voturi, intelectualii contează numai în campanie. Avem intelectuali publici, dar nu mai avem o elită care să meargă cu un program de țară și care, din unghiuri diferite, să proiecteze un viitor pentru România și asta s-a întâmplat din cauza unui individualism puternic. Ar trebui să avem câteva seturi de valori comune în care să credem. Nu am avut o coerență a construcției unei memorii colective coerente", a mai spus Vasile Dâncu.

Sociologul a vorbit și despre paradoxul existent pe scena politică românească, în ceea ce privește ideologia principalelor două partide. În acest sens, Vasile Dâncu a arătat faptul că a identificat în proiectul USL măsuri care erau de dreapta, iar în programul PNL a văzut multe propuneri de stânga și populiste.

"Oamenii importanți de dreapta, din România, sunt toți slujbași la stat, lefegii, acest nou spirit al capitalismului la noi nu s-a închegat. În stânga nu există o etică și o stânga vizibilă și adevărată. Stânga nu a fost colonizată cu intelectuali, de la începutul anilor '90 a pierdut acest filon intelectual al unei elite care, de regulă, e de stânga în țările normale și care o face o presiune pentru responsabilitate și reprocitate. Noi avem și o stângă șchioapă, și o dreaptă șchioapă. Nu se mai recunosc la un moment dat. M-am uitat la ultimele bătălii pe proiecte. Din acest punct de vedere, noi trăim numai anomalii, nu avem o societate închegată, mereu avem zone hibrid. Nu știm niciodată unde se află adevărul", a mai spus sociologul.

Totodată, Vasile Dâncu a evidențiat și existența unei "majorități tăcute" a intelectualilor, datorate dezamăgirii resimțite de aceștia întrucât "nu mai au tribune pentru a se exprima".

"Nu ne dăm seama că o națiune nu e numai economie, PIB, e cultură. Celelalte nu contează dacă nu ai un ghid care să creeze identitatea, fericirea oamenilor, un vis pe care să îl poată concepe pentru viitor. Fără instrumente culturale suntem morți și acest lucru nu îl înțeleg guvernanții. Suntem o cultură care a pierdut simțul solidarității. Sărăcia spirituală care îi face orbi, să nu înțeleagă acest lucru că nu te poți valida ca individ, ca națiune numai pe bază materială, prin PIB. Trebuie să dai ceva înapoi națiunii. Asta e parte a culturii occidentale", a afirmat președintele IRES.