MENIU

Dâncu: Pentru salarizarea unitară vom finaliza discuţiile în iunie. Va veni de la următorul buget

Vicepremierul Vasile Dâncu, ministru al Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, a anunțat, luni seară, la Realitatea TV, că discuțiile privind legea salarizării unitare vor fi finalizate în iunie, urmând ca proiectul să fie implementat odată cu următorul buget.  

Întrebat cum decurg discuțiile privind bugetul pe 2016, vicepremierul a răspuns:

"Încă nu s-a definitivat bugetul. Acum discutăm. Sunt discuții calme pentru că s-au stabilit câteva criterii de la început. Vorbim, în primul rând, despre proiecte noi, de continuitate când sunt făcute de dinainte și vorbim despre reformă. În perspectiva mea, cu bugetul cel mai mare cum e cel de la Dezvoltare Regională și Administrație, pentru că avem bugete locale foarte multe, în acest caz reforma la noi in acest minister nu costă bani foarte mulți. Modul în care gândim o reformă a administrației (...) aici aceste lucruri nu costă bani, chiar cred că vom face economii de la buget în anii viitori".

În acest context, Dâncu a anunțat finalizarea proiectului privind descentralizarea, în cadrul anului curent, dar și a discuțiilor privind legea salarizării unitare în luna iunie.

"Peste două săptămâni o să prezint un plan de măsuri pentru tot anul acesta, pe care îl voi face public. Mi-am propus ca, până în iunie, să terminăm cele mai multe strategii, regulamente care țin de funcția publică și după să începem să le implementăm. Pentru salarizarea unitară sper să terminăm cât mai repede, tot până în iunie. Pentru a putea să finalizăm proiectul, trebuie să consultăm opinia publică. Salarizarea unitară va veni de la următorul buget", a adăugat Dâncu.

Referindu-se la investiții, vicepremierul a punctat faptul că Executivul va încerca să le accelereze în zona administrației, subliniind că anul acesta, toți banii care vor fi alocați vor urma proceduri transparente.

"În buget există mai multe sume care sunt pentru investiții. Sunt mai multe programe naționale de dezvoltare locală. Fondurile de angajament pentru anul ăsta sunt în jur de trei miliarde. Sunt bani care vor veni pe proiecte care există, în acest moment, 3.620 de proiecte. Este vorba de proiecte care se vor finanța transparent pe un principiu foarte rapid pentru că au existat discuții critice legate de faptul că nu au fost făcute alocări transparente", a afirmat ministrul Dezvoltării Regionale. 

Potrivit vicepremierului, pe site-ul MDRAP cetățenii pot vedea toate proiectele care se află în curs de desfășurare. 

Pe de altă parte, Dâncu a vorbit despre proiectul pe care Guvernul îl are în vedere cu privire la școli.

"Ne-am asumat un proiect care ar costa un miliard de lei: sunt 2.883 de școli care nu au autorizații santiare și visul e ca până în septembrie să avem toate aceste școli. E un proces care va continua și cred că și acest proiect de dezvoltare locală țintește ca în fiecare loc să exista infrastructura minimă. Inves vor continua. avem in zona locuitnelor pt tineri, pt fondul national. În partea de buget, cea în care există investiții, nu sunt numai trei miliarde, ci sunt în jur de șase-șapte miliarde care vor merge, anul acesta, la dezvoltare locală", a detaliat Vasile Dâncu.