MENIU

Dăncilă, fără reacție la cererea de demisie. A părăsit sediul Guvernului în jurul orei 18.00

Întâlnire Dancila si Iohannis

Ca de obicei, reacția PSD și în această situație vine înaintea celei de la Guvern. Premierul Viorica Dăncilă a plecat de la Palatul Victoria fără să facă vreo declarație.

PSD, prin vocea lui Codrin Ștefănescu, a declarat că Viorica Vasilica Dăncilă nu va demisiona.

Președintele Iohannis i-a cerut vineri demisia, după scandalul privind mutrea ambasadei Românie la Ierusalim.

"Viorica Dăncilă nu a înţeles rolul preşedintelui in politica externă a ţării(...)Doamna Dăncilă a preferat să execute ordinele de la partid şi în acest context îi retrag încrederea şi solicit, public, demisia premierului Viorica Dancilă. " a declarat  preşedintele.

"Au trecut aproximativ 3 luni de guvernare şi trag o concluzie, că doamna Dăncilă nu face faţă poziţiei de prim-ministru şi transformă astfel guvernarea intr-o vulnerabilitate pentru România, a concluzionat acesta.

”Săptămâna trecută în Guvern s-a discutat un document secret, un memorandum secret pe politică externă. Asta a fost o mare greşeală, fiindcă în politică externă dacă vorbim de documente secrete trebuia să fie consultat preşedintele, lucru care nu s-a întâmplat. În Constituţie, în toate deciziile se statuează şi se ştie că este nevoie, în interesul României, de o consultare instituţională între premier şi preşedinte, că este nevoie, în interesul României, nu în interesul cuiva particular ca autorităţile publice să colaboreze loial. Aceste lucruri nu au fost înţelese de doamna Dăncilă. Doamna Dăncilă spunea aşa: jur să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor… suveranivatea independentţa teritorială. E jurământul pe care îl depunem noi şi apoi obţine demnităţi publice. Asta înseamnă nu doar că se respectă ad literam Constituţia, legile ţării, ci şi principiul colaborării loiale, deciziile CCR. Toate acestea în interesul României şi al românilor. Doamna Dăncilă a preferat să execute ordinele venite de la partid", a explicat Iohannis.

”Eu retrag încrederea doamnei Dăncilă. Pe 29 ianuarie guvernul a fost investit. Au trecut aproximativ trei luni de atunci, după care pot să trag o concluzie. Doamna Dăncilă nu face faţă poziţiei de premier al României şi transformă guvernul într-o vulnerabilitate pentru România. De aceea, solicit public demisia doamnei Dăncilă din funcţia de premier", a spus preşedintele Iohannis. 

Mai multe articole despre:
demisie măsuri guvern premier decizii reacţie Dancila