MENIU

Dan Vasile Mihale: Votanții PSD vor avea de ales între Iohannis și Barna

<p>Cex PSD</p>

PSD, cu Viorica Vasilica Dăncilă la cârmă, se apropie de un nou dezastru. Dacă Firea nu intră în cursa pentru prezidențiale, PSD nu are șanse să intre în turul doi, iar votanții PSD vor avea de ales între Iohannis și Barna. La fel și votanții ALDE și Pro România.

După ultimele mișcări de pe scena poltică, sunt obligat să admit că Dan Barna are șanse reale la prezidențiale. Dacă PSD nu o va susține pe Firea în cursa pentru Cotroceni,  nu va intra în turul doi. 

Deși PSD a respins propunerea lui Dăncilă de avea un candidat comun cu ALDE la prezidențiale, actualul premier se iluzionează că îi va convinge pe cei la ALDE și Pro România să meargă pe mâna candidatului PSD, chiar dacă numele acestuia nu a fost stabilit.

Dăncilă bate însă la uși închise. ALDE nici nu vrea să audă și insistă cu Călin Popescu Tăriceanu, iar Pro România, prin vocea lui Adrian Țuțuianu, anunță că ar susține-o pe Firea doar ca independent și ar merge pe mâna lui Tăriceanu doar dacă iese de la guvernare.

Eventuala alianță dintre ALDE și Pro România nu schimbă însă lucrurile foarte mult. Cele două formațiuni vor obține, probabil, cel mult 10% la prezidențiale, dacă ies în față cu Tăriceanu. Dacă nu vor bate palma, și fiecare formațiune va merge cu candidat propriu la prezidențiale, nici ALDE și nici Pro România nu vor intra în turul doi. 

De fapt, PSD, ALDE și micul PSD (Pro România) au șanse în turul doi doar cu un candidat comun. Ar putea fi soluția de compromis Firea, umflată bine în sondaje dar cu o prestație  jalnică la Primăria Capitalei, sau altcineva fie din PSD, fie din Pro România. Tăriceanu este o soluție perdantă din start, în orice construcție. Liderul unui partid care nu a trecut pragul electoral la europarlamentare nu poate fi locomotiva stângii.

Este de văzut însă cum se vor împărți votanții PSD. Pe rețelele sociale ale social democraților, tabăra Dăncilă nu se bucură de recenzii foarte bune. Ba din contră. Oare cum vor vota contestatarii lui Dăncilă?

În cazul în care, PSD, ALDE și Pro România vor decide să meargă fiecare cu un candidat propriu, votanții fideli ai acestor partide vor avea de ales între Barna și Iohannis.

Mai multe articole despre:
PSD