MENIU

Dan Vasile Mihale: Renunță Dragnea la… Dragnea?

Renunță Dragnea la… Dragnea? Aceasta este întrebarea cea mai legitimă în aceste zile. Ar fi gestul suprem al liderului PSD. Se va putea ridica, oare, deasupra egoului său? Un editorial despre războiul deschis Iohannis-Dragnea.

Renunță Dragnea la… Dragnea? Aceasta este întrebarea cea mai legitimă în aceste zile. Ar fi gestul suprem al liderului PSD. Se va putea ridica, oare, deasupra egoului său? Va fi în stare să pună mult-trâmbițatul interes național în fața celui personal? Greu de crezut, dar nu imposibil. Dragnea are ocazia să dovedească în aceste zile că este acel politician providențial, matur, pe care îl așteaptă România. Dragnea are obligația față de electoratul care a ales PSD să facă un gest inteligent, adică să propună pentru postul de premier alt lider capabil din PSD, sau chiar din afara partidului. 

România are nevoie de un guvern capabil, care să aibă în spate o puternică majoritate parlamentară și care să răspundă nevoilor stringente ale țării. Fiecare tabără trebuie să facă un mic compromis pentru binele național și pentru alegătorii care le-au dat, din nou, girul să-i reprezinte în relația cu lumea.

De ce trebuie să facă Dragnea un pas înapoi? Pentru simplul fapt că țara nu poate legitima un premier condamnat penal, ar fi nefiresc, ar crea un precedent periculos care ar arunca asupra României anatema că este un stat care nu respectă legea. Ar fi ca un anus contra naturii, ar funcționa dar ar fi rușinos.

Și președintele Iohannis trebuie să facă un pas înapoi. Este evident că PSD-ul, legitimat prin vot, este partidul care trebuie să dea premierul. Trebuie să renunțe la acest joc de salon cu consultarea tuturor partidelor. Pe cine să consulți? PNL-ul și-a pierdut demult busola, USR-ul încă o caută, UDMR joacă într-o altă tabără, iar PMP nu este suficient de copt precum liderul său.

Lăsați gâlceava! Renunțați la războaiele personale și dați României, cât mai repede, un guvern apt să se ocupe de prioritățile țării!

Mai multe articole despre:
Liviu Dragnea