MENIU

Dan Vasile Mihale: Kovesi nu-i lasă loc de întors lui Toader! Cine #rezistă

Toader și Kovesi

Șefa DNA Laura Codruța Kovesi a răspuns, miercuri seară, la toate întrebările posibile și imposibile, într-o conferință-maraton de aproximativ două ore. La o singură întrebare nu a răspuns: S-a aflat sau nu în sufrageria lui Oprea, în seara alegerilor prezidențiale din 2009? Probabil că o va face, în viitor. În rest, un discurs impecabil, articulat și extrem de profesionist.

Dacă pui în oglindă discursul Laurei Codruța Kovesi cu cel mai inspirat discurs din tabăra actualei puteri, ai măsura corectă a mediocrității care domină clasa politică din România. Jos pălăria! Un exemplu impecabil de leadership.

Unii analiști susțin că ieșirea doamnei Kovesi a fost ușor tardivă. Poate! Dar, dacă a fost doar o dovadă de transparență? Poate că șefa DNA a vrut să transmită un mesaj simplu, de genul ,,cine este acuzat, trebuie să apere singur''. Este adevărat că  procurorul Onea, șeful DNA Prahova, a avut o  prestație modestă. S-a încurcat în explicații și părea prea tensionat, dar nu trebuie uitat că acesta nu are prea multă experiență în relația cu presa

Revenind  la discursul doamnei Kovesi, am să insist pe câteva dintre mesajele-cheie pe care le-a transmis. Primul, și cel mai puternic: ,,Nu mă adresez inculpaților, ci oamenilor cinstiți care ies în stradă să apere independența justiței". Cu alte cuvinte, Kovesi o spune, din nou, răspicat, că nu intră în dialog cu inculpații care orchestreză, cu bani grei scandaluri care au ca obiectiv decredibilizarea justiției.

Al doilea mesaj, bine țintit și reptat strategic: ,,Nu este vorba despre Kovesi, ci despre DNA". Acest mesaj deconspiră, însă, că exact despre asta este vorba. Laura Codruța Kovesi s-a identificat cu instituția pe care o conduce.

Și, în fine, al treilea mesaj, care este mai mult un apel: ,,Nu am de ce să demisionez. Avem de lucru''. Așa cum spuneam, acest mesaj este, de fapt, un strigăt de ajutor către mult prea absentul Klaus Iohannis, care a mai acordat o șansă PSD, acceptând învestirea Guvernului Dragnea 3, un guvern de marionete care continuă ,,țopăiala guvernamentală''.

Discursul doamnei Kovesi îi creează o mare problemă ministrului Justiției, Tudorel Toader, chemat de urgență în țară  ca  ,,să facă ceva'', adică să ceară revocarea șefei DNA. Kovesi a devoalat însă faptul că nimeni, cu excepția procurorului general Augustin Lazăr, nu a cerut explicații despre acuzațiile aduse de inculpatul Vlad Cosma procurorilor DNA Prahova.

Să ceri revocarea șefei DNA, în urma unui audit făcut pe genunchi, ar fi prea mult chiar și pentru ministrul Tudorel Toader.  Acesta nu are, însă, prea multe variante. Ori cere revocarea șefei DNA, ori pleacă acasă, de bunăvoie, sau la cererea premierului Vasilica Viorica Dăncilă.

În ceea ce privește revocarea șefei DNA, asul din mânecă este la președinte. Este de văzut cum va juca Iohannis această carte.

Mai multe articole despre:
DNA corupţie Kovesi mesaj toader iohannis penali