MENIU

Dan Vasile Mihale: Iohannis, ''aproape hotârât'' pe final de mandat

Iohannis a început pregătirea referendumului pe Justiție

Președintele Klaus Iohannis a surprins, din nou, cu o declarație cel puțin ciudată despre referendum. Întebat dacă este hotorât să declanșeze referendumul pe justiție în ziua alegerilor europarlamentare, președintele a răspuns sec: ,, sunt aproape hotărât''. 

Președintele a explicat și de ce este ,,aproape hotărât''. Șeful statului a spus că ,,are nevoie de o marjă care se datorează nevoii unei analize aprofundate, fiindcă vrea ca parteneri nu numai partidele, ci și societatea civilă''. Asta nu e rău. În acest moment chiar este nevoie de o analiză aprofundată. Reacția președintelui este însă în cheia obișnuită și sintetizează cel mai bine mandatul lui Iohannis. Acesta a fost ,,aproape președinte'', dezamăgind sute de mii de români.

România nu a ajuns nici pe departe ,,țara lucrului bine făcut'', așa cum promitea în campanie Klaus Iohannis, ci un veritabil pașalâc controlat, prin interpuși, de jupânul Dragnea, care legiferează și guvernează în disprețul legii, supunând Justiția la o siluire constantă. În acest context, convocarea unui referendum pe justiție este considerată salutară de unii și, în egală măsură, inoportună de alții. Ambele tabere s-au radicalizat, iar convocarea unui referendum pe justiție este o mișcare cu dus și întors.

Cel mai mare risc îl reprezintă absenteismul. Dacă la referendum se prezintă mai putin de 30% din cetățenii cu drept de vot, președintele încasează o gravă lovitură cu doar câteva luni înainte de alegerile prezidențiale. În caz contrar, Klaus Ioahnnis capătă un avantaj considerabil în fața dictaturii majorității.

Cea mai sigură variantă este însă abandonarea inițiativei convocării unui referendum. Președintele Iohannis ar putea împușca un nou mandat, plecând din postura de "răul cel mai mic". Așa cum s-a întâmplat în 2000, când românii l-au votat, cu mâna tremurând, pe Ion Iliescu, ca să nu câștige alegerile prezidențiale controversatul Corneliu Vadim Tudor. 

Iohannis s-a poziționat, în general, corect în ceea ce privește derapajele actualei puteri, așa că, dacă luăm în calcul candidaturile anunțate până acum,  are șanse reale să obțină un nou mandat  și, de ce nu, are șansa să devină un președinte hotârât.

Vezi și Blogul lui Mihale

Mai multe articole despre:
iohannis