MENIU

Dan Vasile Mihale: Glonțul de argint al lui Iohannis la prezidențiale

<p>Iohannis</p>

Desemnarea candidaților pentru prezidențiale a încins capul politicienilor, dar și imaginația analiștilor. Dăncilă se vede deja în turul doi, iar Tăriceanu se visează președinte. Și candidatul Alianței USR PLUS are capul umflat de la scorul de la europarlamentare. Sunt deja analiștii care anticipează înfrângerea lui Iohannis. Matematic vorbind, situația nu este atât de complicată, așa cum pare la prima vedere. Vorba Mântuitorului: ,,Mulți chemați, puțini aleși.''

La cum s-au separat apele în coaliția PSD - ALDE, văd doar două scenarii posibile și în ambele iese învingător Iohannis, care deține glonțul de argint. Lucrurile vor fi mult mai clare după primul tur, care va fi un fel de încălzire pentru candidații cu șanse reale la Cotroceni.

Dacă Iohannis rămâne în finală cu Dăncilă, voturile Alianței USR PLUS vor merge,  într-o proporție covârșitoare, la Iohannis. În cazul în care finala se joacă între Iohannis și Barna, tot Iohannis câștigă cu ajutorul votanților PSD. Acesta este glonțul de argint al lui Iohannis. Electoratul PSD este tradiționalist. Ori îl votează pe Iohannis, ori nu votează deloc în turul doi. 

Dacă ne ghidăm după rezultatele de la europarlamentare, finala ar urma să se joace între Iohannis și Dăncilă. Asta, la prima vedere. Desemnarea Vioricăi Dăncilă ca prezidențiabil schimbă mult lucrurile, pentru că este o nominalizare perdantă, suținută, de formă, de baronii PSD, care vor ca Dăncilă să-și rupă gâtul și să preia puterea în partid. În aceste condiții, finala se va juca, cel mai probabil, între Iohannis și Barna.

Intrarea în cursă a lui Tăriceanu nu schimbă mult lucrurile, chiar dă mulți analiști îl privesc ca pe un candidat redutabil. Șeful ALDE are un scor cel mult dublu față de cel al partidului, ceea ce înseamnă maximum 8%. Orice combinație în jurul lui Tăriceanu nu îl propulsează pe acesta în turul doi chiar dacă ar obține sprijinul micului PSD (Pro România) și votul unor trădători de la PSD.

Pro România nu și-a desemnat deocamdată candidatul. Ponta testează, însă, opinia publică pe Facebook. Se vorbește cu insitență de Corina Crețu. Cu ajutorul PSD și ALDE, aceasta ar putea strica socotelile lui Iohannis, dar PSD, ALDE și Pro România sunt departe de un consens. Ideea lui Ponta de a coaliza stânga nu a prins contur.

Și alianța USR PLUS și-a calculat greșit șansele. Barna nu poate fi, deocamdată, locomotivă pentru USR, iar PLUS-ul este doar Cioloș. Barna are, însă, timp să greșească și să aștepte.  Iohannis nu mai poate aștepta. Dacă pierde, devine istorie atât el, cât și partidul care îl susține. Din fericire pentru el, sunt puține șanse să se întâmple asta, la cum s-au poziționat taberele până acum.

 

Mai multe articole despre:
iohannis