MENIU

Dan Vasile Mihale: Firea se delimitează de poziția PSD față de violențele din 10 august

Dacă ar fi să vorbim de învinși și învingători, după Comitetul Executiv al PSD, Gabriela Firea este, de departe,  învingătoare.  S-a distanțat public de lașitatea camarilei PSDragnea, care nu vrea să-și asume decontul politic pentru violențele din 10 august, și s-a impus ca lider autentic  în fața lașilor care, deși mârâiau pe la colțuri înainte de CEx, au votat împotriva cererii de demitere a ministrului de Interne. Și a mai câștigat ceva: l-a băgat în corzi pe Dragnea.

,,Situația rămâne tensionată între noi'', a spus  Firea, după CEx. ,, O susțin în continuare'', a venit replica lui Dragnea, la întâlnirea cu presa. Ce denotă asta? Că Liviu Dragnea nu își permite un război intern acum, pentru că sprijinul de care încă se bucură este volatil. Dragnea are alte obiective, iar acestea sunt cunoscute în spațiul public. 

Sâmbătă seară, după Comitetul Executiv de la Neptun, Dragnea a anunțat și următorii pași: desecretizarea  tuturor protocoalelor și înlăturarea efectelor acestora printr-un act normativ similar cu amnistia. "Despre această amnistie se tot discută (...). Trebuie să fie adoptate (acte normative - n.a.)  pentru ca zecile, sutele, miile de oameni care ori au fost condamnaţi pe nedrept, ori au fost condamnaţi pe baza unor probe şi instrumentării unor dosare folosind nişte proceduri ilegale, să poată să aibă şansa să nu ispăşească o pedeapsă sau să nu fie condamnaţi în continuare nevinovaţi'', a declarat Dragnea.

Pe lângă războiul de gherilă  pe care îl poartă cu Justiția  și așa-zisul statul paralel, Dragnea a mai deschis, sâmbătă, două fronturi de luptă. Unul împotriva SRI, lovind în fostul și actualul șef,  și altul împotriva lui Iohannis. În privința celui dintâi nu insist, pentru că mă depășeșete. O să mă rezum la cel de-al doilea.

Mai ferm ca oricând, Dragnea  îi declară război lui Iohannis, dar nu intră el în linia întâi, ci Tăriceanu. Nu a spus-o explicit cu nume și prenume. A vorbit însă de un candidat comun PSD-ALDE și a dat asigurări că nu el va fi acela.

Ce înfrângere pentru Dragnea și ce  compromis major pentru PSD! Niciodată în istoria acestui partid nu s-a întâmplat așa ceva. Baronii vor înghiți însă și asta, pentru că știu, măcar din auzite, că este mai bine să îți rozi unghiile în liberatate, decât în pușcărie.

În privința șanselor pe care Tăriceanu le are în fața lui Iohannis,  nu vreau să fac niciun prognostic. Tăriceanu nu este nici mai bun, nici mai rău,  decât Dragnea, chiar dacă stă mai bine în sondaje. Cine se aseamănă, se adună.

Gândul că PSD-ALDE ar putea câștiga și alegerile prezidențiale imi dă însă frisoane, la fel ca și anunțul că se reia construcția canalului Dunăre-București. Într-un stat polițienesc, doar canalul mai lipsea. În rest, le avem pe toate: mediocritate, impostură, autosuficiență, aroganță, ură și multă manipulare. 

Mai multe articole despre:
firea lasitate PSDragnea