MENIU

Dan Vasile Mihale: Cum a reînviat partidul-stat în România lucrului ,,bine făcut''

CEx al PSD se reuneşte, din nou, la Parlament

Iohannis a câștigat primul mandat de președinte cu sloganul ,,România lucrului bine făcut''. Suna frumos, promițător. Sloganul s-a pierdut însă pe drum, mai exact după ce coaliția PSD-ALDE a câștigat alegerile parlamentare. Cu un apetit debordant pentru siluirea Justiției, hoarda PSD-ALDE a făcut imposibil dezideratul enunțat al președintelui Iohannis.

Deși a acționat, constant, în limitele prerogativelor constituționale, s-a dovedit doar onest, nu și eficient. Nu poți să pleci la vânătoare de ,,elefanți'' cu gloanțe oarbe. În jungla PSD sunt prea mulți ,,elefanți'', iar un singur vânător nu poate răzbi. Vorbim de elefanți, desigur, în sens metaforic, ca să nu îi dezamăgim pe iubitorii de animale. Iohannis făcea referire la o expresie celebră care suna cam așa: "atunci când elefantul intră în vitrina de porțelan și începe să tropăie generează riscuri și trezește suspiciuni".

În România lucrului ,,bine făcut'' de Dragnea, era nevoie de un președinte jucător la pătrat, nu de un președinte cu reacție întârziată. Mai era nevoie, desigur, de o opoziție articulată, verticală, nu de o adunătură anemică și mânată, la fel ca și Puterea, de interese obscure. În acest război de gherilă, doar strada și-a făcut treaba exemplar. A suportat gazele lacrimogene și bastoanele Jandarmeriei, o instituție publică pusă la butoniera PSD. 

Iohannis este vinovatul de serviciu pentru ascensiunea lui Dragnea și a partidului-stat, deși în egală măsură sunt vinovate și Opoziția și societatea civilă. Dacă Opoziția nu ar fi fost complice, prin indiferență și privilegii, cu Puterea, Dragnea rămânea ceea ce este, un lider obscur bântuit de orgolii nemăsurate. O parte de vină o poartă și bunicii și părinții unora dintre noi care au legitimat, probabil, această coaliție toxică cu nostalgia ,,Epocii de Aur". Și, nu în ultimul rând, o parte din vină o poartă cei care au privit votul din 2016 la televizor. Această indiferență și complicitate l-au transformat pe Dragnea dintr-un baron de provincie într-un dictator autentic.

Suntem, din păcate, o țară de complici. Indifența, interesele obscure,  jocurile meschine din politică și presă au permis unei clici să reinstaureze teroarea partidului-stat. Ce mai urmează? Unii dintre voi își mai amintesc, probabil. Dragnea și Tăriceanu au întors deja spatele Europei, iar proiectul unui nou CANAL a primit deja aprobare.

Vezi și Blogul lui Mihale

Mai multe articole despre:
românia lucrului bine făcut partidul-stat