MENIU

Dan Șova contestă durata prelungită a anchetei DNA în dosarul Turceni-Rovinari

Dan Șova a depus o plângere la ICCJ, pe 9 aprilie, legată de durata anchetei dosarului său de către DNA, acuzând tergiversarea dosarului de către DNA și întârzierea trimiterii în judecată. 

Dosarul este cel deschis în 2012, pentru abuz în serviciu. Contestaţia a fost depusă de Şova în 9 aprilie, urmând să fie analizată, joi, de un judecător de drepturi şi libertăţi de la Înalta Curte de Casaşie şi Justiţie (ICCJ). Senatorul cere, astfel, accelerarea procedurilor de urmărire penală. Potrivit Codului de procedură penală, contestaţia privind durata procesului penal poate fi depusă dacă activitatea de urmărire penală sau de judecată "nu se îndeplineşte într-o durată rezonabilă". Conform sursei citate, contestaţia poate fi formulată după cel puţin un an de la începerea urmăririi penale, pentru cauzele aflate în cursul urmăririi penale, scrie Mediafax.

 Pe de altă parte, procurorii DNA cer date suplimentare, de la Senat, pe cazul Dan Șova. Totodată, sunt vizați și ceilalți senatori, care ar fi avut probleme cu justiția, în 2014-2015. Demersul procurorilor DNA vine după ce Senatul a blocat arestarea lui Dan Șova, votând împotriva reţinerii şi arestării fostului ministru, informează Realitatea TV.

Concret, vorbim despre două solicitări separate, venite la Senat de la DNA. Unu este special pe cazul Dan Șova, pentru care s-a dat votul în 25 martie, și o alta care înglobează toate cererile de urmărire penală, reținere sau arestare preventivă, de anul acesta sau anul anul trecut, toate care au ajuns la Senat de la DNA, a transmis corespondentul Realitatea TV.

"Vă solicităm să ne comunicați, în cel mai scurt timp, toate înscrisurile întocmite de Senatul României, ca urmare a cererii Direcției Naționale Anticorupție, din data de 13.03.2015, adresată Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, privind încuviințarea reținerii și arestării preventive a senatorului Șova Dan-Coman, cercetat pentru fapte de corupție, în dosarul 122/P/2012”, se cere în altă adresă adresată sefului Senatului, potrivit HotNews.ro.

Cererile nu sunt semnate de șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, ci de procurorul-șef de secţie Constantin Claudiu Dumitrescu și de procurorul Uncheselu Jean.

"Sunt două solicitări din partea DNA care practic formulează către Senat o cerere de transmitere a înscrisurilor referitoare 1122/P/2012 si, așa cum e normal, o astfel de solicitare va intra în discuția Biroului Permanent, care probabil va cere un punct de vedere Comisiei Juridice”, a explicat Călin Popescu Tăriceanu. 

Dan Şova este urmărit penal pentru trei fapte de complicitate la abuz în serviciu, cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, după ce în perioada 2007-2008 firma "Şova şi Asociaţii" a încheiat trei contracte de asistenţă juridică cu complexurile Turceni şi Rovinari, în urma cărora acestea ar fi fost prejudiciate cu aproape 3,5 milioane de lei.

Potrivit procurorilor DNA, în perioada ianuarie - 13 februarie 2008, Dan Şova, cu ştiinţă, în contextul litigiului dintre Complexul Energetic Turceni (CET) şi ICM - SC pentru Închiderea-Conservarea Minelor SA, a insistat pe lângă Dumitru Cristea, la data faptelor director general şi ordonator de credite al CET, să încheie un contract distinct de asistenţă juridică cu privire la respectivul litigiu.

În acest fel, Şova ar fi contribuit la decizia lui Cristea de a încheia nelegal, la 13 februarie 2008, contractul de asistenţă juridică între CET şi SCA "Şova şi Asociaţii". De asemenea, ar fi conceput termenii şi condiţiile contractului şi l-a semnat din partea SCA "Şova şi Asociaţii", obţinând un folos necuvenit pentru societate de 1.242.018 lei (inclusiv onorariul de succes), susţin procurorii anticorupţie.

 

Stire in curs de actualizare 

Mai multe articole despre:
anchetă dosar cerere ÎCCJ prelungire Dan Şova