MENIU

Trimis în judecată, Motreanu a demisionat din funcția de vice al Camerei. Rămâne deputat PNL

Deputatul PNL Dan Motreanu și-a dat demisia, ieri, după ce procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) l-au trimis în judecată în dosarul de corupție în care este anchetat, a anunțat Alina Gorghiu. Motreanu a plecat însă doar din funcția de vicepreședinte al Camerei Deputaților. El rămâne deputat și membru al PNL. 

Copreședintele PNL, Alina Gorghiu, a dezvăluit astăzi, în cadrul discursului din Parlament, acolo unde se votează moțiunea de cenzură pentru demiterea premierului Victor Ponta, că deputatul liberal Dan Motreanu, care a fost trimis în judecată de DNA pentru spălare de bani, și-a dat demisia.

"Noi, politicienii, nu suntem în măsură să judecăm. În perspectiva noastra, Victor Ponta este nevinovat până la proba contrarie. Însă, faptul că a fost trimis în judecată, rămâne. Vă dau un exemplu, Dan Motreanu și-a prezentat pe biroul meu demisia", a spus Gorghiu.

Motreanu a plecat din funcția de vicepreședinte al Camerei Deputaților, dar rămâne deputat PNL. 

Deputatul Dan Motreanu și fostul consilier prezidențial George Scutaru au fost trimiși în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) pentru săvârșirea infracțiunii de spălare de bani.

Procurorii DNA au mai dispus trimiterea în judecată, în același dosar, și a Anei Maria Schaer, pentru săvârșirea infracțiunii de spălare de bani.

În rechizitoriul întocmit de oamenii legii se arată că, în cursul anului 2008, o persoană cu funcție de conducere în administrația locală – denunțător în prezenta cauză - a pretins și primit de la o altă persoană suma de aproximativ 1 milion euro, cu titlu de mită, în schimbul sprijinirii acestuia din urmă în demersurile de punere în posesie cu suprafețe de teren aflate pe raza municipiului Buzău.

"Din suma de 700.000 euro, bani primiți efectiv de persoana denunţătoare, aceasta le-a remis inculpaților Scutaru George-Adrian și Motreanu Dan Ștefan, sumele de 170.000 euro, respectiv 250.000 euro, conform unei înţelegeri anterioare. Ambele sume au fost date în același scop, respectiv pentru finanțarea campaniei electorale din 2008 (alegeri locale și generale), a candidaților partidului din care fac parte cele două persoane ultim menționate", susțin procurorii.

Pentru a disimula proveniența acestor sume de bani, George Scutaru, Dan Motreanu și Ana Maria Schaer au inițiat un mecanism financiar fictiv, folosindu-se de documente justificative ce nu corespund realității, prin care suma de 1.213.085 lei a fost transferată, în mai multe tranșe, din contul societății administrată de către aceasta din urmă către o firmă care a produs articole de vestimentație folosite ca materiale în campania electorală.

În cauză, faţă de toţi cei trei inculpaţi, a fost dispusă măsura sechestrului asigurator și poprire asupra bunurilor mobile şi imobile aflate în proprietatea inculpaților, până la concurenţa sumei de 1.213.090 lei, sumă care a fost efectiv plătită firmei producătoare a materialelor electorale.

Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.