MENIU

Dan Dungaciu, despre cea mai bună poziţie pentru România în criza imigranţilor şi greşeala Ungariei

Dan Dungaciu a explicat, în emisiunea Jocuri de Putere cu Rareş Bogdan, cum vede un expert relaţiile tensionate dintre statele europene în contextul crizei imigranţilor şi care este cea mai bună poziţie pentru România.

Geostrategul Dan Dungaciu a explicat, la Realitatea TV, motivul pentru care România nu ar trebui să se alinieze deciziilor luate de ţări ca Ungaria sau Polonia în criza imigranţilor, demonstrând că, pe termen lung, o altă atitudine ar fi cea câştigătoare.

"Sunt multe teme pe masă şi de aceea, fără pretenţia de a le epuiza pe toate, voi încerca să fixez două repere: măsurile pe termen scurt pe care statele europene le adoptă şi cele pe termen lung. Unele gesturi care pot părea câştigătoare pe termen scurt nu vor fi aşa.

Am senzaţia că pe termen scurt Uniunea Europeană şi-a schimbat perspectiva: în primele zile discuţiile era despre cum se întâmpină imigranţii, acum vorbim de redistribuire şi cum se împart fondurile. Nu cred în ideea că proiectul maghiar, proiect care pare spectaculos acum, se va dovedi viabil şi va fi câştigător şi pentru UE. Statele Europei centrale au adoptat o poziţie care sună bine pentru cetăţenii lor, dar pe termen lung nu vor fi unele bune. Atitudinea lor, exprimată de Ungaria şi premierul Orban, nu va fi una favorabilă. Nu cred că România ar trebui să adopte aceeaşi atitudine, pentru că va fi una perdantă şi nu pentru că nu va fi în spiritul Uniunii Europene.

E o încălcare flagrantă a unei directive europene 51-2001, de ce cheltuie refugiaţii atât de mulţi bani pentru a trece cu vasul şi nu merg cu avionul? Companiile aeriene încalcă directiva pentru a nu lăsa refugiaţii să se urce în avion. UE trebuie să se recalibreze, s-au făcut enorme greşeli.

Orice stat trebuie să ţină seama de ce urmează după...am senzaţia că Polonia şi Ungaria nu ţin seama. Poziţia României trebuie luată privind ce se va întâmpla după ce criza se va stinge. Riscul e ca poziţia României să nu fie una corectă şi fermă...s-ar putea ca ea să bâjbâie între atitudinea Ungariei sau cea a Uniunii Europene.

Pe termen lung o poziţie de aliniere la politica UE, deşi nu va fi spectaculoasă, pe termen mediu şi lung îi va aduce României dividende mult mai interesante. Discutăm în perspectiva unei crize pe care UE o are, va luat pe teremen scurt inclusiv impunerea cotelor şi dacă nu vor face asta vor fi sancţionate. Sper să nu avem o poziţie ca cea a Ungariei şi a premierului Orban", a concluzionat Dungaciu.