MENIU

Dan Andronic: ''AM AFLAT NUMELE CELUI CARE VA CONDUCE VIITORUL GUVERN..."

Editorialistul Dan Andronic traduce publicului ce a dezvăluit, fără să vrea, Liviu Dragnea în conferința de aseară. Cine va fi noul premier și cine va conduce din umbră viitorul executiv.

Redăm, integral, editorialul lui Dan Andronic:

,,Liviu Dragnea a făcut o mișcare deșteaptă. A ținut aseară o conferință de presă din care a rezultat că din înțelepciunea viitorului guvern va curge lapte și miere pentru români. Dispare CASS pentru pensionari, cresc bursele pentru studenți la 201 Ron, salariul minim crește, se construiesc sute de grădinițe, medicamentele se ieftinesc, transportul CFR devine gratuit și pentru studenți, toate localitățile din România vor avea câte o ambulanță, și câte și mai câte. A fost un moment aproape poetic, pe care toate televiziunile de știri din România l-au transmis cu religiozitate. Parcă era Slujba de Crăciun de la Patriarhie. Peste două milioane de oameni l-au urmărit în direct pe Liviu Dragnea Patriarhul Daniel poate fi invidios!

Conferința de presă, de fapt monologul lui Dragnea, s-a terminat după 30 de minute. Au început întrebările care au durat alte zeci de minute. S-au învârtit în jurul unui singur subiect: Cine este viitorul premier. Liviu Dragnea a evitat în toate felurile să dea un răspuns. I-a învârtit pe ziariști în fel și chip, a suportat cu stoicism toate tipurile de abordări, fără să rostească mai mult altceva decât că așteaptă consultările cu Președintele Iohannis. Nu a spus nici un nume, dar a lăsat să se întrevadă viitoarea strategie, printr-un amănunt care schimbă datele problemei total.

A fost și un avertisment dur pentru Klaus Iohannis: ''Despre propunerea pe care PSD o va face preşedintelui Klaus Iohannis, la consultări, nu voi face această propunere având în vedere un avantaj pentru mine, pentru preşedintele Klaus Iohannis sau pentru PSD. O voi face în avantajul acestei ţări. Va fi făcută doar la consultări prima dată această propunere'', a spus Dragnea. Cu alte cuvinte, refuzul propunerii PSD va fi un refuz care va costa țara. PSD nu privește desemnarea viitorrul premier ca fiind o problemă politică, ci una de interes național. Ferește-te Klaus Iohannis să ataci interesul țării!, pare să spună liderul PSD. O atitudine care vine ca răspuns la zvonurile privind abordarea dură a Președinției. Klaus Iohannis a lăsat să se înțeleagă, prin apropiații săi și ieșiri publice, că nu are de gând să cedeze, mai mult se vorbește de noi dosare DNA care vor apărea pe numele lui Dragnea, celebrul joc al inculpărilor peste noapte fiind invocat  de ambele tabere.

Cred că în această cheie trebuie citită și declarația sa: "Cei care vor să ignore votul din 11 decembrie nu numai că greşesc, dar încalcă voinţa cetăţenilor care au votat duminică şi nu în acest fel vor reuşi ei să îşi recapete încrederea sau credibilitatea''. Alianţa de guvernare este PSD plus ALDE, PSD nu merge singur în Guvern, a adăugat Liviu Dragnea. Adică, cei care își închipuie că-l rup pe Tăriceanu de PSD și-l mută la PNL pe post de președinte al partidului sau aliat în opoziție se înșeală! Dragnea și Tăriceanu merg împreună la Cotroceni! Vor să-i arate lui Klaus Iohannis că este doar un element decorativ în aceste consultări, că decizia aparține celor două partide, iar tentativa titularului de la Cotroceni de a arăta că a devenit Președinte-Jucător poate fi înăbușită din fașă. 

Am zâmbit atunci când am auzit următoarea idee, strecurată printre întrebările inutile ale ziariștilor:

„În ceea ce priveşte monitorizarea activităţii guvernamentale – programul de guvernare a fost votat politic şi prezentat de PSD. Guvernul va fi monitorizat permanent de un grup specialişti, l-am stabilit deja la nivelul partidului, care va urmări realizarea angajamentelor la termenele şi condiţiile prevăzute în programul de guvernare”, a spus Dragnea. El a arătat că această „echipă de monitorizare” va face lunar rapoarte de eficienţă privind actul de guvernare, cu propuneri de îmbunătăţire a activităţii Executivului.

Hopa, o comisie PSD care să monitorizeze activitatea Guverrnului? Mi-au revenit imediat în memorie frânturi din 1992, guvernarea Văcăroiu. Ce rost are o asemenea comisie? 

Întrebat dacă această comisie va fi la PSD şi care va fi responsabilitatea Guvernului în acest caz, Liviu Dragnea a răspuns: „Dar unde să fie? Oamenii au pus ştampila pe PSD. Responsabilitatea e a preşedintelui partidului şi a partidului. Decizia executivă va fi la Guvern, din punct de vedere politic la PSD, a spus Liviu Dragnea, care a admis că specialiştii din cadrul comisiei vor fi membri PSD.

Este primul indiciu clar că viitorul premier NU va fi Liviu Dragnea. 

Vă spuneam că mi-am amintit de guvernarea Văcăroiu. Cei mai tineri intrați în presă nu cred că știu, dar Nicolae Văcăroiu, desemnat premier de Ion Iliescu în 1992, nu avea carnet de membru PSD. În ciuda victoriei din alegeri, PSD (FDSN pe aceea vreme a luat 35 la sută din voturi și a guvernat timp de patru ani în ceea ce s-a numit Patrulaterul Roșu - PUNR, PRM, PSM) a ales un premier din afara partidului. Numai că pârghiile de control erau la Partid.

Se instituise un sistem extrem de eficient. Adrian Năstase, președintele executiv al FDSN, era președintele Camerei Deputaților, Oliviu Gherman, președinte FDSN, era șeful Senatului, iar Ion Iliescu, Tătuca, era președintele României. În fiecare luni dimineață, la Palatul Cotroceni avea loc o întâlnire Iliescu-Năstase-Gherman-Văcăroiu în care se stabilea agenda săptămânii. Ce proiecte de lege urmau să fie adoptate, ce hotărâri lua guvernul, ce mișmașuri urmau să se facă. Pentru noi, ziariștii din 1992, aceste întîlniri erau mai importante decât ședințele de guvern. Încercam să aflăm cu disperare ce s-a discutat. Acolo se decidea soarta României. Săptămânal. 

De fapt, cel care a conuds guvernul României în perioada 1992-1996 a fost Ion Iliescu. 

Cineva i-a spus lui Dragnea această poveste. Așa a apărut Comisia de monitorizare a Guvernului. Aici am zâmbit, pentru că am înțeles manevra. PSD a ales să nu atace frontal Cotroceniul, ci să-l ia prin învăluire, pe flancuri. Acum cred că Liviu Dragnea a ales să nu fie premier. Pentru a evita o umilință sau noi dosare DNA. Cel mai probabil se va duce Președintele Camerei Deputaților, iar Călin Popescu-Tăriceanu va fi șef la Senat. De acolo vor ține în frâu guvernul. Cu ajutorul Comisiei. 

Pentru că adevărata putere în România stă la Palatul Victoria, dar dacă nu ai autoritatea politică în Parlament nu trece nimic, plus că poți fi schimbat oricând. Prin această manevră adevăratul conducător al Guvernului va rămâne Liviu Dragnea, în ciuda opoziției lui Klaus Iohannis. Va avea autoritatea de lider al PSD, de președinte al Comisiei de monitorizare (cred că așa va fi) și de președinte al Camerei Deputaților. Calități pe care Iohannis nu i le poate lua.

Cine va fi premier? Un tânăr PSD-ist, cel mai probabil. Fără un trecut important, din garda nouă, nici nu mai are importanță cum îl cheamă. Pentru că Liviu Dragnea va conduce Guvernul!

sursa: EVZ

 

Mai multe articole despre:
null