MENIU

Dacian Cioloş: Dacă propunerile Turciei vor fi agreate, vor putea duce la oprirea migraţiei

Premierul Dacian Cioloş a declarat, marţi, că propunerile Turciei privind gestionarea migranţilor au fost ''în general'' bine primite de şefii de stat şi de guvern, iar implementarea lor va duce la descurajarea migraţiei ilegale către UE în termen de câteva săptămâni de la punerea lor în practică, scrie Mediafax. 

"Această propunere surpriză, aş putea spune, a fost în general bune primită de şefii de stat şi de guvern europeni, însă, datorită consistenţei ei, s-a ajuns la concluzia că nu se poate lua o decizie astăzi dat fiind şi formatul acestei întâlniri (informal, n.r.). (...) Însă s-a fost formulat o declaraţie care conţine aceste propuneri venite din partea Turciei, declaraţie prin care preşedintele Tusk primeşte un mandat de negociere şi de pregătire a unei decizii cu statele membre pentru Consiliul European formal care urmează să aibă loc săptămâna viitoare '', a declarat Cioloş marţi dimineaţă, după reuniunea şefilor de stat şi de guvern din UE. El a insistat asupra faptului că astfel va fi descurajată migraţia ilegală în UE.

''S-a concluzionat totodată că ruta migraţiei prin Balcani este practic întreruptă şi deci ţinută sub control şi dacă acest mecanism de oprire a migraţiei ilegale din Turcia va putea fi implementat, aceasta ar însemna că s-ar evita şi deschiderea altor rute de migraţie. (...) Se speră să fie descurajată complet, în câteva săptămâni, odată ce acest mecanism este aplicat, migraţia ilegală şi să se ajungă la ceea ce UE urmăreşte deja de mai multă vreme - la un control al migraţiei la frontiere şi la posibilitatea de a gestiona apoi doar migraţia legală, care ar trebui să aibă loc într-un număr mult redus faţă de ceea ce înregistrăm în momentul de faţă'', a subliniat primul-ministru.