MENIU

Guvernul Cioloș va fi susținut la învestire de PNL și UNPR. ALDE, UDMR și PSD se mai gândesc

Cabinetul Dacian Cioloş va fi susţinut la învestirea din Parlament de PNL şi UNPR. ALDE, UDMR și PSD nu au luat încă o decizie întrucât doresc să vadă mai întâi lista cu miniștri, programul de guvernare, precum și modul în care miniștrii se vor prezenta la audieri în comisiile de specialitate. Sunt primele concluzii după ce premierul desemnat a discutat, miercuri, cu partidele parlamentare. Prima oprire a fost la PNL, apoi la Guvern, după care a avut întâlniri cu liderii UNPR, ALDE, UDMR, ai minorităților naționale și cu liderii PSD. Premierul desemnat nu a dorit să facă declarații după încheierea consultărilor. Potrivit unor surse Realitatea TV, PNL și UNPR ar mai dori o nouă rundă de consultări cu premierul desemnat. Dacian Cioloș are nevoie de 274 de voturi pentru a trece noul Guvern de Parlament.

UPDATE: Cioloș a părăsit sediul PSD. Președintele social-democraților, Liviu Dragnea, a declarat, după încheierea întrevederii cu premierul desemnat, că PSD așteaptă atât programul de guvernare, cât și lista cabinetului și în funcție de prestația fiecărui ministru în comisiile de specialitate va fi luată o decizie de susținere sau nu, în cadrul partidului. 

"A fost o discuție bună, chiar civilizată, și o discuție serioasă despre ce ar vrea să facă premierul desemnat. Ne-a spus că are câteva priorități pe care cred că le-a spus tuturor partidelor și pe care vrea să își centreze programul de guvernare. Noi i-am prezentat un program de obiective și imediate, și pentru anul viitor pe care le-am prezentat și președintelui Iohannis, pe care sperăm că va ține cont pentru că pentru noi sunt importante", a spus Dragnea. 

"I-am spus premierului desemnat că colegii noștri de la partid, din Parlament, vor avea o atitudine corectă în comisii, dar vor fi foarte atenți la prestația fiecărui ministru. Vor pune întrebări decente și l-am rugat să le spună membrilor cabinetului să ia în serios întrebările la comisii pentru că se vorbește de un Guvern format din experți, asta înseamnă că un ministru trebuie să dovedească, în primul rând, în fața comisiei. Am vorbit despre o reformă a funcției publice", a mai spus președintele PSD.

"Dacă cei de la PNL cer depolitizarea instituțiilor deconcentrate din județe, pot începe cu membrii PNL (...) în ceea ce privește prefecții și subprefecții, am auzit la PNL că un Guvern de tehnocrați nu poate guverna cu prefecții și subprefecții PSD. Le aduc aminte că sunt funcționari publici și nu membri de partid (...) I-am spus domnului Cioloș că așteptăm atât programul de guvernare, cât și lista cabinetului și, în funcție de prestația fiecărui ministru în partid, vom lua o decizie de susținere sau nu", a adăugat Dragnea. 

Dragnea a ținut să explice de ce PSD a fost ultimul pe lista partidelor cu care Dacian Cioloș s-a întâlnit:

"Astăzi de dimineață am avut o discuție cu domnul Cioloș și l-am rugat, dacă astăzi se întâlnește cu partidele, cu noi să se vadă ultimii pentru că am vrut să fie ultimul partid cu care se întâlnește".

Întrebat ce i-a cerut premierului desemnat, Dragnea a punctat, printre altele, "asigurarea funcționării statului de drept":

"Ca și măsuri imediate, să se preocupe de asigurarea funcționării statului. Vorbim, în primul rând, de asigurarea serviciilor vitale. Am spus că pentru noi e important să se continue măsurile și programul care au făcut ca guvernarea noastră să fie bună, că este important ca, în 2016, să se mențină creșterea economică. De asemenea, măsurile adoptate prin Codul fiscal să fie implementate și să nu fie stopate. De asemenea, angajamentele în ceea ce privește salarizarea bugetară trebuie să fie duse la capăt și în Parlament să ajungă proiectul de lege a salarizării bugetarilor. E important să dea un semnal că noul Guvern va asigura funcționarea statului de drept și asigurarea resurselor financiare necesare pentru ca aceste instituții să își desfășoare activitatea în condiții bune. În ceea ce privește agricultura, noua lege privind programul de îmbunătățiri funciare să fie implementată. Sunt bani prevăzuți în buget pentru anul viitor". 

UPDATE: Cioloș a ajuns la sediul PSD. A fost întâmpinat de secretarul general al social-democraților, Marian Neacșu. La sediul PSD se mai află președintele Liviu Dragnea și președintele executiv Valeriu Zgonea, potrivit Agerpres.

UPDATE: Întrevederea cu reprezentanții minorităților s-a încheiat.

UPDATE: Cioloș discută cu liderii minorităților, la Parlament, iar, de la 20.30, cu social-democrații, la sediul PSD unde va avea loc ultima întrevedere a acestei zile.

UPDATE: Cioloș a părăsit sediul UDMR. După încheierea întrevederii cu premierul desemnat, liderul UDMR, Kelemen Hunor, a susținut o conferință de presă în care a declarat că "a fost o discuție foarte bună, constructivă și colegială": 

"L-am ascultat pe domnul Cioloș ce dorește să facă, în perioada următoare, pentru că avem la dispoziție un an până la alegerile parlamentare. Sunt convins că într-un an nu se pot face minuni, într-un an nu se pot schimba radical foarte multe lucruri, dar sunt convins că anumite chestiuni pot fi pornite".

Hunor a punctat și ce urmărește UDMR:

"Aplicarea legii în toate domeniile pentru că în foarte multe cazuri, pot fi puse pe masă, când nu se aplică legislația și cred că trebuie să fie primul lucru; recâștigarea încrederii în administrația centrală. Trebuie pornită o reformă în administrația centrală și locală. Vom insista să fie un capitol pentru dezvoltarea infrastructurii mari, economiei, locuri de muncă și creștere economică în continuare; un capitol pentru minoritățile naționale, trebuie să aibă un Guvern pentru că și într-un an electoral și o perioadă mai dificilă fiecare om, indiferent de ce etnie aparține, și comunitatea maghiară trebuie să știe că e tratat egal și considerat un cetățean cu drepturi depline. Mesajele premierului desemnat vor fi extrem de importante, din acest punct de vedere, și sunt convins că pot ajuta la detensionarea relațiilor româno-maghiare. Am încredere că Dacian Cioloș înțelege ce înseamnă acest lucru".

Hunor a afirmat că UDMR va respecta ceea ce va alege premierul desemnat și în funcție de programul de guvernare pentru un an de zile și de lista de miniștri, va stabili ce susținere va da Guvernului tehnocrat: 

"Suntem interesați să vedem cum va arăta Guvernul și lista miniștrilor, cu ce miniștri va veni domnul Cioloș. Considerăm că oamenii care au fost în partide politice, dacă vorbim de Guvern tehnocrat, nu trebuie să fie în cabinet. Acum nu contează dacă au carnet de partid și au plătit cotizațiile la zi sau nu, ci alte lucruri sunt importante. Noi considerăm că dacă se vorbește despre un Guvern tehnocrat, atunci avem nevoie de oameni care mai târziu nu vor avea partipriuri într-o anumită zonă. Nu vom sugera, recomanda pe nimeni pentru acest cabinet. Vom respecta ceea ce va alege premierul desemnat și în funcție de programul de guvernare pentru un an de zile, de lista de miniștri, vom stabili ce susținere vom da acestui Guvern. Sunt convins că va avea susținerea grupurilor parlamentare politice fiindcă, dincolo de investituri și buget, urmează o perioadă destul de dificilă, un an electoral".

Președintele UDMR a ținut să sublinieze că "în această perioadă, partidele politice nu trebuie să se lupte pentru putere". 

"Noi putem oferi pentru un Guvern tehnocrat un sprijin parlamentar dacă vedem ce dorește să facă și știe unde vrea să ajungă. E nevoie de reformă în domeniul educației, sănătății, avem și expertiză și ce putem adăuga la un proiect și dorim să contribuim la tot ce înseamnă dezvoltarea societății din România și vom contribui, sper, la tot ce dorește să facă un Guvern tehnocrat. Sper că lumea va înțelege că, în această perioadă, partidele politice nu trebuie să se lupte pentru putere. Un Guvern tehnocrat înseamnă, sper, și oameni care nu au avut o implicare politică consistentă în ultima perioadă",
a adăugat liderul UDMR.  

UPDATE: Întâlnirea cu reprezentanții ALDE a luat sfârșit. Copreşedintele ALDE, Daniel Constantin, a declarat, după încheierea întrevederii cu premierul desemnat, că cel mai probabil, Guvernul Cioloş va întruni numărul necesar de voturi în Parlament pentru învestire, dar primul test major va fi legat de legea bugetului de stat pe 2016, potrivit Mediafax.

"Probabil că guvernul acesta va întruni numărul necesar de voturi, dar problema se pune după aceea şi primul test major pe care îl va avea noul guvern va fi legat de legea bugetului, atunci când va trebui să întrunească, din punct de vedere politic, o majoritate", a spus Constantin. 

UPDATE: Dacian Cioloș a ajuns la sediul ALDE.

UPDATE: Întâlnirea cu reprezentații UNPR a luat sfârșit. "Uniunea Naţională pentru Progresul României va susţine în Parlament premierul desemnat şi Cabinetul propus de acesta", se precizează într-un comunicat de presă al UNPR: 

"Preşedintele UNPR, domnul Gabriel Oprea s-a întâlnit astăzi, la sediul partidului, cu primul-ministru desemnat, domnul Dacian Cioloş. La întâlnire au participat: secretarul general Neculai Onţanu, secretarul general adjunct Ion Toma şi vicepreşedinţii Valeriu Steriu şi Eugen Nicolicea.

UNPR şi-a reafirmat susţinerea pentru preşedintele României pe toate proiectele din domeniul securităţii naţionale. Gabriel Oprea a subliniat faptul că România are nevoie de stabilitate, iar UNPR a înţeles care sunt aşteptările românilor. Uniunea Naţională pentru Progresul României va susţine în Parlament premierul desemnat şi Cabinetul propus de acesta.

De asemenea, preşedintele partidului l-a asigurat pe premierul desemnat Dacian Cioloş că Uniunea va sprijini noul Executiv atât la votul de investitură, cât şi în Parlament, pe proiectele guvernamentale importante pentru România.
UNPR este un partid consecvent, parte a Alianţei de Centru-Stânga, care va milita întotdeauna pentru stabilitate şi progres".

UPDATE: Dacian Cioloş a ajuns la sediul UNPR, unde a fost întâmpinat de Gabriel Oprea, preşedintele formaţiunii.

PNL este primul partid pe care Cioloş l-a consultat. Reamintim că ieri, Dacian Cioloş a fost desemnat premier de către Klaus Iohannis.

Alina Gorghiu a declarat după întâlnire, că a avut o discuţie preliminară cu premierul desemnat, precizând că acesta știe "foarte clar" că misiunea de a conduce un guvern într-o astfel de perioadă nu este deloc ușoară și că în cadrul întâlnirii pe care el a avut-o cu liderii liberali nu s-a făcut referire la nume de miniștri.

"Nu e nevoie să ne dea deloc un răspuns pe moment, vom vedea cum se vor desfășura lucrurile în continuare, dar era firesc să avem această discuție cât se poate de deschisă încă de la început. Vom vedea care vor fi opțiunile în structurarea Cabinetului, în privința priorităților din programul de guvernare, și vom putea face această analiză în foarte scurt timp. Eu am convingerea că, în ciuda faptului că misiunea acestui Cabinet nu este ușoară, Dacian Cioloș se va descurca foarte bine. Cu înțelepciune la selecția miniștrilor, cu atenție la selecția eventualilor secretari de stat, cu atenție mare la proiectele cu care va veni în fața Parlamentului cred că lucrurile pot intra pe un făgaș normal și evident că e o noutate pentru România să aibă un Cabinet tehnocrat", a spus Gorghiu.

Liderul PNL a adăugat că miniștrii din guvernul pe care Cioloș îl va forma vor fi, după afirmațiile acestuia, specialiști fără carnet de partid.

"Sunt foarte multe motive pentru care PNL sprijină un guvern tehnocrat. Opțiunea noastră a fost alta la început, anume aceea a alegerilor anticipate care, din păcate, nu putea fi realizată decât în condițiile unui acord cu ceilalți lideri ai partidelor parlamentare. N-au dorit un asemenea lucru, ca atare, în acest context, dată fiind agenda publică în acest moment și (...) lipsa de credibilitate a partidelor politice, care e o temă pe care va trebui s-o discutăm apăsat lunile care vor urma pentru a avea loc în mod real în clasa politică o reformă — până atunci cred că cea mai bună variantă pentru statul român este aceasta pentru care a optat președintele României", a precizat Alina Gorghiu.

La rândul său, Vasile Blaga a declarat că Dacian Cioloș este interesat în păstrarea macrostabilității economice astfel încât să nu fie pus în dificultate guvernul care va rezulta în urma alegerilor din 2016. În ceea ce privește discuțiile cu lista de miniștri în față, Blaga a spus că acestea ar putea avea loc sâmbătă sau duminică.

Cioloş a spus, după nominalizare, că în perioada următoare îşi va concentra atenţia pe formarea echipei de miniştri:

"Acest Guvern trebuie să aibă maturitatea să lucreze cu Parlamentul. Am intenţia să deschid Guvernul spre societate, să ascultăm şi să pregătim decizii împreună. Voi lucra îndeaproape cu Parlamentul pentru a progresa împreună. În următoarele zile în perioada care urmează,  îmi voi concentra atenţia către formarea unei echipe, pentru mine lucrul în echipă este esenţial, şi înainte de a vorbi despre programe de guvernare, vreau să îmi concentrez atenţia către echipa din care voi face parte".