MENIU

Curaj, despre grădiniţa unde directoarea a fost filmată lovind copiii: Instituţia aceea nu există!

Ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, a declarat, marţi, la Craiova, că grădiniţa din Bucureşti în care directoarea a fost filmată de camerele de supraveghere bătând copiii, pe care îi avea în grijă, nu doar că nu era acreditată, "dar nici nu există", potrivit Mediafax.

"Nu am văzut imaginile, pentru că am fost pe drum. Nu am cum să văd tot şi îmi pare rău. (...) Am auzit, însă, ce s-a întâmplat şi este inadmisibil. Copiii sunt cel mai fin şi cel mai sensibil lucru pe care îl avem şi suntem aici să ne gândim cum anume putem face ca şcoala românească, de fapt, să dea şansa copilului, tânărului, să se realizeze”, a spus Curaj, la finalul unei dezbateri regionale care a avut loc la Craiova.

Întrucât grădiniţa nu figurează printre instituţiile de învăţământ acreditate de Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar, ministrul a spus că "nu există”.

"Noi, la minister, prin intermediul agenţiei care acreditează, dăm autorizaţii de funcţionare provizorie şi acredităm acele şcoli şi grădiniţie care îşi prezintă documentaţia. Colegii mei mi-au spus că nu era acreditată. Nu că nu era acreditată, dar nu exista. Poate oricine să-şi pună o etichetă pe uşă pe care scrie «şcoală». Sunt o grămadă de instituţii, existând inclusiv calea instanţei de judecată, unde cineva poate să reclame în momentul în care consideră că s-a folosit o denumire pentru o instituţie în mod abuziv. Noi, din ce mi-au spus colegii mei de la ARACIP, nu am avizat, nu am acreditat acea instituţie, deci ea nu există pentru noi”, a afirmat Curaj.

Ministrul i-a îndemnat pe părinţi să verifice grădiniţile şi şcolile pe care le aleg pentru copiii lor.

"Pe site-ul ARACIP sunt postate toate instituţiile de învăţământ care funcţionează provizoriu sau au acreditare. Mesajul pe care îl transmit părinţilor este să verifice înainte de a decide unde să ducă un copil. Să se informeze, să se documenteze pentru a se asigura că acele instituţii sunt acreditate, avizate. Nu poate altcineva să decizii în locul părintelui, dar o decizie informată are cu adevărat forţă”, a conchis Adrian Curaj.

Directoarea Ioana Neagu de la grădiniţa Flipper, care funcţionează fără autorizaţie din partea Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP), a fost filmată de camerele de supraveghere în timp ce bătea copiii pe care îi avea în subordine. Înregistrarea video a ajuns în presă, iar doi părinţi au făcut deja plângere la Secţia 17 a Poliţiei Capitalei. Totodată, Avocatul Poporului s-a autosesizat în acest caz.

 

Sute de grădinițe fantomă în România! Cum fentează acreditarea de la Ministerul Educației

 
 
 



Aveţi copil de grădiniţă şi preferaţi sistemul privat? Mare atenţie către ce unitate vă îndreptaţi. Asta pentru că, potrivit autorităţilor, în ţara noastră sunt câteva sute de grădiniţe care funcţionează ilegal. Numai în Capitală sunt aproape aproape 50 care, în acte, se declară centre de zi sau after school. Grav este că Ministerul Educaţiei nu poate să facă nimic, potrivit Realitatea TV.

Pentru a ocoli controalele și procedurile greoaie, necesare pentru obținerea autorizărilor de funcționare și acreditărilor de la Ministerul Educației, multe dintre așa-zisele grădinițe se declară centre de supraveghere. Asta nu le împiedică, însă, să își facă reclamă sub un alt statut, fără acoperire legală în acest sens.

Această problemă a grădinițelor particulare care funcționează ilegal este o necunoscută, în prezent, pentru Ministerul Educației, în condițiile în care nu există reglementări în acest sens. Mai exact, în nicio lege nu scrie că Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar (ARACIP) trebuie să facă controale în unitățile care funcționează fără acreditare de la minister, informează aceeași sursă.

Cu toate acestea, în urma cazurilor de agresiune fizică și verbală, din grănițe, prezentate în ultima perioadă în mass-media, Ministerul Educației a decis să elaboreze un proiect astfel încât să funcționeze doar grădinițele care au acreditare de la minister.