MENIU

Cum îl poate suspenda Klaus Iohannis pe Victor Ponta, din funcția de premier

Potrivit Constituției, președintele Klaus Iohannis îl poate suspenda pe Victor Ponta din funcția de premier, după ce acesta este urmărit penal de DNA, pentru fapte făcute în timpul mandatului. În schimb faptele de care este acuzat Ponta de DNA sunt săvârșite în 2007-2008 când era avocat, și nu premier. Singurele fapte pentru care poate fi suspendat sunt cele de conflict de interese, comise în perioada în care Ponta era premier.

Iată procedura:

ARTICOLUL 109

Răspunderea membrilor Guvernului

(2) Numai Camera Deputaţilor, Senatul şi Preşedintele României au dreptul să ceară urmărirea penală a membrilor Guvernului pentru faptele săvârşite în exerciţiul funcţiei lor. Dacă s-a cerut urmărirea penală, Preşedintele României poate dispune suspendarea acestora din funcţie. Trimiterea în judecată a unui membru al Guvernului atrage suspendarea lui din funcţie. Competenţa de judecată aparţine înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

(3) Cazurile de răspundere şi pedepsele aplicabile membrilor Guvernului sunt reglementate printr-o lege privind responsabilitatea ministerială, se arată în Constituție. 

Reamintim că premierul Victor Ponta a fost pus sub urmăriere penală de DNA, pentru complicitate la evaziune fiscală în formă continuată, spălare de bani și fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracțiuni) în dosarul lui Dan Șova. Acuzațiile sunt din perioada în care Ponta era avocat. În aceeași cauză procurorii au mai dispus și urmărirea penală pe numele lui, pentru conflict de interese, după ce l-a numit pe Șova ministru, acuzațiile fiind de această dată, din perioada în care Ponta a fost premier. Procurorii DNA au anunțat că vor demara procedurile de încuviințare a ridicării imunității lui Victor Ponta, aferentă funcției de deputat. Numele premierului apare în dosarul lui Șova, după ce premierul României a devenit unul dintre cei patru parteneri seniori ai casei de avocatură Şova şi Asociaţii în septembrie 2007.