MENIU

Cum au sărbătorit separatișii proruși din estul Ucrainei proclamarea 'republicii populare Donețk'

Separatișii proruși din estul Ucrainei au celebrat modest, marți, împlinirea unui an de la proclamarea 'republicii populare Donețk' (DNR), luând parte la o reuniune la Teatrul din Donețk, în absența așa-numitului 'președinte' al 'republicii populare Donețk', Aleksandr Zaharcenko, care nu a putut să ia parte la eveniment, din cauza unei răni de război nevindecate încă, relatează AFP, citată de Agerpres.

"Fără ajutorul Rusiei, nu am fi putut s-o facem", a declarat Denis Pușilin, unul dintre liderii 'republicii populare Donețk' care i-a reprezentat pe separatiști la discuțiile de pace de la Minsk.

'Republica populară Donețk' a fost proclamată la 7 aprilie 2014, la o zi după luarea cu asalt de către separatiștii ruși a sediului administrației regionale de la Donețk, o operațiune care a dat semnalul insurecției armate, în rândul rebelilor în estul Ucrainei.

În aceeași zi, sediul serviciilor secrete de la Lugansk, principalul oraș din regiunea vecină, a fost de asemenea ocupat de separatiștii proruși.

Conflictul între forțele ucrainene și separatiști s-a soldat cu peste 6.000 de morți. Acordul semnat, în februarie, la Minsk, este în general respectat, în pofida unor incidente de-a lungul liniei frontului.