MENIU

Cum a împărțit Dragnea banii la Ministerul Dezvoltării: 1 miliard de lei vechi pentru un album foto

Liviu Dragnea a demisionat de la șefia Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, în urma condamnării, dar achizițiile publice din minister arată pentru ce investiții a alocat Dragnea sume importante. Astfel, potrivit site-ului instituției, Dragnea acordă 100 000 de RON, adică un miliard de lei vechi pentru un album foto de promovare a proiectelor REGIO. În caietul de sarcini se precizează, pretențios, că fotograful trebuie ”să capteze emoţia în realizarea fotografiilor, prin includerea factorului uman”, iar fotografiile nu trebuie să conțină ”cabluri sau coșuri de gunoi”.

Anunțul este disponibil la secțiunea ”Achiziții Publice”, având ca obiect ”Achiziţionare servicii pentru realizarea de fotografii profesionale pentru promovarea proiectelor REGIO”. A fost publicat pe 13 mai, iar potrivit invitației de participare suma totală alocată este de  80.645,16 lei fără TVA, respectiv 100.000 lei cu TVA . În document se precizează că serviciile presupun realizarea de fotografii artistice ce vor fi tipărite într-un album:

”Acest contract de servicii presupune, în principal, realizarea de fotografii artistice și, ulterior, editarea și tipărirea acestora într-un album”, se precizează în document. Pentru a răspunde standardelor de calitate conform cerințelor caietului de sarcini, se cere ca fotograful și graficianul să aibă studii în domeniu, dar și experiență generală și  portofoliu de fotografii. Criteriul de atribuire este suma cea mai mică,  iar anunțul este valabil 30 de zile.

 Ce spun reprezentanții MDRAP

Pentru a avea un punct de vedere al celor responsabili de achiziție, realitatea.net a solicitat acestora să precizeze dacă suma de 100 000 RON este una adecvată serviciilor de fotografie ce vor fi contractate prin achiziția publică: ”Eu nu pot să vă spun dacă este adecvată sau nu, s-a făcut o documentație necesară, o evaluare și au rezultat sumele care sunt în caietul de sarcini”, a precizat Vlad Moacă, pentru realitatea.net.

Care este justificarea din caietul de sarcini

În caietul de sarcini se precizează că achiziția mai prevede de fapt, realizarea de fotografii artistice, album digital și calendare de birou: ”Achiziţia serviciilor pentru realizarea de fotografii profesionale artistice, a unui album digital şi calendare de birou tip „365 de zile Regio”cu aceste fotografii  pentru  promovarea rezultatelor programului Regio. De asemenea, editarea, tipărirea și laminarea a 80 de fotografii pentru realizarea de expoziții la evenimente, etc”. 

În plus se mai arată că s-a decis să se realizeze materiale de promovare a proiectelor Regio de succes, iar fotografiile digitale vor fi publicate şi pe alte portaluri web care sprijină promovarea fondurilor europene:

La finalul perioadei de programare 2007 - 2013, Autoritatea de Management pentru POR, prin activitățile aprobate în Planul de comunicare pentru POR, şi-a propus să realizeze materiale de promovare a proiectelor Regio de succes. Astfel, se vor realiza fotografii profesionale, cele mai de impact fiind incluse într-un album electronic, care va fi promovat în rândul publicului ţintă al programului, precum şi un calendar perpetuu „365 de zile Regio”de birou, care va fi oferit participanţilor la Conferinţa Naţională pentru închiderea POR 2007 – 2013, în 2015. Fotografiile digitale vor fi publicate şi pe alte portaluri web care sprijină promovarea fondurilor europene şi vor fi utilizate pentru ilustrarea materialelor din publicaţiile ce vor fi produse ulterior de AM POR”, se precizează în caietul de sarcini.

Cum trebuie să fie fotografiile

În document se mai precizează că fotografiile nu trebuie să conțină cabluri sau coșuri de gunoi, dar mai ales trebuie să aibă calitate artistică, ce presupune captarea emoţiei în realizarea fotografiilor, prin includerea factorului uman.

a)  ”Toate fotografiile propuse trebuie sa fie cât mai „curate”, respectiv să nu conţină pe cât posibil elemente care să distorsioneze aspectul general al fotografiei (cabluri, coşuri de gunoi, reclame ale operatorilor economici, firme luminoase etc.). În cazul în care acestea există, vor fi încadrate într-un mod care nu va afecta calitatea artistică a imaginii sau vor fi eliminate la editare.

b)  Să aibă calitate artistică – pentru că obiectivele fotografiate sunt, în general, reprezentate de clădiri (spitale, şcoli, universităţi, centre sociale sau sedii de microîntreprinderi, monumente istorice, clădiri de birouri, hoteluri şi pensiuni) și infrastructura pentru transport etc., este nevoie ca fotografia, în compoziţia ei, să pună pe cât posibil în valoare impactul acestora asupra celor care le utilizează şi să capteze emoţia în realizarea fotografiilor, prin includerea factorului uman”, se arată în document.