MENIU

CULISELE STATULUI PARALEL. Legătura dintre Nis Petrol și familia Băsescu

Traian Basescu

Patru angajaţi ai NIS Petrol din Timişoara şi Bucureşti sunt acuzaţi de DIICOT că au transmis anumite date care nu sunt destinate publicităţii, despre fondul de rezerve minerale din România, către firma din acelaşi consorţiu din Serbia. NIS Petrol este o companie sârbă, controlată de grupul rusesc Gazprom Neft.

Povestea dintre România şi ruşii de la Gazprom a început undeva la finalul anului 2011 când ministrul Economiei din guvernul de atunci, Ion Ariton, anunţa că Gazprom este gata să investească în România, într-o reţea de 150 de benzinării. Un an mai târziu, Gazprom a achiziţionat prima benzinărie în România, într-o localitate din judeţul Sibiu. Astfel, România devenea prima ţară din Uniunea Europeană în care ruşii au comercializat şi carburanţi, pe lângă gaze naturale. În Sibiu exista pe atunci o puternică reţea de benzinari, strâns legată şi protejată de Ion Ariton. Pionul principal în tranzacţia iniţială a fost Constantin Şufană, primul dintre proprietari care a vândut benzinăria Gazprom-ului. El a spus atunci că tranzacţia a fost legalizată prin biroul notarial al Ioanei Băsescu, fiica preşedintelui Traian Băsescu. Dar a lăsat să se înțeleagă că locul în care s-a legalizat, i-a fost impus.

"Prima dată când ne-am dus, de fapt ne-am dus de două ori, am semnat în două tranşe, acolo am văzut-o (pe Ioana Băsescu - N.R). Ni s-a recomandat acolo şi imediat mi-am dat seama! Ştiam, adică auzisem, că nu eram nici noi proşti, am auzit că ar fi, că ar avea, că dânsa (Ioana Băsescu - N.R) a venit după, cu escortă. Ne-am uitat şi noi, că Ioana Băsescu nu-i oricine! Cu atât mai mult ni s-a întărit convingerea că e ceva legal", a declarat atunci Constantin Şufană.

Administratorul din 2014 al NIS Petrol, Mihai Corbu, clientul Ioanei Băsescu în tranzacțiile cu Gazprom, a fost urmărit penal pentru evaziune fiscală și spălare de bani. El a mai fost, la o vârstă foarte fragedă, directorul economic al Lukoil România, compania care în 2009 a fost cel mai generos sponsor oficial al PD-L.

Despre colaborarea fiicei sale cu NIS Petrol, Traian Băsescu a spus că aceasta a procedat perfect legal. Ioana Băsescu nu a dorit însă niciodată să vorbească despre acest subiect. În spatele secretului profesional, filiala NIS Petrol s-a ascuns după clauzele de confidenţialitate și nu se știe nici până în prezent câţi bani a încasat Ioana Băsescu în urma acestei afaceri.