MENIU

Cu numele proaspăt schimbat, Macedonia de Nord primește acordul României pentru aderarea la NATO

Senatul a ratificat, miercuri, cu unanimitate de voturi (96 voturi 'pentru'), în calitate de Cameră decizională, proiectul de lege pentru ratificarea Protocolului de aderare a Republicii Macedonia de Nord la Tratatul Atlanticului de Nord, semnat la Bruxelles la 6 februarie 2019.

"Ratificarea Protocolului de aderare a Republicii Macedonia de Nord la Tratatul Atlanticului de Nord reprezintă o etapă procedurală în parcursul Republicii Macedonia de Nord spre calitatea de membru cu drepturi depline al NATO. Prin ratificarea acestui Protocol, România îşi exprimă consimţământul pentru ca Republica Macedonia de Nord să devină al 30-lea membru al Alianţei Nord-Atlantice", se arată în expunerea de motive a proiectului, potrivit NATO.

Protocolul de aderare a Republicii Macedonia de Nord la Tratatul Atlanticului de Nord va intra în vigoare după îndeplinirea de către toate statele membre NATO a procedurilor legale interne, necesare în acest sens. Ulterior, secretarul general al NATO va adresa Guvernului Republicii Macedonia de Nord, în numele tuturor statelor membre NATO, o invitaţie de aderare la Tratatul Atlanticului de Nord.

Republica Macedonia de Nord va deveni parte la acest tratat la data depunerii instrumentului de aderare la Guvernul Statelor Unite ale Americii, depozitarul Tratatului.

În plenul Senatului a fost prezent, cu acest prilej, preşedintele Parlamentului Macedoniei de Nord, Talat Xhaferi.

Mai multe articole despre:
NATO Macedonia de Nord