MENIU

Cu cine merge PNL la locale. Atanasiu: "Alegerea într-un singur tur, lipsită de legitimitate"

Prim-vicepreședintele PNL, Teodor Atanasiu, a declarat, miercuri seară, în cadrul emisiunii "Jocuri de Putere", că alegerea într-un singur tur a primarilor ar reprezenta o lipsă de legitimitate pentru cel care ar reuși să ia cele mai multe voturi, exprimându-și speranța, în acest sens, că proiectul de lege depus de PNL va trece de Camera Deputaților.  În caz contrar, Atanasiu a anunțat intenția PNL de a demara negocieri cu celelalte partide de dreapta. 

Întrebat despre opțiunea sa privind alegerea primarilor, Anatasiu a punctat faptul că un singur tur de scrutin înseamnă o lipsă de legitimitate a celui ales.  

"Noi am depus, e în Parlament depus de PNL, un proiect de lege cu alegerea în două tururi a primarilor. A fost discutat în Senatul României și urmează să fie discutat în Camera Deputaților. Sper să treacă acest proiect de lege, deși nu cred că cei de la PSD și aliații lor vor dori acest lucru", a declarat Atanasiu. 

În contextul în care proiectul de lege nu va trece de Camera Deputaților, Atanasiu a afirmat că liberalii au de gând să inițieze discuții cu celelalte partide de dreapta.

"PSD și PNL sunt niște partide care, încă, în București stau foarte bine. Adică 70% din voturile bucureștenilor merg către cele două partide. În condițiile astea, celelalte partide iau în jurul pragului de 5%. Ele participă, dau culoare alegerilor, dar nu au nicio șansă de câștig. Eu sper să reușim să facem cu partidele serioase o discuție, cu cele de dreapta, pentru că sunt multe de dreapta care fură 3 - 4 procente și sunt candidați mulți care fură și aceste procente vor duce la un câștig mai facil al PSD și vrem să inițiem discuții pe partea dreaptă. Dacă alegerile râmân într-un singur tur", a explicat Atanasiu.

În ceea ce privește opțiunea PNL pentru Primăria Capitalei, Atanasiu a confirmat că s-a votat cu unanimitate de voturi ca Cristian Bușoi să reprezinte liberalii în bătălia pentru Primăria Capitalei.

Întrebat despre candidații PNL la alegerile locale din 2016, Atanasiu a detaliat:

"La Constanța sper să avem cel mai serios candidat pe care l-a avut vreodată Constanța, pe șeful Academiei Navale din Constanța și sper să fie domnul amiral deasupra tuturor cerințelor; la Cluj eu sper să avem un alt candidat, alții speră să fie Boc, o să luăm o decizie finală până la sfârșitul lui ianuarie; la Timișoara, primarul Robu cu siguranță, a dovedit că merită să continue; la fel (n.r - aceiași primari) la Oradea, Arad, Târgu Mureș; la Brașov e o discuție, dacă va rămâne cercetarea penală în continuare față de primarul în funcție, nu va putea candida; la Craiova, Pavel Badea, un om care cunoaște bine economia localității; la Iași este directorul aeroportului din Iași, un om serios".

Totodată, referindu-se și la candidații pentru cele 6 sectoare ale Capitalei, Atanasiu a punctat faptul că urmează ca până la sfârșitul lunii ianuarie partidul să îi desemneze pe baza studiilor pe care le-a făcut.

"Cătălin Predoiu nu merge la București pentru a fi candidat la unul dintre sectoare. Merge ca și președinte al organizației pentru a ajuta acești candidați să câștige alegerile", a ținut să precizeze Atanasiu.